Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Ajánló

Befőtt: sok vitamint tartalmaznak a kedvelt téli ételek

Amíg be nem indul a gyümölcsszezon, a befőttek tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak. Az új technológiáknak hála nem csupán az ízük és az aromájuk marad intenzívebb, de akár cukormentes, energiacsökkentett változatban is átadhatják a friss gyümölcsök ízét.

Miért érdemes befőtteket használni a konyhában?

Befőttet már a nagymamáink is készítettek, a cukorral történő befőzés viszont csak az I. világháború idején vált ismert eljárássá. Elsősorban azért, mert így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. A befőttjeinket tartósítószer nélkül, hőkezeléssel tartósítjuk, ezáltal megőrzi az üvegbe zárt friss gyümölcs ízét, zamatát. Ugyanígy hőkezeléssel tartósítjuk a kíméletes technológiával előállított lekvárjainkat. A kíméletes technológia abban rejlik, hogy vákuum alatt 55-60 C fokon sűrítjük, ezáltal megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ez viszont kedvezőbb élettani hatást jelent a fogyasztó részére. A bevitt energia csökkentése érdekében állítunk elő édesítőszeres befőtteket, illetve cukor hozzáadása nélkül készült lekvárokat.

Kevesen tudják, hogy a cukor nem pusztán édesítőszer, hanem a mézhez hasonlóan tartósítószerként is használják a lekvárbefőzés során.

De vajon mennyire kell aggódnunk a cukortartalom és a kalóriák miatt?

- A cukortartalom a befőttekben nagyon minimális”- mondja Jámbor László, az Agricolae Kft. kereskedelmi munkatársa. - A friss meggy természetes cukortartalma 14-es, 15-ös, a 14-17 enyhén cukrozott a cukrozott befőtteké pedig 18-as, tehát nem hatalmas mennyiségű cukor hozzáadásával készülnek, illetve édesítőszerrel. Ezzel szemben a lekvárok cukortartalma felmehet 50 százalékig is. Ma már azonban egyre több befőtt készül cukor helyett édesítőszerrel, így például a mi meggy- és almabefőttünk is.

Ilyenkor a lekvárfogyasztás sem lehetne aktuálisabb, hiszen a süteményeket, például a linzert is feldobhatjuk egy különleges lekvár hozzáadásával, a klasszikus sárgabaracktól az áfonyalekvárig.

Az egyedi, kíméletes technológiával, friss gyümölcsből készült lekvárok nem csak az édességekhez passzolnak, hanem a húsok remek kiegészítői is lehetnek, akár szósz formájában is. Az áfonyalekvár édes-savanykás íze a vadhúsokhoz és a rántott camamberthez is tökéletesen illik, míg a kisebb cukortartalmú szilvalekvár a sertés- vagy csirkesültek kiegészítője lehet akár kéregként, akár töltelékként is.

- Nagymamám gyerekkoromban a csirkemellhez sokszor készített almaszószt, főtt krumplival és pirított búzadarával. Az almaszószhoz ajánlanám az almabefőttünket, amihez sok mindent nem is kell hozzáadni, hogy nagyon finom szósz készüljön belőle - mondja Jámbor László.

Jobban megmarad az íz és az aroma

A lekvárok köztudottan veszítenek az aromájukból főzés során, de szerencsére ma már ezen is lehet segíteni: az Agricolae nemrég egy saját, egyedi fejlesztésű aromakinyerő berendezéssel rukkolt elő, amivel a gyümölcs teljes aromáját vissza tudja juttatni a termékbe, ami a termék élvezeti értékének további javítását segíti.

Az Agricolae gyümölcsalapú befőttjeivel is kísérletezhetünk, ezek közt magozott meggy, felezett szilva, édesítőszeres alma- és meggybefőtt is található, és újdonság a különleges ízvilágú darabolt körtebefőtt. Elérhető emellett egy 50 százalékos gyümölcstartalmú, pénztárcakímélő extradzsem-, illetve dzsem család sárgabarack, meggy, szilva és vegyes gyümölcs ízekben, de készül a fahéjas alma is, szintén cukor hozzáadása nélkül, ami a különleges minőségű termékcsalád új tagja lesz, illetve az extradzsem és dzsem család tagja is lehet.

A cégcsoporton belül saját szilva és alma ültetvénnyel rendelkezünk, illetve helyi termelőktől vesszük azokat az alapanyagokat, melyeket nem tudunk megtermelni, ezáltal a hazai gyümölcspiac fenntartását is támogatják. A vásárlók pedig biztosak lehetnek abban, hogy Magyarországon előállított terméket vásárolnak.

- Újdonság még a friss, sűrített paradicsomból készült lecsó termékünk. De érkeznek a frissen préselt és szűrt gyümölcslevek is, amik a befőttekben is helyet kapnak, így például a meggybefőtt természetes (nem rostos) meggylével lesz eltéve a cukros szirup helyett, erősítve az egészséges vonalat - zárja Jámbor László.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.