Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Alapételek

Így készül a tökéletes házi csokifagyi - gép sem kell hozzá!

Csokifagyi
Nem kell Olaszországig vagy egy díjnyertes cukrászdába mennünk az igazán jó fagylaltért - otthon is kikísérletezhetjük a tökéletes házi csokifagyi receptjét!

A hagyományos fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és tojásból áll össze. A cukrászok a főzött fagyit tartják az „igazinak”, de az olasz fagyi például speciális gépekkel, főzés nélkül készül. A szintén nagy népszerűségnek örvendő sorbet tulajdonképpen egy jeges gyümölcspüré, ami mind zsír-, mind kalóriatartalomban messze alulmarad hagyományos társától. Ráadásul, mivel vízalapú, nem tartalmaz tejet és tojást, úgyhogy ételérzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítése is sokkal egyszerűbb és minimum 25 százalékos gyümölcstartalmával egészségesebb is klasszikus verziójánál. A hagyományos fagylalt osztrák közvetítéssel, a sorbet pedig valószínűleg a törökökön keresztül került Magyarországra.

Fagyi géppel - vagy anélkül

A fagylaltgépet már az 1840-es években feltalálták Amerikában, melynek utóhatásaként az 1920-as évek végén beindult a tömegtermelés is. Manapság számtalan fagylaltgép elérhető, amelyekkel otthon is el tudjuk készíteni a kedvencünket, ráadásul olyan alapanyagokból és formában, amilyenben csak kedvünk tartja. Ha valaki nem akar fagylaltgépbe fektetni, az is nekiállhat fagyit készíteni, hiszen egy egyszerű módszerrel helyttesíthetjük a gépet - máris mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók a házi csokifagyihoz:

  • 16 dkg zsíros tej
  • 7,5 dkg cukor
  • 16 dkg csokoládé kockákra összetörve
  • 16 dkg tejszín
  • vaníliakivonat (ízlés szerint)
A házi csokifagyinál nincs finomabb - ráadásul pontosan tudod, miből készült! (Fotó: Shutterstock)
A házi csokifagyinál nincs finomabb - ráadásul pontosan tudod, miből készült! (Fotó: Shutterstock)

Elkészítés:

  1. A tejet forráspontig melegítjük.
  2. A csokoládét a cukorral egy turmixgépben vagy késes aprítóval finomra daraboljuk.
  3. Hozzáadjuk a forró tejet és alaposan simára keverjük.
  4. Megvárjuk, amíg kihűl, majd beletesszük a tejszínt és a vaníliakivonatot.
  5. Ezután csak a fagylaltgépre kell bíznunk a masszát, és egy óra múlva lapátolhatjuk is a tölcsérekbe a csokifagyinkat! Természetesen a receptet növényi tejjel és vegán csokival is készíthetjük, illetve feldobhatjuk további hozzávalókkal, ízesítőkkel.
  6. Ha nincs otthon fagyigépünk, akkor a kihűlt masszát tegyük a fagyasztóba, és fél óránként kézi mixerrel keverjük át.

Aki inkább a gyümölcsös, zsírszegény édességeket részesíti előnyben, annak mutatunk egy könnyű, epres változatot - ami, természetesen, bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető!

epres joghurtfagyi hozzávalói:

  • kb. 20 db citromfűlevél (elhagyható)
  • 40 dkg görög joghurt
  • 5 dkg méz
  • 2,5 dl habtejszín
  • 25 dkg eper
Epres joghurtfagyi gép nélkül
Epres joghurtfagyi gép nélkül

  1. A joghurtos eperfagyihoz a citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, és a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára.
  2. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk.
  3. A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.