Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Toros káposzta
Édes polenta vagy puliszka
Mátrai borzaska
Hagymakrémleves
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Reszelt túrós sütemény
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Medvehagyma-krémleves fenyőmaggal
Kínai szezámmagos csirke
Túrós pite
Oroszkrémtorta
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Parasztlángos (kenyérlángos)
Nutellás babka
Alapételek

Gyors és egyszerű reggeli francia módra: így készül a sajtos-sonkás croissant leveles tésztából

A reggeli friss pékáru fogyasztása többé nem csak a franciák kiváltsága. A házilag is gyorsan és egyszerűen elkészíthető sajtos-sonkás croissant mennyei napindító, egy finom kávéval egész napra garantált a jó hangulat.

Bár nem a franciák találmánya, de ők tették igazán híressé a ropogós külsejű, foszlós, réteges tésztájú péksüteményt. A croissant eredetileg egy bécsi cukrász, August Zang receptje alapján készült el Franciaországban, aki azért érkezett az uralkodói udvarba, hogy felvidítsa a fiatal királynét, Marie Antoinette-et. XVI. Lajos kedvese ugyanis hiányolta az osztrák ízeket, ezért a cukrász tradicionális süteményekkel örvendeztette meg a királynét. Többek között croissant-nal, ami akkor még a kipferl nevet viselte. Az eredeti receptet a franciák idővel átalakították, vajat tettek a tésztába, és többször is meghajtogatták, hogy kialakuljanak az ikonikus rétegek, és könnyed, puha tésztájú legyen a péksütemény. 

Sajtos-sonkás croissant leveles tésztából
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

Az igazán autentikus élményhez kávéba mártogatva érdemes a croissant-t fogyasztani, ahogy akkoriban az udvarban is tették. Ez a szokás egyébként a mai napig számos európai országban hagyomány. A félhold formájú croissant-ok osztrák ősétől származik egyébként a nálunk is jól ismert kifli, a bécsi receptet azonban egész más irányba vitte a magyar gasztronómiai ízlés. 

Tudtad? 

Az eredeti francia croissant-t a formájáról lehet felismerni, ugyanis a recept átformálása mellett az alakja is megváltozott. A vajas tésztájú péksütemények ma már egyenesek, míg a margarinnal vagy más zsiradékkal készült croissant-ok formája maradt kifliszerű. 

Házilag is elkészülhet: sajtos-sonkás croissant leveles tésztából

Mi mással is indulhatna jobban a napunk, mint egy finom és friss pékáruval, amit egy gőzölgő habos kapucsínó kísér. A franciás reggeliélményért nem kell kilométereket repülnünk, hiszen otthon is villámgyorsan süthetünk sajtos-sonkás croissant-okat. A készen kapható leveles tészta nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen csak kitekerjük, és kedvünk szerint tölthetjük is. Kerülhet bele édes csokoládés krém, amivel a gyerekeknek is kedvezhetünk, de a sós változat legalább olyan finom. Ezúttal sajttal és sonkával töltöttük meg a tésztát: a recept pofonegyszerű, az elkészítése villámgyors. Videónkban ráadásul egy szuper trükköt is elárulunk, amivel könnyebb lesz feltekerni a kis háromszögeket. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.