Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Az ízletes somlói galuska nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető édességek közé. A klasszikus receptben többféle piskóta és krém alkot ellenállhatatlan párost, amelyek elkészítése igencsak bonyolult lehet. A leegyszerűsített változat sem marad alul az eredetihez képest, viszont sokkal hamarabb elkészül. A legnehezebb rész az lesz, hogy kivárjuk a pihentetési időt.

Nem csak a bonyolult desszertek lehetnek mesésen finomak, sőt! Olykor az egyszerűbb változatokban rejlik a legtöbb lehetőség. Elkészítettük a klasszikus somlói galuska gyors és könnyű verzióját, de garantáljuk, hogy az ízélmény így sem okoz csalódást! Íme a recept!

Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin
Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a legegyszerűbb, legfinomabb somlói galuska

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 9 ek. kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 9 ek. liszt
  • 2 csipet sütőpor
  • 1 púpos ek. kakaópor

A sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma

A vaníliakrémhez:

  • 1 l tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
  • 4 csomag főzés nélküli vaníliaízű krémpor
  • 1,5 dl habtejszín

A tetejére:

  • cukrozatlan kakópor

A csokiöntethez:

  • 3 ek. kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • rum vagy rumaroma

A tálaláshoz:

  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A piskótához a tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és ezekkel tovább habosítjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tojásokhoz. Kétfelé vesszük a tésztamasszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük.
  4. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük.
  5. A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet. Amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag vaníliaízű krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a tejszínt is.
  6. Egy közepes méretű, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, alaposan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg piskóta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
  7. A csokiöntethez egy lábasban felforralunk 3 dl vizet a kakaóporral, a cukorral és az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesíthetjük ezt is.
  8. A kész somlóit hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel, valamint tejszínhabbal tálaljuk.

TIPP

Könnyebben összeérnek az ízek, és puhább, szaftosabb lesz a piskóta, ha egy jól záródó dobozban készítjük el az édességet.

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.