Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pizza, pasta, tiramisu. Általában ezek jutnak először eszünkbe az olasz konyháról. Ám ennek az országnak a konyhája ennél sokkal gazdagabb és sokkalta árnyaltabb.

Pizza, a kihagyhatatlan

Kezdjük például a pizzával. Megfigyelhető, hogy az olasz pizza annál jobb, minél délebbre utazik az ember. Az északi régióban is ki lehet fogni jól elkészített példányokat, de Rómától délre már szinte lehetetlen mellényúlni. Campaniában, Nápolyban általában kétféle feltéttel készítik a pizzát. Vagy margherita (paradicsom, mozzarella és bazsalikom), vagy marinara (paradicsom, fokhagyma és oregánó). De érdemes kipróbálni még a négysajtos pizzát, a prosciutto e funghit (sonka és gomba) vagy a capricciosát (paradicsom, mozarella, gomba, articsóka, sonka, olívabogyó és főtt tojás).

 

Talán a legismertebb olasz étela pizza, akkor finom, ha minőségi alapanyagokat használunk!
Talán a legismertebb olasz étela pizza, akkor finom, ha minőségi alapanyagokat használunk!

 

Ahány táj, annyi ízvilág

Aki Rómába indul, annak ajánljuk a környékére jellemző tésztát, a carbonara spagettit. Az itteni ételek karakterét meghatározza a balzsamecet is, s errefelé nagyon kedvelt a szárított sonka és a parmezán (még akkor is, ha ezek Pármából származnak). Híres római étel még a Coda alla Vaccinara (eredetileg ökörfarkból, de általában borjúhúsból készített ragu, zöldségekkel összefőzve) és a Bucatini all''Amatriciana (szalonnás, friss paradicsommal gazdagított tészta).

 

Sárgadinnye és pármai sonka, előételnek tökéletes!
Sárgadinnye és pármai sonka, előételnek tökéletes!

 

Genova környékére az itt termelt olívaolaj és a pesto jellemző. Ezen a vidéken járva érdemes a trattoriákban gnocchit rendelni, amit errefelé a tésztákhoz hasonló sugókkal kínálnak, illetve idevalósi a focaccia és a csicseriborsólisztből készített farinata is.

Piemont környékén is kedvelt az Itáliában mindenhol népszerű risotto, amihez errefelé szívesen tesznek a környéken található fehér szarvasgombából. Jellegzetes ételei a környéknek az Agnolotti dal Plin (sült marhahússal és zöldségekkel töltött ravioli) és a Brasato al Barolo (párolt marhaszelet).

 

A rizottó mellett ott kell állni, de kiadós vacsora, és ezer módon variálható
A rizottó mellett ott kell állni, de kiadós vacsora, és ezer módon variálható

 

Az északi tartományokban közkedvelt a kukoricalisztből készült puliszka, vagyis a polenta, amelyet zsíros sajtokkal és vadhúsokkal fogyasztanak.

Olaszországgal kapcsolatban gasztronómiai szempontból talán Toszkánától várjuk a legtöbbet. Hiszen a lankás domboldalakon álló udvarházakhoz fűződő regényekben a főhősök nagyon hamar egy olyan gaszrtokánaánban találják magukat, hogy soha többet nem kívánnak hazatéri, csak főzni, főzni és főzni.

A környék ételei általában hús alapú szószokkal gazdagított tészták és a kenyér alapú előételek, levesek. Sok étel készül nyúlból vagy kacsából. A környék jellemző étele a Pappardelle alla Lepre (nyúlragus tészta), a Ribollita (fehérbabból, káposztából álló egytálétel, zsályával ízesítve), a Scottiglia di Cinghiale (vaddisznóból készült egytálétel), vagy a Bistecca alla Fiorentina (nyílt tűzön grillezett marhapecsenye). Desszertnek meg ott a cantuccini, amit vagy kávéba, vagy mazsolaborba mártogatva érdemes fogyasztani.

 

Egy gyors mártással pikk-pakk vacsora a spagetti
Egy gyors mártással pikk-pakk vacsora a spagetti

 

Az umbriai konyha előszeretettel használja a húsokat, a környéken található fekete szarvagombát és a vidék sajtjait. A helyi tészta, az ún. umbricelli mellett gyakran készítenek libamájas vagy babbal, illetve a szarvasgombával gazdagított ételeket.

A szicíliai konyha sokban eltér az olasz csizma konyhájától. A tésztaételek helyett itt főleg a zöldséges és a halas ételek kapnak helyet. A Caponata salátában is főszerephez jut a sziget egyik ajándéka, a padlizsán. Kedvelt helyi különlegesség az arancine, a sült rizsgombóc, amit sajttal vagy hússal töltenek. Ha tésztára vágyunk, érdemes kipróbálni a helyi pékeknél a sfincionét, amit általában pecorinóval és szardellával készítenek. Helyi specialitásnak számít még a babból készült leves (maccu), a szintén babból készült tészta, a panella. A húsok közül kedvelt a marhahús, a bárány és a kecske. A helyi borral, a marsalával sok esetben készítenek húsos egytálételeket. A halak közül a leggyakrabban a kardhal kerül terítékre, amit általában roston sütve kínálnak. A kisebb halakat sokszor marinálják.

 

Lasagne, a tepsis tészta, kicsit munkás, de megéri!
Lasagne, a tepsis tészta, kicsit munkás, de megéri!

 

Bor, likőr, kávé

Az ételek mellett persze az italok is nagy hangsúlyt kapnak az olasz gasztronómiában. Olaszországban vétek kihagyni a helyi borokat (a legjobb olasz borokat Toszkánában, illetve Nápoly környékén palackozzák), illetve a grappát. A 40 % körüli szőlőpárlatot általában vacsora után fogyasztják, ezzel segítve elő az emésztést.

De érdemes kipróbálni a likőrök közül a limoncellót, a mandulából készített amarettót, vagy a gyömbért és vaníliát is tartalmazó gallianót.

 

Limoncello, akár otthon is könnyen elkészíthető, az olaszok étkezésvégén, digesztívként isszák
Limoncello, akár otthon is könnyen elkészíthető, az olaszok étkezésvégén, digesztívként isszák

 

Az olasz gasztronómia és életérzés megkerülhetetlen része a kávé. Pontosabban az, amit ebből az olaszok képesek kihozni. A cseppnyi ristrettótól egészen a latte macchiatóig. Aztán persze ott van még mindennek az alapja, az espresso, és a talán legismertebb olasz kávéköltemény, a cappuccino.

Desszertek

Az olasz desszertkínálat pedig egyszerűen páratlan. Ott a mindenki által ismert tiramisu, a védjegyként emlegetett kézműves fagylalt, a kávé mellé ropogtatott amaretti vagy a cantuccini. S akkor még nem is beszéltünk a canolliról, a granitákról, a panettonékról, a panna cottáról a zabaglionéról vagy a zuppa ingleséről.

 

Cantuccini, a legendás olasz keksz, kávéhoz és édes borhoz a legfinomabb
Cantuccini, a legendás olasz keksz, kávéhoz és édes borhoz a legfinomabb

 

 

Panna cotta - egyszerű és lenyűgöző desszert, minden szezonális gyümölccsel isteni!
Panna cotta - egyszerű és lenyűgöző desszert, minden szezonális gyümölccsel isteni!

 

A péksüteményeiről is híres konyha a desszertekkel is ügyesen bánik. Gazdag ízvilág, könnyű, jó minőségű töltelékek jellemzik az olasz desszerteket. A városnézések után, közben, egy kávé mellé vagy csak magában, javasolt kipróbálni jó néhány olasz édességet.

Bár Svájcot és Belgiumot tartják csokoládé-nagyhatalmaknak, meg kell jegyezni, hogy Olaszország ad otthont a világ vezető csokoládégyárai közül néhánynak (Venchi, Amedei, Slitti). Az általuk készített prémium csokoládék is részét képezik az olasz gasztronómiának.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.