Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Alapételek

Így készítsd el tökéletesen a franciák kedvencét, a créme brulée-t

Roppanós karamellréteg
Készíts gyorsan és valójában egyszerűen créme brulée-t, ami a franciák kedvelt égetett krémes desszertje. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes.

A roppanós karamellkéreg alatt rejtőző krémet valószínűleg a 17. századi Angliában, pontosabban a cambridge-i egyetemen találták fel, ezért helyenként még mindig Trinity College cream néven tűnik fel az étlapokon. Innen vették át a franciák, és az előállítás módjára utaló créme brulée – égetett krém – nevet adták neki. A portugál és a spanyol konyha az alapvariációhoz nagyon hasonló saját desszertet alkotott. A crema catalana kissé sűrűbb és inkább pudingra emlékeztet, mert a szokásos alkotóelemek mellett némi keményítőt is tartalmaz. További különbség, hogy vízfürdő nélkül, forróbb sütőben készítik.

Így készül a tökéletes créme brulée (Shutterstock)
Így készül a tökéletes créme brulée (Shutterstock)

Hozzávalók a créme brulée készítéséhez

Valamennyi alapanyag kapható a sarki kisboltban is: csak tejszínt, tejet, tojást, cukrot és vaníliát kell vásárolnod. Recepttől függően a tejszín és a tej aránya változó, esetleg az egyik el is maradhat. A több tejszínt (és kalóriát) tartalmazó krém nehezebb, viszont bársonyosabb az íze. Az utánozhatatlan aromát a frissen kikapart vaníliavelő kölcsönzi. Szükség esetén megteszi a Bourbon vaníliás cukor vagy pár csepp aroma is, de a vanília kötelező eleme ennek az édességnek. A barna és a kristálycukor íze karamellizálás után lényegében nem különbözik. A barnából sötétebb kérget készíthetsz, viszont a fehér valamivel jobban olvad.

Kapúcsinós créme brulée recept >>>

Créme brulée alaprecept

6 adaghoz alaposan keverj össze 4 dl habtejszínt, 1,4 dl tejet és 5 db tojássárgáját, majd dolgozz bele 8,5 dkg cukrot. Add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, és hagyd állni 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Tegyél 6 db tálkát egy tepsibe, majd töltsd meg a masszával max. 4 cm magasságig. Önts a tepsibe annyi forró vizet, hogy a formák magasságának feléig érjen, majd told a tepsit az előmelegített sütő középső részébe kb. 55 percre. A megdermedt krémet hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, aztán tedd a hűtőbe legalább 2 órára. Közvetlenül tálalás előtt minden adagra szórj 1 tk cukrot, és égesd rá karamellizálópisztollyal.

A créme brulée-t a karamellizált cukor teszi teljessé (Shutterstock)
A créme brulée-t a karamellizált cukor teszi teljessé (Shutterstock)

Créme Brulée Fortélyok

Ha szuper gőzpárolós tűzhelyed van, nem kell vízfürdőbe állítani a tálkákat. A 100 fokra beállított sütőben képződő pára optimális a créme brulée számára, amely így kb. 40 perc alatt készül el. Nincs karamellizálópisztolyod? Sebaj! Kapcsold grillfokozatra a sütőt és tedd be a tálkákat minél magasabbra néhány percre! Végső esetben a cukor a maximum hőfokra állított normál sütő felső részében is megolvad, csak jóval több időbe telik.

Milyen tálkában készítsd a créme brulée-t?

10-12 cm átmérőjű, garantáltan tűzálló kerámia- vagy üvegtálkákat válassz, amelyeket csupán 3-4 cm vastagon tölts meg, hogy a krém egyenletesen megszilárduljon. Karcsúbb és magasabb formák nem ajánlottak, mert fennáll a veszély, hogy a krém belseje folyós marad. Ám ha van türelmed, ezeknél is ki lehet kísérletezni az optimális sütési időt és hőfokot.

Levendulás créme brulée recept >>>

Karamellizáló pisztoly hiányában a sütő grillfokozatával is megpiríthatjuk a cukrot (Shutterstock)
Karamellizáló pisztoly hiányában a sütő grillfokozatával is megpiríthatjuk a cukrot (Shutterstock)

Tálalás

A créme brulée behűtve, forró kéreggel a legfinomabb. Karamellizálás előtt beteheted a fagyasztóba 20 percre, de ez nem kötelező. A feltálalt desszert dísze a roppanós karamellbevonat, bármilyen más dekoráció csak ellopná a show-t. Esetleg pár szem bogyós gyümölcsöt tehetsz a tetejére. A szószok szükségtelenek.

Ezt tedd, ha a krém

  • túl folyós lett: Csak semmi pánik. Teljesen normális, ha a sütőből kivéve remeg, mint a kocsonya. Kell neki legalább 4 óra vagy egy éjszaka a hűtőben, hogy megszilárduljon.
  • hűtés után is remeg: Legközelebb hosszabb ideig süsd. Alsó-felső fűtéssel 120 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt éri el a megfelelő állagot.

Előkészítés és hűtés

Ennek a desszertnek kifejezetten jót tesz, ha fogyasztás előtt legalább 1 napot áll a hűtőben. A cukrot azonban csak közvetlenül tálalás előtt égesd rá! Máskülönben a kéreg megpuhul a hűtőben, és nem adja a hőn várt roppanós hangot, amikor találkozik a kanállal.

Különlegesen finom desszert roppanós karamell réteggel (Shutterstock)
Különlegesen finom desszert roppanós karamell réteggel (Shutterstock)

Mi legyen a maradék desszerttel?

A karamellizálás után megmaradt adagot is beteheted a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórd meg cukorral, és égess rá egy újabb réteget, hogy roppanós legyen. Ezáltal valamivel édesebb lesz – de kit érdekel? A karamellréteg nélkül bedobozolt créme brulée lefagyasztható. 3 hónapon belül olvaszd ki szobahőmérsékleten (félig fagyosan is mennyei!), majd égesd rá cukrot a javasolt módon.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.