A hagyományos fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és tojásból áll össze. A cukrászok a főzött fagyit tartják az „igazinak”, de az olasz fagyi például speciális gépekkel, főzés nélkül készül. A szintén nagy népszerűségnek örvendő sorbet tulajdonképpen egy jeges gyümölcspüré, ami mind zsír-, mind kalóriatartalomban messze alulmarad hagyományos társától. Ráadásul, mivel vízalapú, nem tartalmaz tejet és tojást, úgyhogy ételérzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítése is sokkal egyszerűbb és minimum 25 százalékos gyümölcstartalmával egészségesebb is klasszikus verziójánál. A hagyományos fagylalt osztrák közvetítéssel, a sorbet pedig valószínűleg a törökökön keresztül került Magyarországra.
A fagylaltgépet már az 1840-es években feltalálták Amerikában, melynek utóhatásaként az 1920-as évek végén beindult a tömegtermelés is. Manapság számtalan fagylaltgép elérhető, amelyekkel otthon is el tudjuk készíteni a kedvencünket, ráadásul olyan alapanyagokból és formában, amilyenben csak kedvünk tartja. Ha valaki nem akar fagylaltgépbe fektetni, az is nekiállhat fagyit készíteni, hiszen egy egyszerű módszerrel helyttesíthetjük a gépet - máris mutatjuk, hogyan!
Aki inkább a gyümölcsös, zsírszegény édességeket részesíti előnyben, annak mutatunk egy könnyű, epres változatot - ami, természetesen, bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető!
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.