Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

7 dolog, amivel tönkreteheted a krumplipürédet

Így készíts tökéletes krumplipürét lépésről lépésre
Legyen szó rántott húsról, vagy éppen sült oldalasról, nekünk, magyaroknak a krumplipüré a kedvenc köretünk. Ami, természetesen, nem mindegy, hogy milyen: ha gumiszerű az állaga, sótlan vagy darabos, gyorsan a "nem szeretem" kategóriába kerülhet. Nézzük, melyek azok az alapvető baklövések, amelyeket a jó öreg krumplipüré készítésekor elkövethetünk.
1. nem jó típusú krumplit vettél

Minél magasabb egy burgonya keményítőtartalma, annál krémesebb, selymesebb, habosabb lesz a püréd. Könnyen fövő, sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásárolj! A többit sokkal tovább kell törni, és keverni ahhoz, hogy krémes legyen, ám ezzel könnyen gumiszerű állag lehet a végeredmény.

2. nem sóztad meg a főzővizet

Amikor a krumpli fő, a benne lévő keményítőnek köszönhetően magába szívja a vizet, és - ha tettél bele - a sót is. Ha ebben a fázisban rendesen megsózod, kevesebbet kell utólag beletenni, mondjuk, amikor már összkeverted a vajjal, a tejjel és a többi hozzávalóval, vagy épp tálalás után.

3. Forró vízben tetted fel a főni a burgonyát

Ha meleg vízben teszed fel főni a krumplit, félő, hogy nem puhul meg egyenletesen minden szem, és míg az egyik már szétesik, a másiknak még kemény marad a belseje. Mindig hideg vízben tedd fel főni, sózd meg, forrald fel, majd vedd vissza közepesre a hőfokot, és ha a villa könnyedén belecsusszan a krumpliszemekbe, már szűrheted is.

4. vizesek maradtak a krumpliszemek

Fontos, hogy teljesen megszáradjon a krumpli, mielőtt összetöröd, különben túlságosan folyékony lesz a püré. A szűrőben is hűtheted és száríthatod, de, ha egyszerűen csak leöntötted róla a vizet, és a krumpli a fazékben maradt, akkor alacsony hőfokon óvatosan újramelegítheted, így párologtatva el a maradék vizet.

5. jéghideg hozzávalókkal dolgoztál

A vaj szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a forró krumplihoz adod, a tej illetve a tejszín pedig meleg. Így könnyebben felszívódik minden, és krémesebbre, habosabbra keverhető a püré.

6. Túlkeverted

A főtt krumpliban lévő megduzzadt keményítőszemcsék rendkívül érzékenyek: ha túl magas fordulatszámon pörgeted a robotgépet, vagy, ha túl sokáig kevered, ragacsos, nyúlós massza lesz a végeredmény, nem pedig habkönnyű püré. Bánj óvatosan a krumpliddal, meghálálja!

7. sokáig állt és/vagy rosszul melegítetted

A krumplipüré frissen jó. Ez tény. De ha mégis melegíteni kényszerülnél, a következőképpen csináld: egy hőálló tálban tedd egy fazék gyöngyözve forró víz fölé, és tartsd ott, kb. 2 órán keresztül. Ha felmelegedett, keverd ki habosra egy fakanállal vagy spatulával. Ha van slow cookered, a "melegítés" beállítással ugyanezt a hatást éred el, kb. ugyanennyi idő alatt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.