Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Saláta, rakott étel vagy köret a sülthöz - a zöldbab sokféleképpen felhasználható. Ajánlunk 3 különleges receptet.
1. Nizzai saláta

Hozzávalók (4 személyre):
4 burgonya, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g apró, félbevágott zöldbab, 300 g lecsepegtetett konzerv olajos tonhal, 200 g fejessaláta-levél, 150 g félbevágott koktélparadicsom, 20 kimagozott fekete olajbogyó, 2 evőkanál kapribogyó, 3 cikkekre vágott kemény tojás, 8 szardella
az öntethez:
1 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál fehérborecet, 1 teáskanál citromlé, 125 ml olívaolaj

Elkészítése:
1. A meghámozott burgonyát forró, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, apró kockákra vágjuk, majd tálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal és jól összerázzuk.
2. A zöldbabot sós vízben 3 percig főzzük, lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöbítjük és félretesszük.
3. Az öntethez lazán összekeverjük a fokhagymát, a mustárt, az ecetet és a citromlevet. Vékony sugárban beleöntjük az olajat, és simára keverjük.
4. A tonhalat tálba tesszük, villával nagyobb darabokra törjük. Egy tányér aljára salátaleveleket fektetünk, ezekre rászórjuk a burgonyakockákat, a babot, a tonhalat, a paradicsomot, az olajbogyót és a kapribogyót, majd meglocsoljuk az ecetes öntettel. Tojással és szardellával díszítjük.

2. Rakott zöldbab

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg mirelit zöldbab, 1 vöröshagyma, kb. 35 dkg sárgarépa, 2 póréhagyma, 4 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg rizs, 7,5 dl zöldségleves (kockából), 1 csokor petrezselyemzöld, 40 dkg sütni való kolbász, 10 dkg reszelt gouda sajt, só, bors, a díszítéshez bazsalikom

Elkészítése:
1. A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, és rövid ideig pároljuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, és fedő alatt, közepes hőfokon 15 percig főzzük.
2. Beleszórjuk a karikákra vágott répát meg pórét, és további 15 perc alatt készre főzzük. Végül a zöldbabot is belekeverjük. A kolbászt felszeleteljük, majd a maradék vajon megsütjük. A finomra aprított petrezselyemzöld 3/4 részét a rizsbe vegyítjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
3. A zöldséges rizs felét margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk, elosztjuk rajta a kolbászkarikákat, és befedjük a maradék rizzsel. A sajttal megszórva előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon 20-25 percig sütjük. Végül meghintjük a maradék petrezselyemzölddel, és bazsalikommal díszítve kínáljuk.

3. Bélszín zöldbabbal

Hozzávalók (2 személyre):
40 dkg burgonya, 200 g tejszín, 5 ek tej, szerecsendió, 3 dkg reszelt gouda sajt, 30 dkg mirelit zöldbab, 1 újhagyma, 2-3 ek olaj, 4 szelet bélszín, 1 vöröshagyma, 1 tk vaj, só, bors, a díszítéshez kakukkfű és piros bors

Elkészítése:
1. A burgonyát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és 2 kicsi vagy 1 nagy – margarinnal kikent – tűzálló tálba rétegezzük. 100 g tejszínt összekeverünk a tejjel, és sóval, borssal meg frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A burgonyára locsoljuk, megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 30 percig sütjük.
2. A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük, esetleg az újhagymát is beledobjuk, és 1/2 percig pároljuk.
3. A felhevített olajon a húsok mindkét oldalát megsütjük 2-3 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, majd melegen tartjuk. A pecsenyelevet a maradék tejszínnel felöntve 1 percig forraljuk, és sóval, borssal ízesítjük.
4. A felkockázott vöröshagymát a megolvasztott vajon üvegesre pároljuk, és beleforgatjuk a babot. 1-1 újhagymalevéllel kis kötegekben összekötjük, és a húsokkal együtt tálaljuk. A burgonyagratint külön kínáljuk hozzá. Kakukkfűvel és piros borssal díszítjük.

További zöldbabos recepteket itt találsz! >>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.