Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Alapételek

11 hiba, amit a rizsfőzés közben elkövethetsz

5 variáció a rizsfőzésre
A rizsfőzés a legtöbbünk konyhájában gyakori és viszonylag egyszerű művelet. Ám mégis vannak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni és nagyban ronthatják a végeredményt. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Alkalmatlan edény

A rizs főzésekor fontos az egyenletes hőeloszlás, viszont ha túl vékony az edény fala, könnyen megéghet a rizs, érdemes ilyenkor a vastagabb falú edényeket preferálni, azokban jobb a hőeloszlás.

Rossz fedél

Ha olyan fedelet használunk a főzéskor, ami nem illeszkedik az edényre, akkor a gőz idő előtt távozik, és nem segít a rizs szemek megpuhításában, ami érződni fog a végeredményen.

Fedél emelgetése

Ha emelgetjük a fedőt ugyanúgy távozik a gőz, mintha nem illeszkedne megfelelően. Ráadásul a gyakori emelgetés miatt a víz hőmérséklete is csökkenhet, így a rizs nem fog tudni egyenletesen főni.

A különbségek figyelmen kívül hagyása

Rizs és rizs között rengeteg különbség van és ez az elkészítés módját is érinti, a víz mennyisége és a főzési idő tekintetében. Nem is beszélve arról, hogy a különböző receptek más-más rizsfajtákat igényelnek. Ezekre érdemes odafigyelni.

Öblítés kihagyása

Elkészítés előtt azért fontos átöblíteni a rizst, mert ez segít eltávolítani a poros keményítőt, ami a csomagolásban a rizsszemek összedörzsölődésekor keletkezik. Így ízletesebb lesz a rizs és kevésbé lesz nyúlós.

Nem megfelelő arány

A rizs főzésekor a két rész rizs és egy rész folyadék arányt javasolják. Tehát érdemes lehet arra figyelni. De az is hiba lehet, ha mindezt kőbevésett szabályként alkalmazzuk, használjuk inkább csak iránymutatásként, de ha úgy érezzük, hogy szükség van rá, akkor kísérletezzünk.

A só kihagyása

Ha csak vizet adunk a rizshez, az eredmény íztelen lesz. Adjunk hozzá legalább egy csipet sót is, ami segít kiemelni az ízét.

Keverés

Az az elterjedt nézet, hogy a rizst nem szabad keverni, amíg fő. Szakemberek szerint azonban, egyetlen egy, keverésre szükség van, miután felforrt a víz. hogy a szemek ne tapadjanak össze, és így elkerüljük, hogy túl kemény legyen az eredmény.

Türelmetlenség

Fontos, hogy a rizst még hagyjuk pihenni egy ideig a fazékban, miután elkészült, mert így tud rajta egyenletesen eloszlani a nedvesség.

A szemek megsértése

Bármilyen módszer, amely megbontja a rizsszemcséket, növeli a keményítő felszabadulásának lehetőségét és ezzel együtt az étel ragacsosságát. Ezért a kanál helyett inkább hosszú fogú villával fésüljük át a szemeket

+1 Nem megfelelő tárolás

A rizst a legtöbben az eredeti csomagolásában tartjuk azután is, hogy már kibontottuk, ám így könnyen szennyeződhet, például por kerülhet a csomagolásba. Hogy ezt elkerüljük, érdemes légmentesen tárolni, akár egy dobozban vagy egy zacskóban.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.