Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A balkáni, Kelet-Mediterrán vagy kis-ázsiai kalandozásaik során biztos sokan találkoztak a burekkel, börekkel vagy bourekivel, amit otthon is könnyen elkészíthetünk. Megmutatjuk hogyan!

A vékony, rétestésztára emlékeztető, de annál sokszor vékonyabbra nyújtott philo- vagy yufka tésztába, esetleg leveles tésztába csomagolt fogásokat otthon is könnyedén elkészíthetjük, megidézve a nyári emlékeket.

1. A burek tésztája

A burekhez nyújthatunk házi rétestésztát, vehetünk bolti réteslapot, de ha van egy jó, vajas levesles tészta receptünk, vagy egy csomagnyi friss leveles tészta a hűtőnkben, akkor is érdemes elgondolkodni a burek készítésén.

Húsos burek receptet itt találsz >>>

2. az alapanyagok

A burek sütéséhez viszonylag kevés alapanyagra van szükségünk. A tészta, a tészta kenéséhez, a rétegek kialakításához szükséges zsiradékon kívül már csak a tölteléket kell összeállítani. A böreket tölthetjük túróval, ricottával, a túróhoz vagy a ricottához keverhetünk szalonnapörcöt, füstölt sonkát, reszelt sajtokat, fetát, kevés friss zöld fűszerrel ízesíthetjük, de gombát, vagy előfőzött, lecsöpögtetett zöldségetek, konzervzöldségeket, fonnyasztott spenótot, mángoldot is tehetünk a készülő töltelékbe.

Olvass tovább Montenegro mesés konyhájáról! >>>

3. Töltsd meg bármivel!

Az előző napi hideg sült is jó tölteléke lehet a bureknek, darálva, vagy apróra vágva, főtt tojással, zöldségekkel, fűszerekkel elkeverve már kész is a tartalmas ebéd, uzsonna, vagy elemózsia a kirándulásra. Darált hússal szintén készíthetjük a bureket, kedvünk szerint hangolhatjuk a fogást, lehet gyrosra emlékeztető fűszerezése, de akár pörköltös irányt is vehet a töltelék.

Kóstold meg Horvátországot! Mutatjuk, hogy mit válassz! >>>

4. Édes burek

A boureki édes töltelékkel is asztalra kerülhet. Az aszalt gyümölcsökkel tarkított túrós burek mellett, süthetünk reszelt almával vagy más idénygyümölcsökkel készített változatot.

5. Erre vigyázz!

Azzal azonban mindig számoljunk, hogy ha túl sok a leve a töltelékünknek, akkor el fogja áztatni a tésztát, s pont az a jellegzetessége veszik el a böreknek, ami miatt szeretjük: nem lesz ropogós a tésztája. Éppen ezért érdemes a szaftosabb töltelékek alá egy kevés grízt, zsemlemorzsát vagy édes morzsát szórni, hogy az szívja fel a felesleges nedvességet.

Tökéletes töltött tésztákról itt találsz infókat >>>

5+1. Süsd meg és szeresd!

A bureket süthetjük sütőben, vagy bő zsiradékban, a formája is változatos, hiszen készülhet tortaformában, rétesként, szivaralakban felcsavarva, háromszögre hajtva vagy csigának feltekerve.

Olvass tovább a burekről itt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.