Farsangi szalagos fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Egészséges

7 titok a sóskáról, amit eddig biztosan nem tudtál

/Fotó: Shutterstock
A tavasz első zöld vitaminjának is nevezik a sóskát, ami nem véletlen, hiszen amellett hogy finom, több kedvező egészségügyi hatása is van az Európában is őshonos gyógynövénynek.

Vajon tényleg tisztában vagyunk ennek a gyógynövénynek a jótékony tulajdonságaival? Sokan el sem hiszik, hogy milyen kedvezően tud hatni a sóska az egészségre. Bővítsünk tudásunkat a sóska gyógyító hatásairól, használjuk alapanyagként a konyhában is amilyen gyakran csak tudjuk, hiszen kívül és belül is jót tesz a testünknek.

1. Vitaminokban gazdag

Rendkívül gazdag tápanyagokban, szinte felturbózza a testet. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz és gazdag B1, B2, és B9 vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli látási nehézségeket, a farkasvakságot. Savanyú ízét az oxálsav biztosítja. Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, flavonoidokban és vasban.

2. Segít a fogyásban

Mivel rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége, a fogyókúrázóknak is a barátja. Van benne bőven protein és szénhidrát, de kevés kalóriát tartalmaz. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a vízhajtó és az emésztést serkentő hatása. A test méregtelenítését segíti még a benne lévő protolitikus sav is. Készítsünk belőle sóskateát vagy forrázatot, ezek csökkentik a puffadást.

A sóska nem csak magában, hanem ételhez felhasznált alapanyagként is egészséges /Fotó: Shutterstock
A sóska nem csak magában, hanem ételhez felhasznált alapanyagként is egészséges /Fotó: Shutterstock

3. Csökkenti a vérnyomást

A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben, ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást. Ideális azok számára is, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket.

4. Véd az vírusoktól

Fitokémiai vegyületei vírusellenes hatást mutatnak. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a kivonata csökkentette az influenza vírus szaporodását, illetve annak növekedését a gazdasejtekben.

5. Viszlát, herpesz!

A különféle bőrbetegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, ami a flavonoidoknak és gazdag C-vitamin tartalmának köszönhető. Ezek hatékonyak a herpesz és a pattanások ellen. A száraz sóskaleveleket használhatjuk a viszkető sömör ellen, arcpakolásként pedig segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt, a pórusokat.

6. Megszünteti a hajhullást

A benne lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást és kopaszság ellen is használhatják pakolásként. Forrázzunk le egy nagy maroknyi sóskalevelet, a forrázatát hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket úgy, hogy közben alaposan megmasszírozzuk.

7. Erősíti a csontokat

Mivel a zöld levelek gazdagok kalciumban, segít a csontok erősségének megtartásában. Ezért különösen ajánlott a nőknek gyakrabban enniük ebből, hiszen az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

Tudtad?

Egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át


CSIRKEMELL SÓSKAMÁRTÁSBAN STEAK BURGONYÁVAL >>>

Csirkemell sóskamártásban steak burgonyával
Csirkemell sóskamártásban steak burgonyával

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 4 ek barbeque fűszerkeverék
  • 4 ek olívaolaj
  • 4 db burgonya
  • 30 dkg sóska
  • 1 ek vaj
  • 1 csipet cukor (nagyobb)
  • 1,5 dl főzőtejszín

Elkészítés:

  1. Az egész csirkemelleket megszórjuk 2 ek barbeque fűszerkeverékkel, majd meglocsoljuk 2 ek olívaolajjal és egy sütőlapra helyezzük.
  2. A héjas burgonyát sós vízben előfőzzük, majd hosszanti irányban nagyobb gerezdekbe vágjuk. A hús mellé szórjuk, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a csirkénél is használt fűszerkeverékkel. A sütőt előmelegítjük 185 fokra, és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára és puhára sütjük.
  3. A megtisztított sóskaleveleket vajon megfuttatjuk, megsózzuk, megcukrozzuk. Amikor a levelek összeestek és elvesztették élénkzöld színüket, hozzáadjuk a főzőtejszínt, felforraljuk, majd botmixerrel krémesítjük.
  4. A megsült csirkemellet ujjnyi vastagságúra szeleteljük és a steak burgonyával és a friss sóskamártással tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.