Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Zöldség

Laskagomba: csoda a fatörzsön

Egyre népszerűbb a világban a laskagomba, hiszen íze intenzív, és nem is drága. Szinte minden erdőben megél, főleg kiszáradt fákon találkozhatunk vele.

Mi köze az osztrigának a laskagombához?

Latin neve oldalra növő osztriga, pleurotus ostreatus. Az angolok osztriga gombának hívják (oyster mushroom), Kínában a neve lapos gomba. Nálunk a laska egy tésztaféle, egyes régiókban lepényszerű, lapos alakja miatt valószínűleg ezért kapta itthon a laskagomba nevet.

Alakja miatt osztriga gombának is hívják
Alakja miatt osztriga gombának is hívják


Hol találjuk?

Fűz és bükkfákon él elsősorban, de megtaláljuk más erdei és kerti fákon is. Ma már nagyüzemekben termesztik, mivel famaradékon, fűrészporon is megél. Rendkívül gyorsan terem, naponta akár többször is szükséges lehet szedni.

Domború, szürke kalapos gombafajta, lemezei és tönkje fehér. Létezik barnás, szürkés, lilás is. Egyik fajtája olyan sárga, hogy messziről összetéveszthető a sárga rózsával. Lehet akár 20-30 cm nagyságú is. A legnagyobb, felső kalapok alatt több szintben helyezkednek el az alsó emeletek.

Szerencsére kevés hasonló mérges gomba van, ezért kezdő gombászok is szívesen gyűjtik.

Előkészítés

Nem kell pucolni, egyszerűen le kell vágni a keményebb tönkjeit. Sokan még mosni sem szeretik, inkább csak megtörölgetik a gombát. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbevághatjuk. Húsa öregen rágós lehet, ezért a fiatal példányokat szedjük. Az öregebb gombát apróra vágva, darálva fogyasszuk, vagy készítsünk belőlük gombaport.

A gombapor vagy dara készítéséhez a gombát ki kell szárítani, majd összetörni és szitálni, esetleg kávédarálóban megőrölni. A kiszáradt gombát vízbe áztatva felfrissíthetjük.

Laskagomba a tányérunkon

Édeskés ízű gomba. Vannak, akik szerint íze kicsi hasonlít az osztrigáéhoz, mások inkább ánizsosnak találják. Változatos fogásokat készíthetünk belőle, hiszen íze intenzív és nagyon finom. Előnye, hogy egész évben beszerezhető.

Készíthetünk belőle levest, hagymán megpirítva és tojással bekeverve gombaropogóst, finom szószokat, omletteket, salátákba is tehetjük, de nagyon finom vajon megpárolva, kis fehérborral, fokhagymával, petrezselyemmel (a recept lenn). Köretként is jól megállja a helyét, például halak mellé. Megbolondíthatjuk vele a lecsónkat is. A japán, koreai, kínai konyha gyakran használja levesként, töltve vagy wokban elkészítve szójaszósszal.

Levest is készíthetünk belőle
Levest is készíthetünk belőle

Nagyon egészséges

Kalóriaszegény, zsír- és szénhidráttartalma is alacsony. Aktiválja az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kínai orvoslásban az erek regenerálására is használják.
Aminosavakból is több van benne, mint a csiperkegombában, és könnyebben is emészthető.

Vajas-fokhagymás laskagomba

Hozzávalók:

kb. 80 dkg laskagomba
6-7 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
vaj
fehérbor

bors

Elkészítés:

A laskagombát megtisztítjuk. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban vajat olvasztunk, és rászórjuk a gombát, meglocsoljuk egy kis fehérborral, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor levet eresztett a gomba, rányomjuk a fokhagymákat, megszórjuk sóval, borssal, és a lé nagy részét elpárologtatjuk.
Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és pirítóssal tálaljuk. Magában is finom, és mindenféle sült vagy párolt tengeri halhoz illik.

Borjúcomb tejszínes laskagombával

Hozzávalók:

4 szelet borjúcomb
1 kis fej vöröshagyma
20 dkg laskagomba
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olaj
1 teáskanál majoránna
2 dl fehérbor

Elkészítés:

A hús szélét bevagdossuk, hogy sütésnél ne pöndörödjön. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és a felét a tejszínnel összetörjük-turmixoljuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és felaprítjuk.

Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk az egészben hagyott gombát, és addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Megszórjuk a majoránnával, sóval, borssal. Másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk benne. A serpenyőt lefedjük, és lassú tűzön még kb. 20 percig pároljuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, kivesszük a zsiradékból, és tálra téve melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékba beleöntjük a fehérbort, a tejszínes gombapürét, és összefőzzük. Beletesszük a hagymás gombát, összekeverjük és felforraljuk. A melegen tartott húsra öntjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Sonkával sült laskagomba

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej hagyma
10 dkg vaj
40 dkg főtt sonka
50 dkg laskagomba
8 evőkanál zsemlemorzsa
2 szál petrezselyem

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, és apró kockákra, a sonkát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A gombák szárának végeit lecsípjük, papírkendővel tisztára töröljük vagy folyó víz alatt gyorsan megmossuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk. A tárkonyt megmossuk, letépkedjük a leveleit.
A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. Egy sütőedényt vékonyan kivajazunk. A hozzávalókat sütőtálba tesszük, lazán összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány tárkonylevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a sonkás gombához adjuk. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, meghintjük a zsemlemorzsával, és a sütőben kb. 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Megszórjuk a félretett tárkonylevelekkel, friss kenyér kíséretében tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.