A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ha olasz étterembe megyünk, a lasagne megkerülhetetlen. A gazdag rakott tészta mindig sláger, gyerekek és felnőttek kedvence egyaránt.

Az örök favorit olasz tésztaétel, a lasagne neve görög eredetű, később került át a latinba és egyfajta főzőedény megnevezésére szolgált. Később, Itáliában már kimondottan azt az edényt nevezték így, amiben a finom rakott tészta, a lasagne készült.

Legjobb rakott étel receptjeink >>>

Ízlés szerint ízesítheted a lasagne-t: zöldséggel, hússal, ahogy tetszik!
Ízlés szerint ízesítheted a lasagne-t: zöldséggel, hússal, ahogy tetszik!
Az első lasagne

Mint minden népszerű fogást, a lasagnét is több nemzet is szívesen vallja magáénak. A legkézenfekvőbb az étel eredét tekintve, hogy a lasagne természetesen egy olasz finomság. Első receptje egy középkori szakácskönyvben található. A Nápoly környéki recept tészta, ragu, fehér mártás és reszelt parmezán rétegzéséről szól. Más régiókból származó receptek mozzarellával, ricottával, spenóttal, cukkínivel vagy gombával írják le az ételt. A felhasznált fűszerek is igen változatosak lehetnek: a fehér bortól, a fokhagymán át az oregánóig. Ami a receptekben közös, hogy a lasagne mindig sütőben sül készre.

A legnépszerűbb fajta a bolognai lasagne: bolognai mártással
A legnépszerűbb fajta a bolognai lasagne: bolognai mártással
bologna-szerelem

Az Olaszország déli részén gyúrt tészta durum lisztből és vízből készül, míg északon búzaliszt és tojás a tészta alapanyaga. Manapság egész Olaszországban a durumlisztből készült változat kapható. A jelentős mezőgazdasági termelést folytató észak- olasz tartomány, Emilia-Romagna fővárosában, Bolognában a lasagnét mindig húsos raguval tálalják.

Legjobb bolognai lasagne recept >>>

sajttal sütve

Egy kevésbé ismert elmélet szerint a lasagne a receptje II. Richárd angol király szakácsának könyvében szerepelt először a 14. században. Ekkoriban a „loseyns” nevű ételt tálalták, melynek kiejtése „lasan”. És nemcsak kiejtésben van egyezés, az étel sajttal összesütött tésztalapokból állt.

Vegetáriánus módra: spenóttal, tejszínnel is készítheted
Vegetáriánus módra: spenóttal, tejszínnel is készítheted
Változatok egy témára

Engedjük szabadon a fantáziánkat, és rugaszkodjunk el a jól bevált tésztalap, darált húsos ragu, besamel szósz és reszelt parmezán négyesétől. Próbáljuk ki a szintén klasszikus ricottás, spenótos, paradicsomszószos változatot. Ha még bátrabbak vagyunk, a tésztalapokat helyettesíthetjük vékonyra karikázott burgonyával, vagy néhány zsenge kellevéllel is. A cukor nélkül készült palacsinta szintén csodás alapanyag lehet a bolti lasagne tészta helyett. Gombával, tejszínnel, de akár magyarosan csirkepaprikással és tejfölös mártással meglocsolva is isteni.

Variáld ünnepire!

Egy különleges alkalomra készülhet a rakott tészta lazac- vagy esetleg tonhal filével is. Aki az ázsiai és a mediterrán ízeket is szereti, kóstolhatja curry-hez, vagy massalához használt fűszerkeverékkel is. Bármelyik verziót is választjuk, fontos, hogy az egyes rétegeket bőven locsoljuk meg mártással. Ettől lesz az étel különlegesen finom és zamatos. A szezonalitást szem előtt tartva, minden évszakban készülhet gazdagon rétegzett tésztás, zöldséges különlegesség. Tartsuk szem előtt, hogy a lasagne - csak úgy, mint a legtöbb rakott étel - időigényes. Azonban jól előkészíthető, ezért ideális vendégváró fogás lehet belőle.

Legjobb vendégváró receptjeink >>>

A lasagne jól illeszthető az egészséges étrendbe is
A lasagne jól illeszthető az egészséges étrendbe is
Édes csábítás

Ha a lasagnét, vagy akár a csuszatésztát túróval, friss gyümölccsel, vagy befőtt és vaníliamártással rétegzi, családja minden héten követelni fogja ezt a desszertet. A réteslap, a dió, a mascarpone, de akár a szikkadt kalács is pompás alapanyag lehet, ha édes rétegekben gondolkodunk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.