Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A különféle zöldséges kencék, felvágottak mellett üdítő változatosságot hozhat a reggeli-esti étkezésbe a rillette. Hogy mi ez? És hogyan tálalhatod? Megmutatjuk!
Mi a rillette?

A rillette egy olyan kence, amely zsírban konfitált húsból és az azt körülölelő zsírból áll. Kicsit olyan, mintha az előző nap egyben lesütött sertéshúst másnap, az alatta képződött zsírréteggel és a rezgősre kocsonyásodott szafttal egyetemben szeretnénk kenyérre pakolni. A rillette-hez azonban apróbb darabokra vágjuk a húst és úgy abáljuk/konfitáljuk meg a zsírban, így sokkal egységesebb, húsban egyformán gazdag végeredményhez juthatunk. A hús könnyedén fűszerezhető, a só-bors duó mellett különféle zöld fűszerekkel ízesíthető, illetve a konfitáláskor a zsírba kerülhet még vöröshagyma, újhagyma vagy épp néhány gerezd fokhagyma is.

Az eredeti rillette recept szerint a hús ízesítéséhez csak sót és borsot használtak.
Az eredeti rillette recept szerint a hús ízesítéséhez csak sót és borsot használtak.
Miből készülhet?

A rillette számtalan alapanyagból előállítható, leggyakrabban sertéshúsból készítik, de nagyon izgalmas rilletteket készíthetünk a különféle szárnyasokból (liba, kacsa, csirke, fácán, gyöngytyúk vagy pulyka), nyúlhúsból, borjúból, vadból (vadnyúl, vaddisznó vagy szarvas), illetve különféle halakból is alakíthatunk ki rillettet. A halak esetében érdemes kevésbé szálkás alapanyaggal dolgozni, nagyon jó választás lehet a tonhal, a szardella, a lazac, vagy akár a tenger gyümölcseiből (rák, kagyló, polip, kalamári) is készíthetünk vegyes vagy az adott alapanyagra koncentráló rilettet.

Hogyan készül a rillette?

A klasszikus rillette abálással állítható elő, azaz lassú, zsírban történő főzéssel, de igazság szerint a halakat a legtöbb esetben ettől eltérő módon készítik elő. A halakat ugyanis nem kell hosszasan főzni ahhoz, hogy kellően hőkezeltek legyenek, bőven elegendő, ha több-kevesebb vajban átfogatjuk, majd a vajjal együtt tégelybe tesszük, s a hűtőben hagyjuk kidermedni. Akárcsak a klasszikus konfitálásnál, itt is érdemes a zsiradékkal való melegítéskor fűszerezni. A lazac esetében jó választás lehet, ha egy kevés füstölt lazaccal keverve készítjük, s zöld borssal, citromhéjjal és egy kevés kaporral fűszerezzük.

A rillette készülhet sertéshúsból, szárnyasokból, de akár kevésbé szálkás halfajtából is.
A rillette készülhet sertéshúsból, szárnyasokból, de akár kevésbé szálkás halfajtából is.
Mivel fűszerezhető, gazdagítható?

A fűszerezést a felhasznált alapanyag határozza meg. A sertéshúshoz passzol a zöld fűszer, a zsírba kerülhet babérlevél, kakukkfű, fekete bors, fokhagyma, de egy kevés oregánó, tárkony, rozmaring vagy csombor is ízt adhat a fogásunknak. A szárnyasoknál szintén nyerők a zöld fűszerek, illetve rózsaborssal, szegfűborssal, borókával is ízesíthetjük őket. A vadak esetében nyugodtan elindulhatunk a szokott mezsgyén, a borókabogyó és a zöld fűszerek adhatják meg az alaphangot, de akár egy kevés alkohollal is állíthatunk az ízeken.

Hogyan kínáljuk?

A rillette a legtöbb esetben a reggeli- vagy vacsoraasztalon kap helyet, de kanapékat, partikra, vendégségekre való előételeket is készíthetünk vele. A falatnyi zsíros húst ráültethetjük friss kenyérre, blinire, adhatunk alá pirítóst vagy épp bruchettát is. A rillette mellé kínálhatunk különféle idényzöldségeket, pikáns hagymalekvárt, ecetes pácban érlelt hagymát, illetve különféle zöld salátákat is.

Egyszerű, de nagyszerű tojáskrém-receptjeinket itt találod! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.