Kínai szezámmagos csirke
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Babgulyás
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Alapételek

Különlegesen finom lesz a kelkáposzta-főzelék, ha krumpli helyett ezt teszel bele

A kelkáposzta-főzelék egyszerű, de ízletes és tápláló, klasszikus magyar étel. A kelkáposzta karakteres íze miatt megosztó zöldség, különösen a gyermekek körében. Felnőttkorra azonban a legtöbben megszeretik, nekem például személyes kedvencem. Főzelékként remek vitamindús ebédet készíthetünk belőle, amit krumpli helyett most csicsókával dobtunk fel. Íme, a recept!

A kelkáposzta rendkívül gazdag rostokban, C- és K-vitaminban, valamint antioxidánsokban, ezáltal erősítő az immunrendszert, és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is bátran fogyaszthatják. Sokféleképpen felhasználható, de általában frankfurti levest vagy főzeléket készítünk belőle.

A csicsóka a krumplihoz hasonló növény, de nem a burgonyafélék családjába tartozik. A zöldség kissé édeskés ízű, és a krumplinál sokkal kevesebb keményítőt tartalmaz. Rostban viszont gazdagabb, ahogy inulintartalma is kiemelkedő. Alacsony kalóriatartalmú, és nem emeli meg a vércukorszintet, ezért a fogyókúrázók mellett a cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kelkáposztával is jó párost alkot. Az egyszerű főzeléket is feldobja édeskés aromájával, amihez fasírt és sült virsli egyaránt passzol. Mutatjuk a receptet, próbáljátok ki bátran!

Kelkáposzta-főzelék csicsókával /Fotó: Vidék íze magazin
Kelkáposzta-főzelék csicsókával /Fotó: Vidék íze magazin

Csicsókás kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 mk. szárított majoránna
  • 1 db kisebb méretű kelkáposzta
  • 6-7 db csicsóka
  • 1 mk. őrölt pirospaprika
  • 5 dl zöldségalaplé
  • bors
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. zsír
  • 3 ek. tejföl

Elkészítése:

  1. Egy lábasban felhevítjük a két evőkanál olívaolajat, megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk az őrölt köményt és az elmorzsolt majoránnát, átforrósítjuk. Rádobjuk a nagyobb kockákra vágott kelkáposztát, kevergetve pároljuk.
  3. Amikor összeesett, hozzátesszük a megpucolt, feldarabolt csicsókát, és pár percig kis lángon pároljuk tovább. Végül hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, felöntjük az alaplével, és addig főzzük, míg a csicsóka meg nem puhul. Közben sóval és borssal ízesítjük.
  4. Egy kis lábasban zsemleszínű rántást készítünk egy evőkanál zsírból és két evőkanál lisztből. Besűrítjük vele a főzeléket. Végül hozzákeverjük a tejfölt.

Elkészítési idő: 40 perc

Fotó és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.