Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ha olasz étterembe megyünk, a lasagne megkerülhetetlen. A gazdag rakott tészta mindig sláger, gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt.

Az örök favorit olasz tésztaétel, a lasagne neve görög eredetű, később került át a latinba és egyfajta főzőedény megnevezésére szolgált. Később, Itáliában már kimondottan azt az edényt nevezték így, amiben a finom rakott tészta, a lasagne készült.

Legjobb rakott étel receptjeink >>>

Ízlés szerint ízesítheted a lasagne-t: zöldséggel, hússal, ahogy tetszik!
Ízlés szerint ízesítheted a lasagne-t: zöldséggel, hússal, ahogy tetszik!
Az első lasagne

Mint minden népszerű fogást, a lasagnét is több nemzet is szívesen vallja magáénak. A legkézenfekvőbb az étel eredét tekintve, hogy a lasagne természetesen egy olasz finomság. Első receptje egy középkori szakácskönyvben található. A Nápoly környéki recept tészta, ragu, fehér mártás és reszelt parmezán rétegzéséről szól. Más régiókból származó receptek mozzarellával, ricottával, spenóttal, cukkínivel vagy gombával írják le az ételt. A felhasznált fűszerek is igen változatosak lehetnek: a fehér bortól, a fokhagymán át az oregánóig. Ami a receptekben közös, hogy a lasagne mindig sütőben sül készre.

A legnépszerűbb fajta a bolognai lasagne: bolognai mártással
A legnépszerűbb fajta a bolognai lasagne: bolognai mártással
bologna-szerelem

Az Olaszország déli részén gyúrt tészta durum lisztből és vízből készül, míg északon búzaliszt és tojás a tészta alapanyaga. Manapság egész Olaszországban a durumlisztből készült változat kapható. A jelentős mezőgazdasági termelést folytató észak- olasz tartomány, Emilia-Romagna fővárosában, Bolognában a lasagnét mindig húsos raguval tálalják.

Legjobb bolognai lasagne recept >>>

sajttal sütve

Egy kevésbé ismert elmélet szerint a lasagne a receptje II. Richárd angol király szakácsának könyvében szerepelt először a 14. században. Ekkoriban a „loseyns” nevű ételt tálalták, melynek kiejtése „lasan”. És nemcsak kiejtésben van egyezés, az étel sajttal összesütött tésztalapokból állt.

Vegetáriánus módra: spenóttal, tejszínnel is készítheted
Vegetáriánus módra: spenóttal, tejszínnel is készítheted
Változatok egy témára

Engedjük szabadon a fantáziánkat, és rugaszkodjunk el a jól bevált tésztalap, darált húsos ragu, besamel szósz és reszelt parmezán négyesétől. Próbáljuk ki a szintén klasszikus ricottás, spenótos, paradicsomszószos változatot. Ha még bátrabbak vagyunk, a tésztalapokat helyettesíthetjük vékonyra karikázott burgonyával, vagy néhány zsenge kellevéllel is. A cukor nélkül készült palacsinta szintén csodás alapanyag lehet a bolti lasagne tészta helyett. Gombával, tejszínnel, de akár magyarosan csirkepaprikással és tejfölös mártással meglocsolva is isteni.

Variáld ünnepire!

Egy különleges alkalomra készülhet a rakott tészta lazac- vagy esetleg tonhal filével is. Aki az ázsiai és a mediterrán ízeket is szereti, kóstolhatja curry-hez, vagy massalához használt fűszerkeverékkel is. Bármelyik verziót is választjuk, fontos, hogy az egyes rétegeket bőven locsoljuk meg mártással. Ettől lesz az étel különlegesen finom és zamatos. A szezonalitást szem előtt tartva, minden évszakban készülhet gazdagon rétegzett tésztás, zöldséges különlegesség. Tartsuk szem előtt, hogy a lasagne - csak úgy, mint a legtöbb rakott étel - időigényes. Azonban jól előkészíthető, ezért ideális vendégváró fogás lehet belőle.

Legjobb vendégváró receptjeink >>>

A lasagne jól illeszthető az egészséges étrendbe is
A lasagne jól illeszthető az egészséges étrendbe is
Édes csábítás

Ha a lasagnét, vagy akár a csuszatésztát túróval, friss gyümölccsel, vagy befőtt és vaníliamártással rétegzi, családja minden héten követelni fogja ezt a desszertet. A réteslap, a dió, a mascarpone, de akár a szikkadt kalács is pompás alapanyag lehet, ha édes rétegekben gondolkodunk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.