Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Világkonyha

Itt a Mardi Gras! 9 fogás húshagyó keddre egyenesen New Orleansból

Itt a Mardi Gras! 9 fogás húshagyó keddre egyenesen New Orleansból
A dzsessz bölcsőjének tartott amerikai nagyváros konyhája afrikai, francia, olasz, spanyol, német, karibi, indián és portugál hatásokat tükröz. A farsangi szezon végén, évente megrendezett Mardi Gras karnevál elképzelhetetlen francia fánk nélkül, de említést érdemelnek a hagyományos kreol és cajun ételek, valamint a helyi specialitások is.
1. Beignet

A szögletes francia fánk az év minden szakaszában népszerű desszert. Porcukorral megszórva, édes szószba vagy tejes kávé mártogatva fogyasztják, akár reggelire is. A legfinomabbat az 1862-ban megnyílt Café Du Monde-ban készítik. 1986 óta a beignet Louisiana állam hivatalos fánkja.


2. Bananas Foster

A másik híres édesség a fagylalttal tálalt, rummal és banánlikőrrel flambírozott sült banán, amelyet 1951-ben talált ki a Brennan’s Vieux Carré Restaurant séfje. A barátja, Richard Foster tiszteletére elnevezett desszertet manapság a Royal Streetre átköltözött Brennan’s étteremben lehet megkóstolni.

3. Muffuletta szendvics

A komplett ebéddel felérő szendvics egy fűszer- és csemegekereskedés Szicíliából bevándorolt tulajdonosának a találmánya. Az 1906-ban alapított Central Groceryben változatlanul eredeti olasz szalámival és sajttal, valamint olajbogyósalátával töltik meg a kerek szezámmagos kenyeret, a muffulettát.


4. Po’ boy szendvics

A kissé túlméretezett falnivaló eredetijét 1929-ben éhes sztrájkolóknak osztogatta egy jótékony helyi vendéglős. A po’boy (a poor boy angolul szegény fiút jelent) szendvicset számos változatban készítik, de mindnek félbevágott bagett az alapja. Erre kerül valamilyen tengeri finomság (pl. sült osztriga, rál, hal) vagy sült hús (marha sertés, csirke), húspogácsa, füstölt kolbász, továbbá gyakran majonéz, saláta és paradicsom is.

5. Rockefeller osztriga

1899 óta mindenki ezt akarja enni a St. Louis Streeten található Antoine’s étteremben, az állam legrégebbi vendéglőjében. Az ételt az alapító fia, Jules Alciatore kreálta, és a fűszeres kreol konyha minden gazdagságát érzékeltető szósz miatt adta neki a Rockefeller jelzőt. Még Roosevelt elnök is eljött, hogy megkóstolja!

6. Gumbo

A gulyáshoz hasonlítható sűrű, csípős leves a helyi konyha specialitása. Fő zöldsége az okra (más néven gumbo vagy bámia), ami sűríti a levest, ami be is van rántva. Ezenkívül kerülhet bele többféle rák vagy hús, esetleg mindkettő. A paradicsomos New Orleans-i változat kagylóból készül, és hagyományosan rizzsel tálalják.

7. Jambalaya

Vélhetően a spanyol hódítás korában alakult ki a paellából, és nevének köze lehet a spanyol jamón (sonka) szóhoz. Régen a szegények étele volt, mindent beletettek, amihez hozzájutottak. A rizsen és a sonkán kívül van benne hagyma, szárzeller, kolbász, többféle hús (akár aligátor, teknős és vad is), valamint rák, kagyló és rengeteg fűszer. A cajun változat világos, a kreol piros a paradicsomtól.


8. Vörösbabos rizs

A New Orleans-i családoknál ez a hagyományos hétfő esti vacsora. Önmagában vagy kolbászhoz, sertéssülthöz tálalt köretként fogyasztják. Éttermekben előételként, péksüteménnyel vagy kukoricalisztből sütött muffinszerűséggel is kínálják.

9. Sazerac koktél

New Orleans nemcsak a dzsessznek, hanem a kevert italoknak is szülőhelye. 1870 körül itt keverték a világon elsőként koktélt a francia Sazerac-de-Forge et Fils konyak és a kreol Antoine Amédée Peychaud patikus gyomorkeserűjének felhasználásával. Később, a franciaországi filoxérajárvány és az amerikai polgárháborús blokád miatt a konyakot rozswhiskey-vel váltották fel. A Sazerac 2008 óta a város hivatalos kevert itala.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.