Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Alapételek

Gyors és egyszerű reggeli francia módra: így készül a sajtos-sonkás croissant leveles tésztából

A reggeli friss pékáru fogyasztása többé nem csak a franciák kiváltsága. A házilag is gyorsan és egyszerűen elkészíthető sajtos-sonkás croissant mennyei napindító, egy finom kávéval egész napra garantált a jó hangulat.

Bár nem a franciák találmánya, de ők tették igazán híressé a ropogós külsejű, foszlós, réteges tésztájú péksüteményt. A croissant eredetileg egy bécsi cukrász, August Zang receptje alapján készült el Franciaországban, aki azért érkezett az uralkodói udvarba, hogy felvidítsa a fiatal királynét, Marie Antoinette-et. XVI. Lajos kedvese ugyanis hiányolta az osztrák ízeket, ezért a cukrász tradicionális süteményekkel örvendeztette meg a királynét. Többek között croissant-nal, ami akkor még a kipferl nevet viselte. Az eredeti receptet a franciák idővel átalakították, vajat tettek a tésztába, és többször is meghajtogatták, hogy kialakuljanak az ikonikus rétegek, és könnyed, puha tésztájú legyen a péksütemény. 

Sajtos-sonkás croissant leveles tésztából
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Az igazán autentikus élményhez kávéba mártogatva érdemes a croissant-t fogyasztani, ahogy akkoriban az udvarban is tették. Ez a szokás egyébként a mai napig számos európai országban hagyomány. A félhold formájú croissant-ok osztrák ősétől származik egyébként a nálunk is jól ismert kifli, a bécsi receptet azonban egész más irányba vitte a magyar gasztronómiai ízlés. 

Tudtad? 

Az eredeti francia croissant-t a formájáról lehet felismerni, ugyanis a recept átformálása mellett az alakja is megváltozott. A vajas tésztájú péksütemények ma már egyenesek, míg a margarinnal vagy más zsiradékkal készült croissant-ok formája maradt kifliszerű. 

Házilag is elkészülhet: sajtos-sonkás croissant leveles tésztából

Mi mással is indulhatna jobban a napunk, mint egy finom és friss pékáruval, amit egy gőzölgő habos kapucsínó kísér. A franciás reggeliélményért nem kell kilométereket repülnünk, hiszen otthon is villámgyorsan süthetünk sajtos-sonkás croissant-okat. A készen kapható leveles tészta nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen csak kitekerjük, és kedvünk szerint tölthetjük is. Kerülhet bele édes csokoládés krém, amivel a gyerekeknek is kedvezhetünk, de a sós változat legalább olyan finom. Ezúttal sajttal és sonkával töltöttük meg a tésztát: a recept pofonegyszerű, az elkészítése villámgyors. Videónkban ráadásul egy szuper trükköt is elárulunk, amivel könnyebb lesz feltekerni a kis háromszögeket. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.