A házi majonéz ugyanúgy tojásalapú mártás, mint a hollandi, azonban nem igényel hőkezelést. S, hogy miért bajlódjunk vele, amikor majonézt a legutolsó kisboltban is árulnak? Nos azért, mert az íze összehasonlíthatatlanul finomabb! A majonézt össze tudjuk dobni pikk-pakk, és főzni egyáltalán nem kell.
Amire azonban fontos ügyelnünk, hogy nyers tojás van benne, így igyekezzünk a készítés napján, de legkésőbb másnap elfogyasztani. Mindig friss tojással dolgozzunk! Bár az olívaolaj egyébként majdnem mindenhez megy, a majonézben túl karakteres, kesernyés lehet az íze, így érdemesebb semleges ízű olajat választani az ételhez, amihez legfeljebb minimális olíva olajat adagoljunk, az íz kedvéért.
1. Hámozzuk meg a spárgát felülről lefele haladva úgy, hogy a felső, rügyes rész kimarad. Vágjuk le az alsó, fás 1-5 cm-es részt. Mossuk meg alaposan.
2. Egy spárgafőző edénybe tegyünk annyi vizet, hogy a spárga felső ötöde kilógjon belőle. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a citromlevet.
3. Főzzük letakarva, alacsony lángon a spárgasípokat, míg meg nem puhulnak. Ez spárgától függően 7-20 perc lehet. Időnként szúrjunk finoman a zöldség oldalába hegyes késsel, így tudjuk ellenőrizni, épp hol tart a főzési folyamat.
4. Közben készítsük el a majonézt. Tegyük egy tálba a szobahőmérsékletű tojás sárgáját. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, kevés sót és borsot.
5. Keverjük össze, majd folyamatos kevergetés mellett, először cseppenként, majd kissé bátrabban adagolva, lassan adjuk hozzá az olajat.
6. Amikor a majonéz már szép fényes, krémes és kemény állagú, adjuk hozzá a fűszereket is. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.
7. Ha a spárga megfőtt, vegyük ki a vízből és csöpögtessük le. Tálaljuk még melegen, a fűszeres majonézzel.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.