Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Zöldség

Jégcsapretek, a vitaminmentő

Tél végén szervezetünknek nagy szüksége van a természetes forrásból származó vitaminokra. Érdemes körülnézni a piacon, hogy hol kapható az ilyenkor legfrissebb zöldség: a jégcsapretek - vagy más nevén sörretek. Az eredetileg Ázsiából származó zöldség rendkívül gazdag tápanyagban, kellemes íze és gusztusos megjelenése teszi oly vonzóvá.
Csak a frisset válaszd!

Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válassz, ami kemény és fényes. Néha barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

Antibakteriális, tisztító, jótékonyan hat az anyagcserére
Antibakteriális, tisztító, jótékonyan hat az anyagcserére


Ősi vágyserkentő

Egyes történeti források szerint a retek a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt. Az ókori orvosok a retket a férfias és harcias Mars növényének tartották, amely serkentőleg hat a nemi vágyra is. A pogány időkben a germán törzsek kora tavasszal ünnepelték Thor istent, ezért feltételezik, hogy a kereszténység előtt a retek Thor isten szent növénye volt. Érdekes, hogy az ógermán mitológia szerint ez az istenség hirtelen haragú, ugyanakkor nagyon termékeny volt.

Nem csak diétázóknak!

A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett magas A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.

Kalóriatartalma nagyon alacsony, vitaminokba és ásványi anyagokban viszont igen gazdag
Kalóriatartalma nagyon alacsony, vitaminokba és ásványi anyagokban viszont igen gazdag

A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól.

Egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

A retket nem hiába kedveljük a salátákban, mivel kiváló emésztést serkentő hatással bír. Táplálkozási szakemberek szerint naponta kellene belőle fogyasztani. Ez nemcsak a test általános egészségfenntartását szolgálná, de azoknak is segíthet, akik emésztési zavarokkal küszködnek. A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása erre is megoldás, mivel segít kitisztítani a légutakat.

Fogyaszthatod nyersen és porolva is
Fogyaszthatod nyersen és porolva is

Az epére is gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenesség orvosolható vele, még az epegyulladást is. Ha epekő vagy epehomok van legjobb, ha hathetes retek-lé kúrát kezd a beteg.

Hogyan fogyasszuk?

Eheted nyersen salátákhoz, de párolhatod is más zöldségekkel. Jellegzetes íze miatt kiváló mártás válhat belőle, ugyanakkor mártogatós zöldségként is felhasználhatod. Pároláshoz és a centrifugázáshoz az egész növényt használd fel, mert a felső része is gyógyhatású, általában kalcium és más ásványok is előfordulnak a retek zöld részében. Hűtőszekrényben két-három hétig jól tárolható.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.