A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Alapételek

5 tuti tipp grépfrútpucoláshoz és evéshez!

5 tipp grépfrútpucoláshoz és -evéshez!
Így férj hozzá egyik kedvenc citrusfélénk lédús belsejéhez! Gyors és egyszerű trükköket mutatunk a grépfrút pucolásához és fogyasztásához.

Hogyan pucold meg és edd a grépfrútot?

Beköszöntött a szervezetünket vitaminokkal feltöltő citrusfélék főszezonja. A narancsot és a mandarint nem kunszt megpucolni, de a grépfrútot már bonyolultabb. Adunk pár tippet, hogyan férj hozzá a lédús belsejéhez.

Fontos tudni, hogy a grépfrút nem utóérő, ezért mindig éretten szedik le a fáról, amelyen a szőlőre emlékeztető fürtökben nő. (Angol elnevezése – grapefruit – szőlőgyümölcsöt jelent.)

A rózsaszín és piros belű változatok kellemesebb ízűek, mint a világossárgák. Bár a grépfrútból dzsemet is főzhetsz, legjobb, ha a gyümölcsöt nyersen fogyasztod, illetve használod fel.

1. Így facsard ki ivólének!

A megmosott gyümölcsöt egyszerűen vágd félbe egy nagy konyhakéssel, és máris kinyerheted a levét. Erre a célra érdemes beszerezni a normál citromfacsarónál nagyobb átmérőjű konyhai eszközt. A sárga, rózsaszín és piros belű grépfrútok leve önmagában is finom, de tetszés szerint összekeverheted vagy akár más gyümölcsök (pl. alma, narancs) levével is elegyítheted.

2. Így edd reggelire!

A félbevágott grapefruitot érdemes egy akkora müzlis- vagy desszertestálkába tenni, amelyikben nem billeg, mert így könnyebb enni, és a kezed sem lesz ragacsos a kicsorduló létől. Ezután késsel körben haladva válaszd el a gyümölcshúst a héj fehér részétől, csepegtess rá egy kevés mézet vagy szórd meg némi cukorral, majd kanalazd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.

3. Milyen kanalat használj?

A gyümölcshúst a legkönnyebben a lenti képen látható formájú, a teáskanálnál kissé nagyobb, a felső részén élezett vagy recés szélű kanállal tudod kivájni. Itthon vadászni kell ilyenre még a jobb konyhafelszerelési üzletekben is, de megrendelheted webáruházból vagy beszerezheted külföldi ismerősök segítségével.

 

4. Hogy néz ki a grépfrútkés?

Ez a tökéletes célszerszám még a reggeli rohanás közepette is lehetővé teszi, hogy bekebelezz egy fél grépfrútot. Mivel a kés hajlított pengéje idomul a felezett grepi görbületéhez, ráadásul mindkét oldalon fűrészes, gyerekjáték körbevágni vele a gyümölcshúst. Válaszd el a gerezdeket is a hártyáktól, és egy közönséges teáskanállal kieheted a filéket. (A grépfrútkést ugyanúgy lehet beszerezni, mint a spéci kanalat.)

5. Hogyan hámozd meg és filézd ki a grépfrútot?

Salátához vagy desszerthez a gyümölcsöt meg kell hámozni. Ehhez alul-felül vágd le a gömbölyű részét, állítsd a „talpára”, majd szeld le róla a héjat a fehér réteggel együtt. Ezután távolítsd el a maradék fehér részeket is, mert keserűek. Végül vágd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.

 

 

Kevesebb veszteséggel jár, de elég macerás és időigényes, ha a grépfrút héját kézzel lefejted, majd a gerezdeket egyenként kibontogad a hártyából.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.