Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Zöldség

Tavaszi esők - gombás fogások

A földön termő növények között a legősibb, és talán éppen ezért, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különböző fajtája létezik, ebből csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekből is csak 500 féle fogyasztható.

* A friss gombákat nem kell meghámozni, elég ha alaposan megmossuk, de ne hagyjuk sokáig vízben ázni. * A vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit távolítsuk el, mert ezekben a legmagasabb a nehézfémek koncentrációja. * Ételeket csak ép, egészséges gombából készítsünk, gombatörmeléket ne használjunk fel, mert nem tudhatjuk milyen gombából származik. * A gombát minél előbb használjuk fel. - * A gombaételek elkészítési ideje rövid, pirításuk, párolásuk, főzésük sem igényel 10-15 percnél többet. A csiperkét, laskát, shitake-t nyersen, salátaként vagy salátában is fogyaszthatjuk.




Tartósítása

Amennyiben nem használjuk fel azonnal, tartósíthatjuk is a gombákat.

Szárítás
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, helyezzük rácsra és meleg légáramban, maximum 50 fokos sütőben szárítsuk meg. Csak teljes száradás után tegyük dobozba vagy üvegbe. Száraz helyen akár egy évig is eltartható.

Fagyasztás
A legtöbb gomba jellegzetes aromájának megtartásával, jelentős állagváltozás nélkül fagyasztható, szeletelve vagy akár egészben is.

A recepteket a következő oldalon találod!


Gombás kacsahúsleves

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg húsos kacsacsont, 2 kacsacomb, 6 egész bors, 2 babérlevél, 1 dl vörösbor, 10 dkg friss erdei gomba (1 dkg szárított)
Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és megmossuk. Lobogva forró vízbe tesszük a csontokat 3-4 percre, majd kivesszük, és lemossuk.
Elkészítés:
1. A lemosott csontokat és combokat 1,5 liter vízben feltesszük főni, amikor forr, takarékra vesszük a lángot, és ameddig a lének habja van, azt eltávolítjuk. Beletesszük a zöldségeket, sózzuk, és ha ismét habja van, leszedjük. Amikor nincs már habja, beletesszük a borsot, a babérlevelet, hozzáadjuk a bort, és nagyon kíméletesen 2 órán át főzzük.
2. Mielőtt elkészülne a leves, keveset kiszedünk egy kisebb tálba. Az erdei gombákat megtisztítjuk, megmossuk, és a kiszedett levesben pár percig főzzük. (Ha szárított gombával dolgozunk, áztassuk kb. egy órára forró vízbe, majd ugyanúgy járunk el, mint a friss gombával.)
3. A levest óvatosan, finom szűrőn át leszűrjük. A főtt zöldségeket tálba szedjük, összevágjuk. A húst kivesszük, illetve leszedjük a csontokról, szintén összevágjuk, és tálba tesszük. Rászedjük a leszűrt levest és az erdei gombákat, majd ízlés szerint megszórjuk petrezselyemmel. Tálaláskor a levesbe tetszőleges tésztabetétet, vagy palacsintametéltet tehetünk.


Töltött gomba fóliában sütve

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg nagyobb fejű gomba, 2 szál újhagyma, 4 dkg vaj, 30 dkg darált pulykasonka, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás
Előkészítés: A gombákat megtisztítjuk, megmossuk. Kiválasztunk 16 szép kalapot, azt félretesszük. A többi gombát lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, finomra összevágjuk.
Elkészítés: A hagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a reszelt gombát, és 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált sonkát, és levesszük a tűzről. Kissé kihűtjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot és a tojást. A félretett kalapokat sózzuk, borsozzuk, és a felére elosztjuk a tölteléket. Befedjük az üres kalapokkal, kicsit összenyomkodjuk, majd egyesével fóliába bugyoláljuk. Parázsban (vagy sütőben) 10 perc alatt megsütjük. Amikor puha a gomba kivesszük, és ízlés szerint majonézzel körítve tálaljuk.


Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval

Hozzávalók a kelkáposztához: kb. 1 kg kelkáposzta, 3 tojás, liszt, tej, só, olaj a sütéshez, ételízesítő
Hozzávalók a sajtos gombaraguhoz: 50 dkg csiperke gomba, kb. 10 dkg gouda sajt, 3 dl tejszín, 7-8 dkg vaj, a lisztszóráshoz 3-4 evőkanál liszt, ételízesítő, bors, só
Elkészítés (Bundás kelkáposzta):
1.) A kelkáposztát megmossuk, levágjuk a fonnyadt leveleit, és kb. 8 cikkelyre vágjuk. A torzsát csak megvékonyítjuk, mert ez tartja majd a sütés során össze a leveleket.
2.) Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Beleteszünk 1 evőkanál sót és 1 mokkáskanál szódabikarbónát. Amikor a víz forr, beletesszük a kelkáposzta cikkelyeket. A lángot mérsékeljük, és a fazekat lefedjük. A kelkáposztákat 8-10 percig főzzük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a kelkáposztákat, kicsit hűlni hagyjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk egy kevés ételízesítővel és borssal.
3.) Ezalatt elkészítjük a palacsintatésztát. 3 tojást habverővel összekeverünk annyi liszttel és vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Beleteszünk 1 csapott evőkanál ételízesítőt.
4.) Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk.
5.) A kelkáposzta cikkelyeket belemártjuk a palacsintatésztába, majd a forró olajban erős lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, és papírtörlőre szedjük, majd forrón, a sajtos gombaraguval tálaljuk.
Elkészítés (sajtos gombaragu):
1.) Egy teflonban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Addig pároljuk, amíg elfő a leve.
2.) Megszórjuk 2-3 evőkanál liszttel, picit megpirítjuk, és a tejszín felével felengedjük. Habverővel megkeverjük, és hozzáadjuk a többi tejszínt is. (Ha esetleg nagyon sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk.)
3.) Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, és visszatesszük a tűzre.
4.) A sajtot kisujjnyi rudakra vágjuk, és a gombás mártásba szórjuk. Addig melegítjük, amíg a sajtok épp egy picit meglágyulnak.


Karfiolos-gombás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és a húsát kis darabokra aprítjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetve pároljuk. Beletesszük a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és lazán összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.


Sajttal sült gombás galuska

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), 40 dkg liszt, 2 db tojás, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vágott kakukkfű, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt
Előkészítés: Nagy lábosban vizet forralunk a galuskafőzéshez. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük.
Elkészítés: A lisztet simára keverjük a tojássokkal, egy csipet sóval és annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű (nem túl folyékony) masszát kapjunk. A forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, lemossuk, lecsepegtetjük. Ha van rá lehetőség, lehet tenni a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a gombát, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával, meg a tejföllel. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, beletesszük a galuskát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk.

Fotó: Komáromi, Kerekes

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.