Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Az ételfotózás speciális és igen bonyolult területe a fényképészetnek. Ahhoz, hogy szép, igényes ételfotókat készítsünk, profi csapatra van szükségünk, stúdióvakukra, professzionális fényképezőgépre, objektívekre, food stylistra és persze chefekre, akik csodás ételeket kreálnak nekünk. De otthon is készíthető gyönyörű ételfotó!

Tonhalkrémmel töltött cukkini
Tonhalkrémmel töltött cukkini

Évek óta fotózom a Mindmegette Mesterkurzusát Balázzsal és Zsolttal. Ma már összeszokott csapatként, pörgősen megy a munka, és nagyon élvezzük a fotózásokat, hiszen fantasztikus ételeket készítenek a fiúk. A főszerkesztőtől, Krisztinától azt a felkérést kaptam, hogy adjak némi támpontot, segítséget Nektek ahhoz, hogyan lehetne otthon is - profi felszerelés és csapat nélkül - igényes ételfotókat készíteni.

Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen egy fotósnak, aki a blendék, isók, fehéregyensúly, rekeszidők bűvöletében él, nehéz a szakszavakat mellőzve, közérthető nyelven írnia a fotózásról. Most mégis meg fogom kísérelni a dolgot, mert szeretném, ha mindenki megtalálná az élvezetet és az örömforrást nem csak a kiváló ételek elkészítésében, hanem a megörökítésében is, és egy-egy jól elkapott fotót majd büszkén mutogatna gasztro-őrült társainak.

Ahhoz, hogy jó ételfotót készítsünk, a legalapvetőbb dolog az, hogy szenvedélyesen szeressük az ételeket. Azt gondolom, ebben nem lesz hiba, én is imádok jókat főzni-enni.

Akkor jó egy ételfotó, ha az ember azonnal bele szeretne harapni az ételbe, az érzékekre, a vágyakra kell hatni, szerintem ez a lényege az egésznek. Úgy kell elkészíteni a képet, hogy az felkeltse a néző érdeklődését. Persze ehhez szükséges némi technikai tudás is, de ha egy kis időt, odafigyelést szentelünk a dolognak, otthonunkban is szép ételfotókat készíthetünk.

Sült gomolya csicseriborsó-salátával
Sült gomolya csicseriborsó-salátával

Nem kell órákig variálni, állítgatni az ételt vagy a fényeket, de fontos, hogy odafigyeljünk néhány apró, ám annál fontosabb részletre!

1. Először is kapcsoljuk ki a dátumot a gépen, mert nem lesz rá szükség. Ezt általában a menüben, a beállítások pontban, a dátum és idő alatt tehetjük meg.

2. Tálalás: utánajárhatunk az interneken az aktuális tálalási trendeknek, nagyon sok hasznos tippet kaphatunk. Figyeljünk oda arra, hogy az étel friss legyen, mert így lesz igazán gusztusos a fotón.

3. Terítés: törekedjünk arra, hogy minél letisztultabb legyen a környezet, ne zsúfolt asztalon fotózzuk az ételt. Terítsünk az asztalra egy szép, egyszerű terítőt, tegyünk mellé hozzá illő evőeszközöket, textil szalvétát, esetleg boros poharat.

4. Élesség: figyeljünk oda arra, hogy az élességet az ételre, és ne az étel elé vagy mögé állítsuk, mert úgy pont a lényeg nem lesz jól látható, és igen zavaró is, ha pl. az asztal hátsó sarkán van az élesség.


Mákos stíriai metélt
Mákos stíriai metélt

5. Kompozíció: bátran közelítsünk rá az ételre, nem kell az egész asztalnak látszódnia! Azonban a digitális zoom használatát nem javaslom, mert az minőségromlást eredményez.

6. Fények: a legjobb, ha természetes fényt használunk, mivel a kompakt gépek beépített vakuja nem alkalmas arra, hogy ételeket világítsunk meg vele. Kapcsoljuk ki a gépen a vakut, engedjünk be a szobába minél több fényt, vigyük ablak közelébe a tányért, vagy akár vigyük ki a szabadba. Tűző napon azonban ne kíséreljük meg a fényképezést, mert nem fogunk szép eredményt kapni. A legjobb, ha árnyékos, de világos helyre tesszük az ételt.

Próbálkozhatunk derítéssel is, melynek lényege, hogy az árnyékos oldalra is juttassunk némi fényt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy ha pl. jobb oldalról jön a fény, akkor a bal oldalra valamilyen világos felületet teszünk, ami visszaveri a fényt. Lehet ez egy fehér lap, textil vagy akár tükör is.

7. Utómunkálatok: ha elkészült a fotó és letöltöttük a számítógépre, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy utómunkázzunk a nyers képet. Ma már számos képszerkesztő program elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop, Lightroom), és általában a fényképezőgépekhez is adnak saját képszerkesztő szoftvert. Néhány alapvető beállítást gyorsan és könnyedén elvégezhetünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az optimális végeredményhez. Állítsunk a képek kontrasztján, szaturációján, világosságán, vágjuk meg a képet, esetleg tüntessük el a nem odaillő részleteket.

Remélem, hogy ezekkel a tippekkel hozzájárulok ahhoz, hogy “házilag” is gusztusos, szép ételfotók készüljenek.

Győrfi Viktória
Győrfi Viktória

Amennyiben bármi kérdés merül fel az ételfotózással kapcsolatban, amiben tanácsot tudok adni, várom! A cikk alatt hozzászólásként kérdezhettek, én pedig mindenkinek válaszolni fogok!

Szép fényeket!

Győrfi Viktória
fotográfus
www.gyorfiviktoria.com

Korábbi cikkünk az ételfotózásról >>>

A fotókon látható ételek és receptjük:

Tonhalkrémmel töltött cukkini >>>

Sült gomolya csicseriborsó-salátával >>>

Mákos stíriai metélt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.