Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A különféle zöldséges kencék, felvágottak mellett üdítő változatosságot hozhat a reggeli-esti étkezésbe a rillette. Hogy mi ez? És hogyan tálalhatod? Megmutatjuk!
Mi a rillette?

A rillette egy olyan kence, amely zsírban konfitált húsból és az azt körülölelő zsírból áll. Kicsit olyan, mintha az előző nap egyben lesütött sertéshúst másnap, az alatta képződött zsírréteggel és a rezgősre kocsonyásodott szafttal egyetemben szeretnénk kenyérre pakolni. A rillette-hez azonban apróbb darabokra vágjuk a húst és úgy abáljuk/konfitáljuk meg a zsírban, így sokkal egységesebb, húsban egyformán gazdag végeredményhez juthatunk. A hús könnyedén fűszerezhető, a só-bors duó mellett különféle zöld fűszerekkel ízesíthető, illetve a konfitáláskor a zsírba kerülhet még vöröshagyma, újhagyma vagy épp néhány gerezd fokhagyma is.

Az eredeti rillette recept szerint a hús ízesítéséhez csak sót és borsot használtak.
Az eredeti rillette recept szerint a hús ízesítéséhez csak sót és borsot használtak.
Miből készülhet?

A rillette számtalan alapanyagból előállítható, leggyakrabban sertéshúsból készítik, de nagyon izgalmas rilletteket készíthetünk a különféle szárnyasokból (liba, kacsa, csirke, fácán, gyöngytyúk vagy pulyka), nyúlhúsból, borjúból, vadból (vadnyúl, vaddisznó vagy szarvas), illetve különféle halakból is alakíthatunk ki rillettet. A halak esetében érdemes kevésbé szálkás alapanyaggal dolgozni, nagyon jó választás lehet a tonhal, a szardella, a lazac, vagy akár a tenger gyümölcseiből (rák, kagyló, polip, kalamári) is készíthetünk vegyes vagy az adott alapanyagra koncentráló rilettet.

Hogyan készül a rillette?

A klasszikus rillette abálással állítható elő, azaz lassú, zsírban történő főzéssel, de igazság szerint a halakat a legtöbb esetben ettől eltérő módon készítik elő. A halakat ugyanis nem kell hosszasan főzni ahhoz, hogy kellően hőkezeltek legyenek, bőven elegendő, ha több-kevesebb vajban átfogatjuk, majd a vajjal együtt tégelybe tesszük, s a hűtőben hagyjuk kidermedni. Akárcsak a klasszikus konfitálásnál, itt is érdemes a zsiradékkal való melegítéskor fűszerezni. A lazac esetében jó választás lehet, ha egy kevés füstölt lazaccal keverve készítjük, s zöld borssal, citromhéjjal és egy kevés kaporral fűszerezzük.

A rillette készülhet sertéshúsból, szárnyasokból, de akár kevésbé szálkás halfajtából is.
A rillette készülhet sertéshúsból, szárnyasokból, de akár kevésbé szálkás halfajtából is.
Mivel fűszerezhető, gazdagítható?

A fűszerezést a felhasznált alapanyag határozza meg. A sertéshúshoz passzol a zöld fűszer, a zsírba kerülhet babérlevél, kakukkfű, fekete bors, fokhagyma, de egy kevés oregánó, tárkony, rozmaring vagy csombor is ízt adhat a fogásunknak. A szárnyasoknál szintén nyerők a zöld fűszerek, illetve rózsaborssal, szegfűborssal, borókával is ízesíthetjük őket. A vadak esetében nyugodtan elindulhatunk a szokott mezsgyén, a borókabogyó és a zöld fűszerek adhatják meg az alaphangot, de akár egy kevés alkohollal is állíthatunk az ízeken.

Hogyan kínáljuk?

A rillette a legtöbb esetben a reggeli- vagy vacsoraasztalon kap helyet, de kanapékat, partikra, vendégségekre való előételeket is készíthetünk vele. A falatnyi zsíros húst ráültethetjük friss kenyérre, blinire, adhatunk alá pirítóst vagy épp bruchettát is. A rillette mellé kínálhatunk különféle idényzöldségeket, pikáns hagymalekvárt, ecetes pácban érlelt hagymát, illetve különféle zöld salátákat is.

Egyszerű, de nagyszerű tojáskrém-receptjeinket itt találod! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.