Minél magasabb egy burgonya keményítőtartalma, annál krémesebb, selymesebb, habosabb lesz a püréd. Könnyen fövő, sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásárolj! A többit sokkal tovább kell törni, és keverni ahhoz, hogy krémes legyen, ám ezzel könnyen gumiszerű állag lehet a végeredmény.
Amikor a krumpli fő, a benne lévő keményítőnek köszönhetően magába szívja a vizet, és - ha tettél bele - a sót is. Ha ebben a fázisban rendesen megsózod, kevesebbet kell utólag beletenni, mondjuk, amikor már összkeverted a vajjal, a tejjel és a többi hozzávalóval, vagy épp tálalás után.
Ha meleg vízben teszed fel főni a krumplit, félő, hogy nem puhul meg egyenletesen minden szem, és míg az egyik már szétesik, a másiknak még kemény marad a belseje. Mindig hideg vízben tedd fel főni, sózd meg, forrald fel, majd vedd vissza közepesre a hőfokot, és ha a villa könnyedén belecsusszan a krumpliszemekbe, már szűrheted is.
Fontos, hogy teljesen megszáradjon a krumpli, mielőtt összetöröd, különben túlságosan folyékony lesz a püré. A szűrőben is hűtheted és száríthatod, de, ha egyszerűen csak leöntötted róla a vizet, és a krumpli a fazékben maradt, akkor alacsony hőfokon óvatosan újramelegítheted, így párologtatva el a maradék vizet.
A vaj szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a forró krumplihoz adod, a tej illetve a tejszín pedig meleg. Így könnyebben felszívódik minden, és krémesebbre, habosabbra keverhető a püré.
A főtt krumpliban lévő megduzzadt keményítőszemcsék rendkívül érzékenyek: ha túl magas fordulatszámon pörgeted a robotgépet, vagy, ha túl sokáig kevered, ragacsos, nyúlós massza lesz a végeredmény, nem pedig habkönnyű püré. Bánj óvatosan a krumpliddal, meghálálja!
A krumplipüré frissen jó. Ez tény. De ha mégis melegíteni kényszerülnél, a következőképpen csináld: egy hőálló tálban tedd egy fazék gyöngyözve forró víz fölé, és tartsd ott, kb. 2 órán keresztül. Ha felmelegedett, keverd ki habosra egy fakanállal vagy spatulával. Ha van slow cookered, a "melegítés" beállítással ugyanezt a hatást éred el, kb. ugyanennyi idő alatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.