Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Zöldség

Cukkini, a filléres finomság: így használd okosan!

töltött cukkini
Az Észak-Amerika déli részéről világszerte elterjedt tökféle a mediterrán konyhának is kedvelt alapanyaga. Hosszúkás, hengeres termését egész évben megtalálhatod a zöldségesnél és az élelmiszer-áruházakban. Hazánkban májustól októberig tart a szezonja. A piacon sárga változatot is beszerezhetsz.
Ezért egyél belőle minél többet

Mivel a termés 95%-a víz, segít a szervezeted számára nyáron különösen fontos folyadékpótlásban. Könnyen emészthető és kalóriaszegény, így diétás étrendbe is beillesztheted. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Jelentős A- és C-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma folytán kedvező élettani hatásai vannak.

Mire ügyelj vásárláskor?

Kemény húsú darabokat válogass, amelyeket ujjal nem tudsz benyomni. Salátába legízletesebbek a zsenge, kb. 20 cm hosszú darabok. Ezeket héjjal és maggal együtt, nyersen felhasználhatod. Rántani, főzni vagy tölteni a nagyobbak alkalmasak. Ezeket sem feltétlenül szükséges meghámozni, de távolítsd el a magos részüket.

Hogyan tárold?

A zsenge termés könnyen nyomódik és gyorsan romlik, ezért érdemes rögtön felhasználni. Lazán papírba csomagolva az épeket 3-5 napig eltarthatod sötét, hűvös helyen, a hűtőben pedig 1-2 hétig is elállnak minőségromlás nélkül. Ha egyszerre sok termett a kertedben vagy többet vásároltál a kelleténél, blansírozás után fagyaszd le, és adagonként csomagolva tedd a mélyhűtőbe!

Felhasználási ötletek

Legjobb, ha hámozatlanul karikára vágod és sütőben vagy grillen megsütöd. Gombával, paprikával, padlizsánnal együtt is sütheted-grillezheted. Használj hozzá egy kevés olajat, mert a szervezeted így tudja hasznosítani a zöldség A-vitamin-tartalmát!

A nagyobb darabokat hosszában félbevághatod és kivájhatod, majd megtöltheted. A cukkini fűszerezéséhez legjobb a fehér és a Cayenne-bors, a kapor, a fokhagyma, a friss petrezselyem és borsmenta. A húsát megcsepegtetheted citromlével.

Cukkinis receptek >>>
A cukkini 1000 arca >>>
A mindenre jó cukkini >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.