Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A tavaszi zöldségdömping egyik legizgalmasabb alakja a spárga. Vonzó sípjaival mégis kevesen barátkoznak, s ez nem csak az általában magas árának köszönhető, hanem annak is, hogy nem mindenki tudja pontosan, hogy hogyan is kell a spárgát megpucolni és elkészíteni.
Hogyan pucoljuk?

A fehér- illetve a zöld spárgát eltérő módon pucoljuk. Pontosabban az első lépés mindkettőnél ugyanaz, de amíg a zöld sárgával való feladataink itt véget is érnek, addig a fehér spárga igényel még némi munkát. Az első feladat a fás végek levágása. A spárga végéből – legyen bármilyen friss – egy darabon le kell vágni. A darab hosszának meghatározására több technika is létezik.

Spárgás receptek >>>

Egyesek szerint minden szál spárgát meg kell hajlítani, s ahol magától törik, onnan jó a zöldség. Ez azonban csak részben igaz, a zöldség főleg középtájt fogja megadni magát, ami azt jelenti, hogy jóval több spárga kerül a szemétbe, mint kellene. A legjobb módszer, ha a spárga végét késsel bevágjuk, finoman beleengedve a pengét, s figyeljük, hogy akad-e, halljuk-e a fás részre jellemző hangokat. Egészen addig szeleteljük a spárgánk szárát, amíg a kés akadálytalanul nem fut benne. Ezután a zöld spárgákat kis vízben átmossuk (a fejükben sokszor megszorul a föld), fehér spárgát pedig – a feje kivételével – zöldségpucolóval meghámozzuk.

Hogyan főzzük a spárgát?

A spárgát lehetőség szerint csak addig főzzük, amíg szükséges. Inkább blansírozzuk, nem hagyjuk órákig a főzővízben.

Spárga reggel

A spárgát akár reggelire is fogyaszthatjuk. Az olaszok a spárgasípokat a fritattájukba sütik bele, de a finoman előfőzött spárgát tehetjük az omlettünkbe, rántottába, vagy kipróbálhatjuk lágy tojásba mártogatva is.

Spárga ebédre

A spárgából leggyakrabban levest főzünk. A spárgaleves könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Az alaposan megpucolt spárgát egy kis cukorral és sóval ízesített vízben megfőzzük, majd tejszínnel vagy tejföllel sűrítjük a levest, s friss petrezselyemmel meghintjük. Természetesen ennél gazdagabb változatban is elkészíthetjük, de az ízes, zsenge spárga számára ez a kevés kiegészítés is pont elegendő. A spárgaleves alapját képezheti csontleves is, adhatunk a leveshez nokedlit, variálhatjuk a fűszerezését, illetve krémlevesként is felszolgálhatjuk. A krémleveshez érdemes a spárgafejeket külön tenni, s tálaláskor a már krémesített leveshez adni.

A párolt spárga önmagában kitűnő köret, de lengyelesen vagy kevés hollandi mártással leöntve is tányérra tehetjük. Nagyon finom és mutatós a sonkába vagy baconbe göngyölt spárga, amit percek alatt elkészíthetünk egy megfelelő méretű serpenyőben. A spárgát kínálhatjuk rakott fogásként, vagy csak egyszerűen csőben sütve, besamel- és reszelt sajt rétegek alatt. Ebben az esetben sem árt a spárgának, ha sonkával vagy baconnel van kötegelve.

A spárgasípokkal gazdagíthatunk különféle tavaszi zöld köreteket, illetve készíthetünk spárgás rizottót is. A krémes, gazdag olasz rizses ételben tökéletes helye van a spárgának. Ennél az ételnél is ügyeljünk rá, hogy a spárgát a megfelelő időben adjuk az ételhez, ne főzzük túl.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.