Az örök favorit olasz tésztaétel, a lasagne neve görög eredetű, később került át a latinba és egyfajta főzőedény megnevezésére szolgált. Később, Itáliában már kimondottan azt az edényt nevezték így, amiben a finom rakott tészta, a lasagne készült.
Legjobb rakott étel receptjeink >>>
Mint minden népszerű fogást, a lasagnét is több nemzet is szívesen vallja magáénak. A legkézenfekvőbb az étel eredét tekintve, hogy a lasagne természetesen egy olasz finomság. Első receptje egy középkori szakácskönyvben található. A Nápoly környéki recept tészta, ragu, fehér mártás és reszelt parmezán rétegzéséről szól. Más régiókból származó receptek mozzarellával, ricottával, spenóttal, cukkínivel vagy gombával írják le az ételt. A felhasznált fűszerek is igen változatosak lehetnek: a fehér bortól, a fokhagymán át az oregánóig. Ami a receptekben közös, hogy a lasagne mindig sütőben sül készre.
Az Olaszország déli részén gyúrt tészta durum lisztből és vízből készül, míg északon búzaliszt és tojás a tészta alapanyaga. Manapság egész Olaszországban a durumlisztből készült változat kapható. A jelentős mezőgazdasági termelést folytató észak- olasz tartomány, Emilia-Romagna fővárosában, Bolognában a lasagnét mindig húsos raguval tálalják.
Legjobb bolognai lasagne recept >>>
Egy kevésbé ismert elmélet szerint a lasagne a receptje II. Richárd angol király szakácsának könyvében szerepelt először a 14. században. Ekkoriban a „loseyns” nevű ételt tálalták, melynek kiejtése „lasan”. És nemcsak kiejtésben van egyezés, az étel sajttal összesütött tésztalapokból állt.
Engedjük szabadon a fantáziánkat, és rugaszkodjunk el a jól bevált tésztalap, darált húsos ragu, besamel szósz és reszelt parmezán négyesétől. Próbáljuk ki a szintén klasszikus ricottás, spenótos, paradicsomszószos változatot. Ha még bátrabbak vagyunk, a tésztalapokat helyettesíthetjük vékonyra karikázott burgonyával, vagy néhány zsenge kellevéllel is. A cukor nélkül készült palacsinta szintén csodás alapanyag lehet a bolti lasagne tészta helyett. Gombával, tejszínnel, de akár magyarosan csirkepaprikással és tejfölös mártással meglocsolva is isteni.
Egy különleges alkalomra készülhet a rakott tészta lazac- vagy esetleg tonhal filével is. Aki az ázsiai és a mediterrán ízeket is szereti, kóstolhatja curry-hez, vagy massalához használt fűszerkeverékkel is. Bármelyik verziót is választjuk, fontos, hogy az egyes rétegeket bőven locsoljuk meg mártással. Ettől lesz az étel különlegesen finom és zamatos. A szezonalitást szem előtt tartva, minden évszakban készülhet gazdagon rétegzett tésztás, zöldséges különlegesség. Tartsuk szem előtt, hogy a lasagne - csak úgy, mint a legtöbb rakott étel - időigényes. Azonban jól előkészíthető, ezért ideális vendégváró fogás lehet belőle.
Legjobb vendégváró receptjeink >>>
Ha a lasagnét, vagy akár a csuszatésztát túróval, friss gyümölccsel, vagy befőtt és vaníliamártással rétegzi, családja minden héten követelni fogja ezt a desszertet. A réteslap, a dió, a mascarpone, de akár a szikkadt kalács is pompás alapanyag lehet, ha édes rétegekben gondolkodunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.