Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válassz, ami kemény és fényes. Néha barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.
Egyes történeti források szerint a retek a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt. Az ókori orvosok a retket a férfias és harcias Mars növényének tartották, amely serkentőleg hat a nemi vágyra is. A pogány időkben a germán törzsek kora tavasszal ünnepelték Thor istent, ezért feltételezik, hogy a kereszténység előtt a retek Thor isten szent növénye volt. Érdekes, hogy az ógermán mitológia szerint ez az istenség hirtelen haragú, ugyanakkor nagyon termékeny volt.
A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett magas A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.
A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét. Mivel a retekben igen sok C-vitamin van, ezért védhette meg fogyasztóit a valaha oly rettegett téli betegségtől, a skorbuttól.
Egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.
A retket nem hiába kedveljük a salátákban, mivel kiváló emésztést serkentő hatással bír. Táplálkozási szakemberek szerint naponta kellene belőle fogyasztani. Ez nemcsak a test általános egészségfenntartását szolgálná, de azoknak is segíthet, akik emésztési zavarokkal küszködnek. A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása erre is megoldás, mivel segít kitisztítani a légutakat.
Az epére is gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenesség orvosolható vele, még az epegyulladást is. Ha epekő vagy epehomok van legjobb, ha hathetes retek-lé kúrát kezd a beteg.
Eheted nyersen salátákhoz, de párolhatod is más zöldségekkel. Jellegzetes íze miatt kiváló mártás válhat belőle, ugyanakkor mártogatós zöldségként is felhasználhatod. Pároláshoz és a centrifugázáshoz az egész növényt használd fel, mert a felső része is gyógyhatású, általában kalcium és más ásványok is előfordulnak a retek zöld részében. Hűtőszekrényben két-három hétig jól tárolható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.