Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Alapételek

5 bombajó tipp kedvencünkhöz, a medvehagymához

A virágzás előtti hetekben szedett zsenge medvehagyma a legaromásabb. Bánj kíméletesen a növénnyel, ha magad gyűjtöd, és tövenként csak egy levelétől foszd meg, hogy jövőre is kihajtson. Könnyen megkülönböztetheted a mérgező gyöngyvirágtól: ha a levél dörzsölésre fokhagymaillatot áraszt, az apró fehér virágok pedig csillag alakúak, biztosan medvehagymát szedtél.

Te sem tudsz betelni a fokhagymaillatú zöld levelekkel? Használd ki a szezont, de ne csupán pestót, krémlevest és pogácsát készíts!

Tudtad?

Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatsz 
 

1. Fogyaszd nyersen!

A legegyszerűbb, ha finomra vágva vajas kenyérre, szendvicsekre, rántottára szórod. Mutatós előételt vagy partifalatot készíthetsz, ha sajtdarabkákat medvehagymalevélbe göngyölsz, majd koktélparadicsommal váltogatva nyársra húzod. A nyers medvehagyma friss zöldséges saláták ízesítésére is kiváló – fokhagyma helyett. Mértékkel adagold, máskülönben minden mást elnyom az aromája!

2. Variálj vele hideg szószokat!

Tegyél nyers medvehagymát a zöldségrudacskákhoz kínált mártogatósba vagy akár tzitzikibe és majonézbe is.

Medvehagymás tzatziki
Metélj vékony csíkokra 5 dkg leszárazott medvehagymát. Keverd össze 15 dkg görög joghurttal, valamint 25 dkg zsírszegény túróval, és ízesítsd sóval, borssal. Reszelj durvára 40 dkg meghámozott salátauborkát a magos részének eltávolítása után, majd forgasd a medvehagymás keverékbe.


Medvehagymás majonéz
Főzz keményre 3 db tojást. Apríts durvára 6 dkg leszárazott medvehagymát, és turmixold össze 1 dl napraforgó- vagy repceolajjal. A meghámozott kemény tojások kiszedett sárgáját tedd magas falú keverőpohárba. Adj hozzá 1 tk mustárt és 1 dl natúr joghurtot, pépesítsd botmixerrel, és közben csorgasd hozzá a medvehagymás olajat. Végül ízesítsd 1 ek fehérborecettel és sóval.

3. Készítsd el fűszervajnak!

A hűtőben 1 hétig tárolhatod, és kenyérre vagy sült húsokra kenheted.
Medvehagymás bagett
2 adaghoz kézi mixerrel keverj habosra 10 dkg puha vajat kb. 5 perc alatt. Adj hozzá 1/2 tk sót, és dolgozz bele 5 dkg leszárazott, finomra aprított medvehagymát a legalacsonyabb fokozaton. Vagdoss be ferdén 1 db nagyobb vagy 2db kisebb bagettet, és kend a fűszervajat a nyílásokba. Csomagold a kenyere(ke)t alufóliába, és süsd a 200 fokra előmelegített sütő alsó harmadában 10 percig.

4. Lépj túl a krémlevesen!

Finomra aprított medvehagymával zöldségleveseket és főzelékeket is feldobhatsz. 
Medvehagymás krumplileves 
2 adaghoz piríts üvegesre 2 fej felkockázott hagymát 3 ek olívaolajon, majd párold tovább 60 dkg meghámozott, felkockázott krumplival egy rövid ideig. Öntsd fel 8 dl zöldségleves-alaplével, ízesítsd 2 tk reszelt biocitromhéjjal és sóval, borssal, majd forrald fel, és főzd fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 percig. Végül forgass bele egy csokor csíkokra metélt medvehagymát, és melegítsd össze 2-3 perc alatt. Tálald 2-3 ek tejföllel.

5. Helyettesítsd vele a spenótot!

A medvehagyma nyersen és hőkezelve is kiválthatja a parajt. Érdemes porciózva lefagyasztani.
Medvehagymás gnocchi
4 adaghoz főzz puhára 30 dkg héjas burgonyát sós vízben kb. 25 perc alatt. Közben botmixerrel turmixolj össze 3 dkg csíkokra metélt medvehagymát 1 db tojással. Keverd hozzá a meghámozott, présen átnyomott burgonyát, majd dolgozd össze 4 ek liszttel, 2 ek búzadarával és 1 csipet sóval. Hengereld ujjnyi vastag rúddá, vágd fel 2 cm vastag szeletekre és formázd meg villával. Végül főzd ki a gnocchikat forrásban levő sós vízben néhány perc alatt.

MEDVEHAGYMA PESTO RECEPT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.