Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Zöldség

Édes, szépséges zöldségek a sütőből

Gyönyörű színek, karamellizálódott, édes zöldségek, melyek még ropogósak is. Felejtsük el a párolt zöldséget! Éljen a sült zöldség!
Mi a különbség?

Aki nem próbált még zöldségeket sütőben sütni, nem is tudja, mi a jó. Az állaguk, az illatuk, a színük mind-mind gyönyörű lesz a lassú sütéstől, ráadásul ilyenkor ősszel a természet is bőkezű, és ontja a gyökérzöldségeket. A sárgarépa, a cékla, a burgonya, a sütőtök, a vörös- vagy lilahagyma, fokhagyma együtt sütve igazi szín- és ízkavalkádot alkot, és nagyon jó opció a megszokott krumplipüré vagy sült krumpli helyett.

Hogyan készül a sült zöldség?

A zöldségeket pucoljuk, mossuk, kockázzuk vagy csíkozzuk. A serpenyőt kiolajozzuk egy papírtörlő és olívaolaj segítségével. A megmosott zöldségeket lerakjuk, és meglocsoljuk még egy kis olívával, fűszerezzük. Mehet a 200 fokos (gázon kb. 6-os fokozat) forró sütőbe. 10 – 15 percenként megforgatjuk, meglökdössük a zöldségeinket. 35-60 perc alatt elkészül.

A cékla sütve új dimenzió
A cékla sütve új dimenzió

Tippek!

• A zöldségek semmiképpen se tocsogjanak az olajban.
• Ha lehet, használjunk friss fűszernövényeket: rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot.
• A lassabban átsülő zöldségeket elő lehet főzni egy picit.
• Ha nagyon félünk a kiszáradástól, a zöldségeket a sütés elején lefedhetjük, hogy párolódjanak.
• Sütés közben a zöldségek egymáshoz érhetnek, de ne legyenek egymás tetején.
• A zöldségeket elő is lehet pácolni, például 4 evőkanál balzsamecet és 8 evőkanál olívaolaj keverékében.
• Ha nagy mennyiséget sütünk, tegyük a különböző sülési idejűeket külön sütőtepsire vagy tálba.
• Ha csak paradicsomot grillezünk, szórjunk rá egy kis barna cukrot.
• A sütés vége előtt szórjuk meg reszelt sajttal (parmezán vagy kecskesajt is nagyon jó).
• Az egész fokhagymafej végét levágva isteni sült fokhagymákat készíthetünk, amik maguktól kiugranak majd a héjukból.

Előfőzhetjük, példul a burgonyát
Előfőzhetjük, példul a burgonyát

Mikor mit?

A zöldségek sütési ideje különböző, hiszen a nedvességtartalmuk más és más. Ha együtt sütnénk a különböző zöldségféléket, a hosszabb sülési idejűeket vágjuk jóval kisebb darabokra.

Egészséges vacsora
Egészséges vacsora

A leggyorsabban elkészül (akár 20 perc)
Paradicsom
Nyári tök
Spárga
Gomba

Tovább süssük
Hagyma
Paprika
Padlizsán
Cukkini
Brokkoli
Karfiol

A legtovább tart (kb. 1 óra)
Burgonya
Sárgarépa, fehérrépa
Pasztinák
Sütőtök
Cékla

Zöldfűszerek: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy a sütés után friss petrezselyem, koriander vagy kapor.

További felhasználás:

A sült zöldségeket lehet csipsz helyett csipegetni vagy könnyű vacsorára megeszegetni egy kis reszelt parmezánnal. Körete lehet marhának, sertésnek, csirkének, halnak. Tehetjük pizzára, tekerhetjük tortillába. Kerülhet salátába, de lehet belőle krémleves is. Készíthetünk vendégváró kencéket is belőlük. Tehetjük főtt tésztára, vagy keverhetjük kuszkusszal. És még szendvicsben sem rossz!

A sült zoldség kerülhet szendvicsre
A sült zoldség kerülhet szendvicsre

Egy öntet-ötlet két tepsinyi sült zöldséghez:
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál dijoni mustár
fél bögre olívaolaj
3 fej fokhagyma összenyomva
2 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom

A mustárt és az ecetet keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet keverjük össze a zöldségekkel, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben 230 fokon (gáz 8-as fokozat) kb. 40 percig sütünk. 10 percenként átforgatjuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.