Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Alapételek

Gyors és egyszerű, mégis mennyei somlói galuska

Az ízletes somlói galuska nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető édességek közé. A klasszikus receptben többféle piskóta és krém alkot ellenállhatatlan párost, amelyek elkészítése igencsak bonyolult lehet. A leegyszerűsített változat sem marad alul az eredetihez képest, viszont sokkal hamarabb elkészül. A legnehezebb rész az lesz, hogy kivárjuk a pihentetési időt.

Nem csak a bonyolult desszertek lehetnek mesésen finomak, sőt! Olykor az egyszerűbb változatokban rejlik a legtöbb lehetőség. Elkészítettük a klasszikus somlói galuska gyors és könnyű verzióját, de garantáljuk, hogy az ízélmény így sem okoz csalódást! Íme a recept!

Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin
Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a legegyszerűbb, legfinomabb somlói galuska

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 9 ek. kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 9 ek. liszt
  • 2 csipet sütőpor
  • 1 púpos ek. kakaópor

A sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma

A vaníliakrémhez:

  • 1 l tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
  • 4 csomag főzés nélküli vaníliaízű krémpor
  • 1,5 dl habtejszín

A tetejére:

  • cukrozatlan kakópor

A csokiöntethez:

  • 3 ek. kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • rum vagy rumaroma

A tálaláshoz:

  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A piskótához a tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzáadjuk a kétféle cukrot, és azzal is habosítjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tojásokhoz. Kétfelé vesszük a tésztamasszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük.
  4. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük.
  5. A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet. Amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag vaníliaízű krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a tejszínt is.
  6. Egy közepes méretű, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, alaposan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg piskóta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
  7. A csokiöntethez egy lábasban felforralunk 3 dl vizet a kakaóporral, a cukorral és az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesíthetjük ezt is.
  8. A kész somlóit hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel, valamint tejszínhabbal tálaljuk.

TIPP: Könyebben összeérnek az ízek, és puhább, szaftosabb lesz a piskóta, ha egy jól záródó dobozban készítjük el az édességet.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.