A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza az első igazi termését. A fehér spárga a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem feltétlenül szükséges meghámozni, ha jól le tudjuk öblíteni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke.
A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Ellenkező esetben már öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsenge növények kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcsa maradjon sértetlen!
A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). Tegyünk kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, amelytől sokkal finomabb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket.
A zöldségek királyaként is szokás emlegetni ez a különleges és nagyon finom növényt. Fogyasztani már önmagában azért is érdemes, mert alig tartalmaz kalóriát, ellenben nagyon sok a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint (A, B1, B2, C) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, kalcium). Mindenféle diétába illeszthető, támogatja az anyagcsere és emésztési folyamatokat. 100 gramm főtt spárgában mindössze 13 kilókalória található. Párolva, sütve, grillezve, önmagában vagy köretként fogyasztva egyaránt nagyon finom, de természetesen főzhetünk belőle krémlevest, baconbe tekerve is megsüthetjük, sőt, quiche, rizottó, pizza és még akár muffin tökéletes kiegészítője, ízesítője is lehet. Érdemes minél többször készíteni, fogyasztani a szezon idején.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.