50 dkg liszt átszitálva
10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
3 dkg friss élesztő
1 db tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kk cukor
1,5 tk só (vagy ízlés szerint)
4 ek tejföl
A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére:
1 db tojássárgája
1 ek tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben összekeverjük a cukorral az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben ). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, dagasztani és keleszteni nem kell.
A kész tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és 25-30 percig pihentetjük.
Ezután középen kettévágjuk (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, hogy úgy 4-5 mm vastag legyen. A téglalapot egyforma háromszögekre szeleteljük, majd mindegyiket feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk). Összesen 18 kiflink lesz.
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, a tetejüket lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.