Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Zöldség

Cukkini, a filléres finomság: így használd okosan!

töltött cukkini
Az Észak-Amerika déli részéről világszerte elterjedt tökféle a mediterrán konyhának is kedvelt alapanyaga. Hosszúkás, hengeres termését egész évben megtalálhatod a zöldségesnél és az élelmiszer-áruházakban. Hazánkban májustól októberig tart a szezonja. A piacon sárga változatot is beszerezhetsz.

Ezért egyél belőle minél többet

Mivel a termés 95%-a víz, segít a szervezeted számára nyáron különösen fontos folyadékpótlásban. Könnyen emészthető és kalóriaszegény, így diétás étrendbe is beillesztheted. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Jelentős A- és C-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma folytán kedvező élettani hatásai vannak.

Mire ügyelj vásárláskor?

Kemény húsú darabokat válogass, amelyeket ujjal nem tudsz benyomni. Salátába legízletesebbek a zsenge, kb. 20 cm hosszú darabok. Ezeket héjjal és maggal együtt, nyersen felhasználhatod. Rántani, főzni vagy tölteni a nagyobbak alkalmasak. Ezeket sem feltétlenül szükséges meghámozni, de távolítsd el a magos részüket.

Hogyan tárold?

A zsenge termés könnyen nyomódik és gyorsan romlik, ezért érdemes rögtön felhasználni. Lazán papírba csomagolva az épeket 3-5 napig eltarthatod sötét, hűvös helyen, a hűtőben pedig 1-2 hétig is elállnak minőségromlás nélkül. Ha egyszerre sok termett a kertedben vagy többet vásároltál a kelleténél, blansírozás után fagyaszd le, és adagonként csomagolva tedd a mélyhűtőbe!

Felhasználási ötletek

Legjobb, ha hámozatlanul karikára vágod és sütőben vagy grillen megsütöd. Gombával, paprikával, padlizsánnal együtt is sütheted-grillezheted. Használj hozzá egy kevés olajat, mert a szervezeted így tudja hasznosítani a zöldség A-vitamin-tartalmát!

A nagyobb darabokat hosszában félbevághatod és kivájhatod, majd megtöltheted. A cukkini fűszerezéséhez legjobb a fehér és a Cayenne-bors, a kapor, a fokhagyma, a friss petrezselyem és borsmenta. A húsát megcsepegtetheted citromlével.
 

Cukkini receptek >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.