A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Babgulyás
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Alapételek

5 tuti tipp grépfrútpucoláshoz és evéshez!

5 tipp grépfrútpucoláshoz és -evéshez!
Így férj hozzá egyik kedvenc citrusfélénk lédús belsejéhez! Gyors és egyszerű trükköket mutatunk a grépfrút pucolásához és fogyasztásához.

Hogyan pucold meg és edd a grépfrútot?

Beköszöntött a szervezetünket vitaminokkal feltöltő citrusfélék főszezonja. A narancsot és a mandarint nem kunszt megpucolni, de a grépfrútot már bonyolultabb. Adunk pár tippet, hogyan férj hozzá a lédús belsejéhez.

Fontos tudni, hogy a grépfrút nem utóérő, ezért mindig éretten szedik le a fáról, amelyen a szőlőre emlékeztető fürtökben nő. (Angol elnevezése – grapefruit – szőlőgyümölcsöt jelent.)

A rózsaszín és piros belű változatok kellemesebb ízűek, mint a világossárgák. Bár a grépfrútból dzsemet is főzhetsz, legjobb, ha a gyümölcsöt nyersen fogyasztod, illetve használod fel.

1. Így facsard ki ivólének!

A megmosott gyümölcsöt egyszerűen vágd félbe egy nagy konyhakéssel, és máris kinyerheted a levét. Erre a célra érdemes beszerezni a normál citromfacsarónál nagyobb átmérőjű konyhai eszközt. A sárga, rózsaszín és piros belű grépfrútok leve önmagában is finom, de tetszés szerint összekeverheted vagy akár más gyümölcsök (pl. alma, narancs) levével is elegyítheted.

2. Így edd reggelire!

A félbevágott grapefruitot érdemes egy akkora müzlis- vagy desszertestálkába tenni, amelyikben nem billeg, mert így könnyebb enni, és a kezed sem lesz ragacsos a kicsorduló létől. Ezután késsel körben haladva válaszd el a gyümölcshúst a héj fehér részétől, csepegtess rá egy kevés mézet vagy szórd meg némi cukorral, majd kanalazd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.

3. Milyen kanalat használj?

A gyümölcshúst a legkönnyebben a lenti képen látható formájú, a teáskanálnál kissé nagyobb, a felső részén élezett vagy recés szélű kanállal tudod kivájni. Itthon vadászni kell ilyenre még a jobb konyhafelszerelési üzletekben is, de megrendelheted webáruházból vagy beszerezheted külföldi ismerősök segítségével.

 

4. Hogy néz ki a grépfrútkés?

Ez a tökéletes célszerszám még a reggeli rohanás közepette is lehetővé teszi, hogy bekebelezz egy fél grépfrútot. Mivel a kés hajlított pengéje idomul a felezett grepi görbületéhez, ráadásul mindkét oldalon fűrészes, gyerekjáték körbevágni vele a gyümölcshúst. Válaszd el a gerezdeket is a hártyáktól, és egy közönséges teáskanállal kieheted a filéket. (A grépfrútkést ugyanúgy lehet beszerezni, mint a spéci kanalat.)

5. Hogyan hámozd meg és filézd ki a grépfrútot?

Salátához vagy desszerthez a gyümölcsöt meg kell hámozni. Ehhez alul-felül vágd le a gömbölyű részét, állítsd a „talpára”, majd szeld le róla a héjat a fehér réteggel együtt. Ezután távolítsd el a maradék fehér részeket is, mert keserűek. Végül vágd ki a gerezdeket az elválasztó hártyák közül.

 

 

Kevesebb veszteséggel jár, de elég macerás és időigényes, ha a grépfrút héját kézzel lefejted, majd a gerezdeket egyenként kibontogad a hártyából.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.