Te sem tudsz betelni a fokhagymaillatú zöld levelekkel? Használd ki a szezont, de ne csupán pestót, krémlevest és pogácsát készíts!
Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatsz
Forrás: NÉBIH
A legegyszerűbb, ha finomra vágva vajas kenyérre, szendvicsekre, rántottára szórod. Mutatós előételt vagy partifalatot készíthetsz, ha sajtdarabkákat medvehagymalevélbe göngyölsz, majd koktélparadicsommal váltogatva nyársra húzod. A nyers medvehagyma friss zöldséges saláták ízesítésére is kiváló – fokhagyma helyett. Mértékkel adagold, máskülönben minden mást elnyom az aromája!
Tegyél nyers medvehagymát a zöldségrudacskákhoz kínált mártogatósba vagy akár tzitzikibe és majonézbe is.
Medvehagymás tzatziki
Metélj vékony csíkokra 5 dkg leszárazott medvehagymát. Keverd össze 15 dkg görög joghurttal, valamint 25 dkg zsírszegény túróval, és ízesítsd sóval, borssal. Reszelj durvára 40 dkg meghámozott salátauborkát a magos részének eltávolítása után, majd forgasd a medvehagymás keverékbe.
Medvehagymás majonéz
Főzz keményre 3 db tojást. Apríts durvára 6 dkg leszárazott medvehagymát, és turmixold össze 1 dl napraforgó- vagy repceolajjal. A meghámozott kemény tojások kiszedett sárgáját tedd magas falú keverőpohárba. Adj hozzá 1 tk mustárt és 1 dl natúr joghurtot, pépesítsd botmixerrel, és közben csorgasd hozzá a medvehagymás olajat. Végül ízesítsd 1 ek fehérborecettel és sóval.
A hűtőben 1 hétig tárolhatod, és kenyérre vagy sült húsokra kenheted.
Medvehagymás bagett
2 adaghoz kézi mixerrel keverj habosra 10 dkg puha vajat kb. 5 perc alatt. Adj hozzá 1/2 tk sót, és dolgozz bele 5 dkg leszárazott, finomra aprított medvehagymát a legalacsonyabb fokozaton. Vagdoss be ferdén 1 db nagyobb vagy 2db kisebb bagettet, és kend a fűszervajat a nyílásokba. Csomagold a kenyere(ke)t alufóliába, és süsd a 200 fokra előmelegített sütő alsó harmadában 10 percig.
Finomra aprított medvehagymával zöldségleveseket és főzelékeket is feldobhatsz.
Medvehagymás krumplileves
2 adaghoz piríts üvegesre 2 fej felkockázott hagymát 3 ek olívaolajon, majd párold tovább 60 dkg meghámozott, felkockázott krumplival egy rövid ideig. Öntsd fel 8 dl zöldségleves-alaplével, ízesítsd 2 tk reszelt biocitromhéjjal és sóval, borssal, majd forrald fel, és főzd fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 percig. Végül forgass bele egy csokor csíkokra metélt medvehagymát, és melegítsd össze 2-3 perc alatt. Tálald 2-3 ek tejföllel.
A medvehagyma nyersen és hőkezelve is kiválthatja a parajt. Érdemes porciózva lefagyasztani.
Medvehagymás gnocchi
4 adaghoz főzz puhára 30 dkg héjas burgonyát sós vízben kb. 25 perc alatt. Közben botmixerrel turmixolj össze 3 dkg csíkokra metélt medvehagymát 1 db tojással. Keverd hozzá a meghámozott, présen átnyomott burgonyát, majd dolgozd össze 4 ek liszttel, 2 ek búzadarával és 1 csipet sóval. Hengereld ujjnyi vastag rúddá, vágd fel 2 cm vastag szeletekre és formázd meg villával. Végül főzd ki a gnocchikat forrásban levő sós vízben néhány perc alatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.