Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A ricotta - ami ránézésre olyan, mint a túró, de nem az - az olasz konyha egyik jolly jokere: felhasználása igen széleskörű, nem csak sós, hanem édes fogások elkészítésére is alkalmas. Mutatjuk a kedvenceinket!

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga.  Létrejöttének időpontja nehezen meghatározható, de annyi bizonyos, hogy a római időkben már ismert és kedvelt volt. A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér masszát sokféle étel készítéséhez használták. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, s amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat kapni. 

A ricotta felhasználása igen széleskörű, nem csak sós, hanem édes fogások elkészítésére is alkalmas. Az olaszok előszeretettel használják a tésztaételekhez, így lasagne, canelloni, ravioli, tortellini töltelékébe mind-mind kerülhet ricotta. Jó partnere a zöldségeknek, de egy kevés sajttal, fűszerekkel megbolondítva önmagában is tökéletes töltelék. A ricottás masszával tölthetünk gombát, cukkinit, tököt, esetleg articsókát, cukkinivirágot, vagy bármilyen más töltésre alkalmas zöldséget. A ricottát használhatjuk, mint pizzafeltétet, zöldséges, halas, húsos pizza esetében egyaránt jól alkalmazható.

A desszertek világában, ricotta nélkül elképzelhetetlen a szicíliaiak kedvelt süteménye a cannoli, illetve a palermói eredetű cassata torta, amely húsvétkor kerül az olasz asztalokra. Ezen kívül gyakorta készítenek ricottával töltött palacsintát, illetve a különféle tortakrémekbe, pohárkrémekbe is sokszor kerül ez a tejtermék.

Következzenek a mi kedvenc ricottás receptjeink!

 

Spenótos-ricottás tésztakagylók 

Spenótos-ricottás tésztakagylók receptje
Spenótos-ricottás tésztakagylók receptje 

Paradicsomos-ricottás tészta - 5 hozzávalóból 

Paradicsomos-ricottás tészta - 5 hozzávalóból
Paradicsomos-ricottás tészta - 5 hozzávalóból

Spenótos-ricottás ravioli

Ricottás ravioli recept

Márványos-eperzselés ricottatorta 

Márványos-eperzselés ricottatorta
Márványos-eperzselés ricottatorta

Málnás-ricottás pite (cukormentes recept) 

Málnás-ricottás pite
 

Áfonyás-ricottás sütemény 

Áfonyás-ricottás sütemény /Fotó: Mindmegette
Áfonyás-ricottás sütemény /Fotó: Mindmegette

Sok esetben azt javasolják a receptúrák, hogy ricotta helyett túróval készítsük el az adott ételt. Formailag ugyan valamelyest hasonlít a két matéria egymásra, ám mégsem felcserélhető a kettő. A túróval ellentétben a ricotta szárazabb és szemcsésebb, ízében pedig egyáltalán nem emlékeztet a túróra. Szerencsére ma már a legtöbb szupermarketben és kisebb boltokban is szinte folyamatosan kapni ricottát, így könnyedén beszerezhető az adott ételhez valójában szükséges alapanyag.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.