Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Világkonyha

Bigos, pirog, Zubrowka - ezeket edd és idd ha Lengyelországban jársz!

lengyel konyha bigos székelykáposzta
A lengyel kulinária a történelmi sajátosságokból következően eredeti módon ötvözi a helyi hagyományokat az olasz, a francia és az orosz konyhaművészettel.

A 16. század elején I. Zsigmond király felesége, a milánói Bona Sforza a hazájából származó gyümölcs- és zöldségféléket telepített, amelyek ekkor különlegességekként vonultak be a lengyel konyhába. Mintegy másfél századdal később két francia származású királynénak – II. János Kázmér, valamint Sobieski János feleségének – sikerült népszerűvé tennie hazája rafinált ízeit.

A lengyel konyha legfőképpen a 16. század végével kezdődő ukrajnai hódítások során kapta meg másik jellegzetes arculatát: ekkor jelent meg az orosz borscs (barszcz) és lett fő itallá a vodka. A napóleoni háborúk és a 120 éves cári uralom tovább erősítette a francia és orosz kulináris befolyást.

A napi étkezések

A lengyel reggeli elmaradhatatlan része a minden étkezéshez kijáró vaj és a vékony szeletekre vágott fekete kenyér (czarny chleb). Ehhez járulhat egy kis ecetes gomba, egy falás sonka, kitűnő lengyel kolbász, túró és sajt, pl. juhtejből készülő, jellegzetes mintával díszített podhalei oscypek.

A juhtejből készülő, jellegzetes mintával díszített sajt a podhalei oscypek
A juhtejből készülő, jellegzetes mintával díszített sajt a podhalei oscypek

A gazdag reggelit leöblítő erős teához igen kedvelik a vajas kenyérre kent gyümölcsízt vagy mézet. Teát egyébként minden napszakban isznak, akárcsak mi a kávét.

A bőséges reggelihez képest szerényebb az ebéd. Menü esetén az első fogás valami előétel, leginkább ecetes hering, francia- vagy hússaláta. Ünnepi alkalmakkor ehhez legurítanak egy kupica vodkát. Szokványos a leves is, pl. a tejfölös uborkaleves (zupa ogórkowa), a savanyú żurek, a barszcz piroggal vagy a húsleves ravioliszerű betéttel (rosół z uszkami).

Lengyel savanyú rizsleves
Lengyel savanyú rizsleves

Ebédre és vacsorára gyakran van tengeri vagy édesvízi hal. A pontyból, csukából készült ételeik igazán nagyszerűek.

A bécsi szelet (kotlet schabowy) csupán annyi kommentárt igényel, hogy burgonyaköretét nem petrezselyemmel, hanem kaporral hintik meg.

A nemzeti étel, a lengyel pörköltnek titulált bigos sokkal inkább székelykáposztára emlékeztet, viszont a népszerűségi listán ugyanúgy az élen szerepel, mint nálunk a pörkölt. Hagyományosan nagy kondérban készítették. A savanyú káposztát szalonnával, kolbásszal, marha- és disznóhússal, gombával és zsíros csontokkal együtt tették fel a tűzre, szemes borssal és sóval ízesítették, majd két-három héten keresztül naponta egy-két órán át főzték. Miután az ízek összeértek, kirakták a kondért a fagyba. Valahányszor szedtek belőle egy adagot, fél liter vörösbor hozzáadásával melegítették fel.

Bigos, ami leginkább a mi székelykáposztánkhoz hasonlít
Bigos, ami leginkább a mi székelykáposztánkhoz hasonlít

Nem feledkezhetünk meg a bigos közeli rokonáról, a galambocskának nevezett húsgombócos töltött káposztáról (golabki) és a pompás vadételekről sem.

A vacsora egy visszafogott villásreggelihez hasonlítható, jellemzően hideg falatokkal és sok meleg teával. Az esti vendéglátás gyakorlatilag egy kibővített hidegtál: tojás, különféle húsok és saláták, felvágottak, franciasalátával töltött paradicsom, gombasaláta, sonka szerepel a kínálatban, amelyekből ki-ki csipeget a vodkához. Vodkát ugyanis soha nem isznak üres gyomorra.

Köretek és fűszerek

A göngyölt, főtt, párolt és sült húsok tipikus kísérői a szószok, a nemzetközileg szokásos rizshez és burgonyához köreti minőségben társuló céklafőzelék, valamint a vízben párolt franciás zöldbab, borsó, karfiol. A húsételeket gyakran tálalják gombával, amely bőven terem a csapadékos területeken.

A lengyel konyhára általánosságban jellemző, hogy vajjal főznek, tejföl helyett pedig tejszínt használnak.

A fűszerek közül legnépszerűbbek az ánizs, a babérlevél, a kömény, a koriander, a majoránna, a snidling, a borókabogyó, a fenyőmag és a rozmaring.

A húsok mellé gyakran adnak áfonyából és egyéb erdei bogyókból készült, cukor nélkül főzött dzsemet.

Híres sütemények

Az édes tészták birodalmában is nagy szerepük van a gyümölcsöknek. A przekładaniec például vajas tésztalapok közé lerakott nyolcféle gyümölcsből áll.

A sziléziai és opolei régióból származó sziléziai kalács (kołocz śląski) polonikumnak számít, és felkerült az EU termékoltalmi listájára. Kelt tészta közé hagyományosan túrós, mákos vagy almás tölteléket tesznek, majd a kész sütemény kockákra vágják és porcukorral megszórva kínálják.

A sziléziai kalács (kołocz śląski) polonikumnak számít, és felkerült az EU termékoltalmi listájára
A sziléziai kalács (kołocz śląski) polonikumnak számít, és felkerült az EU termékoltalmi listájára

Külön említést érdemel a világhírű toruńi mézeskalács (pierniki toruńskie). Ezt a sokáig eltartható süteményt a 13. században kezdték el készíteni a nagy távolságokra utazó kereskedőknek. A múzeumban megtekinthető, aprólékos gonddal megmunkált ütőformák az egykori magas színvonalú helyi fafaragó művészet remekei.

Alkoholos italok

A 15. század eleje óta előállított, nemzetközi népszerűségnek örvendő lengyel vodka számára még múzeumot is nyitottak Łańcutban, az ország egyik legmodernebb lepárlója mellett. A leghíresebb vodkakoktél a Harapós Kutya (Wściekły Pies), amelybe málnalét és csípős tabasco szószt kevernek. A bölényfűvel ízesített Żubrówka vodka alma- vagy körtelével is fogyasztható, de savanyú uborkával éppúgy felszolgálják.

Kedveltek a kisebb alkoholtartalmú italok is: a Lwówek Śląskiban található legrégebbi lengyel serfőzdében 1209 óta készül pasztörizálatlan sör.

A lengyel konyháról korábban itt írtunk >>>
LENGYEL RECEPTEK >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.