Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus stíriai metélt
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ajánló

Top 3 pincészet Tokajtól Kalocsáig a minőségi borok és a természet szerelmeseinek

Top 3 pincészet a minőségi borok és a természet szerelmeseinek
Itt vannak a legjobb hazai pincék! Tarts velünk az Év Pincészetébe, és mutatunk történelmi pincesort, sőt egész pincefalut is.

Patricius Borház Tokaj

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta jutalmazza azt a borászatot, amely az adott évben a legtöbbet tette a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Idén a tokaj-hegyaljai Patricius Borház lett az Év Pincészete.

A birtokot 2000-ben alapító Kékessy család a 17. századig visszanyúló gyökerekkel rendelkezik a borvidéken. Társaságuk fontosnak tartja a szőlészeti-borászati hagyományok ápolását és aktívan részt vesz a térség kulturális életében. Bodrogkisfalud határában eredeti szépségében rekonstruálták a régi borházat, a 2005-ben létesített korszerű feldolgozó üzemüket pedig a tájba illeszkedően a földbe süllyesztették, és 2013-ban elnyerték a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. A fogadóépület verandájáról ráláthatsz a Tokaj-hegyre, a Bodrog árterére és a 85 hektáros termőterületre.

A 7 dűlőben főleg furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, zétát és kövérszőlőt szüretelnek, amelyeket kíméletes gravitációs technológiával dolgoznak fel. Kóstold meg a nemzetközi versenyeken aranyérmekkel díjazott aszúikat, eszenciáikat, késői szüretelésű és száraz boraikat, pezsgőiket! (A borházlátogatást előzetesen egyeztetni kell.)

Forrás: facebook.com/patriciuswinery
Forrás: facebook.com/patriciuswinery

Részletek >>>

Farkasmályi pincesor

A 13. századi írásos emlékek már tartalmaznak a Gyöngyös környéki szőlőskertekre vonatkozó utalásokat. Farkasmályon is régóta foglalkoznak bortermeléssel, és az idők folyamán 26 pincét mélyítettek a Mérges-patak bal partján található andezittufa falakba. Ezek többségét folyosókkal összekötötték, így létrejött Közép-Európa egyik legnagyobb kézzel vájt, egyterű pincerendszere. A pincesor a két világháború között élte fénykorát, majd hanyatlásnak indult, ám az 1980-as években kezdődött rekonstrukciónak köszönhetően 2015-re visszanyerte régi szépségét. A 160 éves platánfák alatt tárt ajtókkal és jó borokkal fogadják a látogatókat többek között a romjaiból újjászületett történelmi Balla-présházban, az Orczy-féle kettős pincében és a Haller-borospincében, ahol borászati eszközöket, óriási hordókat, díszes kádármunkákat is kiállítottak. Farkasmályt autó- és kerékpárúton vagy a Gyöngyösről induló kisvonattal lehet megközelíteni. A gazdáknál egyénileg is végigkóstolhatod a Mátrai borvidékre jellemző fehéreket (persze a vörösekről sem kell teljesen lemondanod), de érdemes vezetett bortúrára jelentkezni az interneten.

Forrás: facebook.com/farkasmalyipincesor/
Forrás: facebook.com/farkasmalyipincesor/

Részletek >>>

Hajósi pincefalu

A Kalocsától mintegy 20 km távolságban fekvő Hajós határában – a Duna Borrégió Borút Egyesület állomásán – 24 hangulatos utcácska alkotja Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját. A Hajós–Bajai borvidéken a 18. században betelepített svábok lendítették fel a szőlőtermesztést. A pincefaluban 1840-ben épült az első szerény présház, amelyet a 19. század végéig több mint 800, egyre díszesebb építmény követett. Jelenleg 1200 pince sorakozik egymás mellett, amelyeket kézzel vájtak a löszhátba. A település az 1970-es években kezdett magához térni a világháborúk és a kitelepítések okozta sokkból, majd a 80-as években megindult a borturizmus is.

Az itteni borok kiváló minősége a gazdák precíz munkája mellett a talajnak is köszönhető: a nedűket a homokos rétegek alatti löszös alapkőzet varázsolja mélyvörössé, zamatokban gazdaggá. Országosan ismert a hajósi cabernet franc és sauvignon, de ne mulaszd el megkóstolni a kékfrankost, a zweigeltet, a pinot noir-t és a (kissé háttérbe szorult) kadarkát sem. A fehérborszőlő-fajták aránya jóval kisebb, de azért szép cserszegi fűszeres és olaszrizling is kerül a hordókba.

facebook.com/HajosiPincefalu/
facebook.com/HajosiPincefalu/

Részletek >>>

HOL EGYÜNK, HA TOKAJBAN JÁRUNK? 5 SZUPER GASZTROHELYSZÍN >>>

EGER, VILLÁNY, TOKAJ - 3 SZUPER SZÁLLÁS BORKEDVELŐKNEK >>>

Még több izgalmas helyet találsz itt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.