Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Így készül a tökéletes házi csokifagyi - gép sem kell hozzá!

Csokifagyi
Nem kell Olaszországig vagy egy díjnyertes cukrászdába mennünk az igazán jó fagylaltért - otthon is kikísérletezhetjük a tökéletes házi csokifagyi receptjét!

A hagyományos fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és tojásból áll össze. A cukrászok a főzött fagyit tartják az „igazinak”, de az olasz fagyi például speciális gépekkel, főzés nélkül készül. A szintén nagy népszerűségnek örvendő sorbet tulajdonképpen egy jeges gyümölcspüré, ami mind zsír-, mind kalóriatartalomban messze alulmarad hagyományos társától. Ráadásul, mivel vízalapú, nem tartalmaz tejet és tojást, úgyhogy ételérzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítése is sokkal egyszerűbb és minimum 25 százalékos gyümölcstartalmával egészségesebb is klasszikus verziójánál. A hagyományos fagylalt osztrák közvetítéssel, a sorbet pedig valószínűleg a törökökön keresztül került Magyarországra.

Fagyi géppel - vagy anélkül

A fagylaltgépet már az 1840-es években feltalálták Amerikában, melynek utóhatásaként az 1920-as évek végén beindult a tömegtermelés is. Manapság számtalan fagylaltgép elérhető, amelyekkel otthon is el tudjuk készíteni a kedvencünket, ráadásul olyan alapanyagokból és formában, amilyenben csak kedvünk tartja. Ha valaki nem akar fagylaltgépbe fektetni, az is nekiállhat fagyit készíteni, hiszen egy egyszerű módszerrel helyttesíthetjük a gépet - máris mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók a házi csokifagyihoz:

  • 16 dkg zsíros tej
  • 7,5 dkg cukor
  • 16 dkg csokoládé kockákra összetörve
  • 16 dkg tejszín
  • vaníliakivonat (ízlés szerint)
A házi csokifagyinál nincs finomabb - ráadásul pontosan tudod, miből készült! (Fotó: Shutterstock)
A házi csokifagyinál nincs finomabb - ráadásul pontosan tudod, miből készült! (Fotó: Shutterstock)

Elkészítés:

  1. A tejet forráspontig melegítjük.
  2. A csokoládét a cukorral egy turmixgépben vagy késes aprítóval finomra daraboljuk.
  3. Hozzáadjuk a forró tejet és alaposan simára keverjük.
  4. Megvárjuk, amíg kihűl, majd beletesszük a tejszínt és a vaníliakivonatot.
  5. Ezután csak a fagylaltgépre kell bíznunk a masszát, és egy óra múlva lapátolhatjuk is a tölcsérekbe a csokifagyinkat! Természetesen a receptet növényi tejjel és vegán csokival is készíthetjük, illetve feldobhatjuk további hozzávalókkal, ízesítőkkel.
  6. Ha nincs otthon fagyigépünk, akkor a kihűlt masszát tegyük a fagyasztóba, és fél óránként kézi mixerrel keverjük át.

Aki inkább a gyümölcsös, zsírszegény édességeket részesíti előnyben, annak mutatunk egy könnyű, epres változatot - ami, természetesen, bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető!

epres joghurtfagyi hozzávalói:

  • kb. 20 db citromfűlevél (elhagyható)
  • 40 dkg görög joghurt
  • 5 dkg méz
  • 2,5 dl habtejszín
  • 25 dkg eper
Epres joghurtfagyi gép nélkül
Epres joghurtfagyi gép nélkül

  1. A joghurtos eperfagyihoz a citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, és a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára.
  2. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk.
  3. A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.