Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Ajánló

SCRUTON – egy hely a fővárosban, ahol a gasztronómia és szellemi örökség találkozik

Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet- ez jellemzi a Scruton étterem és közösségi teret, ami nemcsak programjaiban nyújt változatos kínálatot, de gasztronómiai téren is. Hogyan lehet étkezésen keresztül közösséget építeni? Milyen kulináris szempontok érvényesülnek a Scrutonban? Ennek kapcsán beszélgettünk Kovács- Fleishaker Dóra gasztro vezetővel és Bacsa Gábor séffel. 

A Scrutonba betérve pezsgő közösségi életet tapasztalunk. Változatos kulturális és közéleti programok, izgalmas tartalmak. Hogyan tud mindezekhez kapcsolódni az étterem és az étkezés?

K.F.D.: Névadónk, Sir Roger Scruton is arról beszél egyik írásában, hogy „az étkezést minden hagyományos társadalomban egy közösségi, gyakran pedig vallási aktusnak tekintették, amelyet rituálékkal ékesítettek és egyfajta ünnepként kezeltek.” Tulajdonképpen a mi filozófiánk is erről szól. Az étkezésre úgy tekintünk, mint ünnepre: ha csak rövid időre is, de lehetőséget kapunk, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból. Találkozzunk, beszélgessünk, és közösségben éljük át az étkezés örömét. Ezen a ponton pedig tökéletesen találkozik a közösségi tér a gasztronómiával.

Hogyan tud ehhez a filozófiához alkalmazkodni az étlap?

K.F.D.: Izgalmas kérdés, hogy hogyan lehet belefűzni az ételek elkészítésébe és kiválasztásába a Scrutonra jellemző értékteremtő, konzervatív gondolkodásmódot. Talán ennek leglátványosabb módja, hogy ételeinken keresztül is őrizzük a hagyományokat, hiszen számos magyaros ízvilágú receptet gondolunk újra. Vagy említhetjük italkínálatunkat is, amiben megjelenik Scruton bor iránti szeretete is.

Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet /Fotó: Scruton - Andrusch Virág
Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet /Fotó: Scruton - Andrusch Virág

Milyen ételek közül választhatnak a vendégek?

B.G.: Étlapunk összeállításánál kiemelten fontos, hogy minél szélesebb körben tudjuk kiszolgálni vendégeinket. Jelenlegi kínálatunkban megjelenik a fúziós ázsiai konyha és a magyaros ízvilág is, így mindenki megtalálja azt az ételt, amit szívesen fogyaszt. A’la carte étlapunk mellett reggeli/ brunch, valamint heti menü is található a kínálatban.

Hogyan tudtok megújulni, miként tudjátok a törzsvendégeket is újdonságokkal meglepni?

B.G.: Körülbelül negyedévente frissítjük az étlapunkat, a szezonális ételekhez és alapanyagokhoz igazítva a menüsort. Ahogy névadónknak, úgy nekünk is fontos a lokalitás- halchipsünket például Rétimajorból szállítjuk.

Kóstoltuk a kávétokat, nekünk nagyon bejön! Mit érdemes tudni róla?

K.F.D.: Többféle kávé alapú ital van a kínálatunkban, így mindenki megtalálhatja a maga számára tetszőt. Ahogy étlapunk esetében, úgy a kávénál is törekszünk a magas minőségű termékek kiválasztására. A kávénkat egy kisebb pörkölőtől, az Impresso Micro Roastery-től szerezzük be. Ők biztosítják számunkra a kiváló minőségű specialty kávét.

Ha csupán egy dolgot ajánlhatnál a vendégeknek, mi lenne az?

K.F.D.: Nehéz egyet kiemelni, de állandó kínálatunk részeként a Scruton teát mindenképp megemlíteném. Különlegessége, hogy Sir Roger Scruton saját receptje alapján készül a teakeverék, ami egyedi keverési arányban tartalmaz Assam és Darjeeling teát. A filozófus ezt sok útjára magával vitte, így azzal, hogy felkerült itallapunkra, előtte szeretnénk tisztelegni.

Könnyed nyári koncertek és kulturális élmények a Balaton-parton /Fotó: Scruton
Könnyed nyári koncertek és kulturális élmények a Balaton-parton /Fotó: Scruton

Budapesten kívül hol találkozhatunk még veletek?

B.G.: Tavaly nyitotta meg kapuit a Scruton Pelso Révfülöpön, közvetlenül a Balaton partján. Említettük már a lokalitást: itt is fontos szempont, hogy a balatoni hangulathoz illő fogásokat alkossunk meg. Panoráma teraszunkon svédasztalos reggelit, ínycsiklandó a'la carte ételeket szolgálunk fel. Hétvégenként pedig kemencés és bográcsban készült klasszikus magyar fogásokkal is készülünk.

Sok különlegességgel is találkozunk az étlapon…

K.F.D.: Cukrászaink monodesszerteket készítenek. Ilyen pl. ’Mentes-mascarpone ribizli’ és ’Scruton teás citrom-méz’. Koktéljaink között pedig a szezonális gyümölcsös és alkoholmentes italok mellett ajánljuk még Mocktailjainkat is. Pl. a Gyógyító elixírt, ami kakukkfűvel készül.

(x)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.