A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. Létrejöttének időpontja nehezen meghatározható, de annyi bizonyos, hogy a római időkben már ismert és kedvelt volt. A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér masszát sokféle étel készítéséhez használták. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, s amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat kapni.
A ricotta felhasználása igen széleskörű, nem csak sós, hanem édes fogások elkészítésére is alkalmas. Az olaszok előszeretettel használják a tésztaételekhez, így lasagne, canelloni, ravioli, tortellini töltelékébe mind-mind kerülhet ricotta. Jó partnere a zöldségeknek, de egy kevés sajttal, fűszerekkel megbolondítva önmagában is tökéletes töltelék. A ricottás masszával tölthetünk gombát, cukkinit, tököt, esetleg articsókát, cukkinivirágot, vagy bármilyen más töltésre alkalmas zöldséget. A ricottát használhatjuk, mint pizzafeltétet, zöldséges, halas, húsos pizza esetében egyaránt jól alkalmazható.
A desszertek világában, ricotta nélkül elképzelhetetlen a szicíliaiak kedvelt süteménye a cannoli, illetve a palermói eredetű cassata torta, amely húsvétkor kerül az olasz asztalokra. Ezen kívül gyakorta készítenek ricottával töltött palacsintát, illetve a különféle tortakrémekbe, pohárkrémekbe is sokszor kerül ez a tejtermék.
Sok esetben azt javasolják a receptúrák, hogy ricotta helyett túróval készítsük el az adott ételt. Formailag ugyan valamelyest hasonlít a két matéria egymásra, ám mégsem felcserélhető a kettő. A túróval ellentétben a ricotta szárazabb és szemcsésebb, ízében pedig egyáltalán nem emlékeztet a túróra. Szerencsére ma már a legtöbb szupermarketben és kisebb boltokban is szinte folyamatosan kapni ricottát, így könnyedén beszerezhető az adott ételhez valójában szükséges alapanyag.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.