November első hétvégéjén 120 helyi és környékbeli termelő, vásározó és kézműves kínálja portékáit a Veszprém Arénában. A háromnapos rendezvény feladatának tartja a vidék kulináris és kulturális hagyományainak ápolását, és idén a káposztára fókuszál. A Nagymama Portáján megnézheted, hogyan tisztítják, fűszerezik, tapossák a káposztát és készítik a káposztás rétest, a Gasztroudvarban megkóstolhatod a Bakony környéki éttermek specialitásait, a színpadon vásári komédiát láthatsz Savanyó Jóskáról, a híres bakonyi betyárról, továbbá népzenei és táncegyüttesek lépnek fel. Megismerkedhetsz a pásztor kézművességgel, a bakonyi pásztorok ételeivel, énekeivel és táncaival is. A gyerekeket népi játékokkal, állatsimogatóval szórakoztatják.
Régen a halászbokor egy éles szemű tagja ősszel a tihanyi dombokról figyelte, mikor tűnnek fel a sötét felhőként vonuló gardarajok, és az ő riasztására kezdődött a „látott hal” halászata. November 4. és 6. között a Balaton-felvidék nagyszabású szezonzáró eseményén felelevenítik a helyi hagyományt, és számos programokkal teszik még vonzóbbá a rendezvényt. Szombaton felkísérheted a zsákmányt az Apátságba, ahol megáldják, aztán a Visszhang-dombon megkóstolhatod, milyen finom a venyigére húzva, parázson megsütött garda. Vasárnap ugyanitt halételfőző verseny lesz. Mindkét nap főznek halászlét a Nagyi Sütödéje udvarán, szombaton pedig a Tihany Agora Piacon is. A Garda Halteraszon levendulás forralt bort kínálnak a halas különlegességek mellé. Tudtad, hogy a garda szerepel Tihany címerében?
Péntektől vasárnapig az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel találkozhatsz a belvárosi Széchenyi téren. Az ideiglenesen felépített karámokban szőke, vörös és fecskehasú mangalicákat láthatsz, az egységes kinézetű faházaknál pedig a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból előállított, garantált minőségű hústermékeket, valamint kézműves sajtokat, házi lekvárokat, szörpöket, mézeket, olajokat és fűszereket vásárolhatsz. Az egészben sült malac és egyéb mangalicaételek mellé a legkiválóbb magyar borokat és pálinkákat kínálják, amelyeket hselyben, akár az estig tartó könnyűzenei koncertek alatt is fogyaszthatsz. A kézműves utcában iparművészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.
November első vasárnapján az édesszájú érdeklődőket várják a Szieszta Hotelben. Idén a „nagy magyar mesék a ’60-as évektől napjainkig” mottó jegyében zajlik a kreatív verseny, amelyen külön kategóriákban indulnak az amatőr és a cukrász végzettségű torta-, cukorvirág-, valamint süteménykészítők. A helyszínen születő, illetve a készen hozott, hosszabb száradási idejű tortacsodákat a versenyző beleegyezésével elárverezik a hátrányos helyzetű gyerekeket támogató Age of Hope alapítvány javára. A közönségbemutatókon ellesheted a cukorvirág-készítés és a mézeskalács-díszítés fortélyait, egészséges falatokkal ismerkedhetsz egy workshopon, továbbá cukrászati eszközöket és különleges lekvárokat, szörpöket, mézeket vásárolhatsz.
Előre szólunk!
Időben kezdj el készülni a libavacsorára, mert „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”!
November 10–13. között a Gellért Szállóba vonulnak a szentek! A budai hotel rangos fesztiválja fölött őrködő Szent Márton, az újbor bírája mellett többek között a szakácsok, a pincérek, a szőlőművesek és az érlelt sajtok patrónusai is jelen lesznek, hogy értékeljék a neves gasztrokiállítók ínyencfogásait vagy „A Sajt, a Bor és a Kenyér Szentháromsága” kurzust. Péntekre a Bor és Piac, szombatra a Bortársaság hívott válogatott borászatokat, a csak a rendezvény idején működő Lakosztályétteremben pedig 6-fogásos Champagne vacsoraestet élvezhetnek a vendégek. A fesztivált idén először zárja kettős Sunday brunch: a Panoráma Étteremben Budapest top 6 Sunday brunch éttermének kínálatából válogathatsz, míg a Gellért Sörözőben a legjobb fővárosi kifőzdék tálalják fel házias ételeiket a sólettől a libacombon át a ludaskásáig.
Nézd meg videón a tavalyi összefoglalót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.