Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Ajánló

3 ok, hogy pulykahúst vigyél haza a hentestől

Töltött cukkinihajó
Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében az ünnepek sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, egészséges, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós.

A pulykának használhatjuk a combját vagy csak a melle húsát, de süthetjük egészben is. Lássuk, miért érdemes több figyelmet fordítanunk erre az egészséges és sokféleképpen elkészíthető húsfajtára.

1. Zsírszegény és jól emészthető

A baromfihúsok közül a pulykahús különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Nagyon könnyű és jól emészthető húsfajta. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik.

Gesztenyével töltött pulyka >>>
Gesztenyével töltött pulyka >>>

2. Egészséges

A pulyka húsa tápláló és mégis fitt: nem terheli a szív- és érrendszeredet, telített zsírsavakban gazdag. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, zsírtartalma nem éri el az 1%-ot, így zöldséggel vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént.

Barackos pulykamell >>>
Barackos pulykamell >>>

3. Könnyen variálható és fűszerezhető

A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantáziádon múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.

Pulykabrassói zöldborsóval >>>
Pulykabrassói zöldborsóval >>>

Egy szuper recept: Pulykahússal töltött cukkini

Hozzávalók:

50 dkg darált pulykahús
2-3 db cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd foghagyma
1 evőkanál olaj

bors
kakukkfű
szerecsendió
2 dl tejföl
20 dkg sajt

Elkészítése:

1. Először félbevágjuk a cukkinit, kikaparjuk a közepét és 180 fokon 40 perc alatt puhára sütjük.

2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez vékonyan felkarikázunk 1 fej hagymát, és apróra vágunk 2 gerezd foghagymát, majd ezeket egy kevés olajjal egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a pulykahúst, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis szerecsendióval, majd az egészet puhára pároljuk.

3. A félig már megpuhult cukkinibe betöltjük a pulykahúsos tölteléket, a tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, majd további 40 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A cukkinit akár padlizsánnal is helyettesíthetjük.

A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.