Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Alapételek

5 tipp, amitől mindig tökéletes lesz a grillezett sajt

A nyári kerti partik menüsorából nem hiányozhatnak a legfinomabb zöldségek mellett a grillezett sajtok sem. Most utóbbi elkészítéséhez adunk tuti tippeket!

Aligha akad a baráti társaságokban olyan, aki ne szeretné a sajtot, ezért biztos, hogy nem maradhat ki a grillszezonból. A legszélesebb körben elérhető változat a halloumi, hiszen – nemes egyszerűséggel – erre a sajtféleségre gondolunk, amikor azt mondjuk, grillsajt.

Ilyen a tökéletes grillsajt

Ez a jellegzetesen sós, grillezéskor kívül ropogósra sülő, belül azonban puha és olvadt sajtféle igen népszerű a görög konyhában, ám valójában Ciprusról származik. Hagyományosan juh- és kecsketejből készül, de sok helyen (ahol e kettő nehezebben elérhető) gyártják tehéntejből is. Rendkívüli sósságát a pácolásra használt oldatnak köszönheti. Állagában leginkább a mozzarellához hasonlít, de valamivel keményebb annál. Kiválóan grillezhető, mert olvadáspontja magas, ezért formáját megtartva sül. Grillezés közben nem folyik szét, a belseje ugyanakkor puha marad, míg kívül kellemesen megpirul.

S hogy melyek a tökéletes grillsajt titkai? Íme összegyűjtöttük a legfontosabb grillezési tudnivalókat.

1. Megfelelő méret

Mindannyian tapasztaltuk már legalább egyszer, hogy a grillről lekapott sajt bár étvágygerjesztő illatú és külsejű, beleharapva a textúrája inkább gumira emlékeztet. Hogy ezt mostantól elkerüljük, ügyeljünk rá, hogy legalább 1-1,5 cm vastag szeleteket vágjunk a sajtból. Tudniillik, ha túl vékonyra vágjuk, akkor a benne lévő nedvesség szinte azonnal távozik, s kialakul a gumiszerű állag.

2. Megfelelő eszköz

Ha nem a grillen készül a sajt, akkor fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, ekkor olaj sem szükséges hozzá. A kerti grillrácsra pedig mindenképpen érdemes úgy feltenni a sajtszeleteket, hogy előtte nagyon vékonyan, tényleg csak egy leheletnyi olajjal, megkenjünk az oldalait.

Érdemes a sajtot vastagabb szeletekre vágni, és csak néhány percig grillezni (Fotó: Shutterstock)
Érdemes a sajtot vastagabb szeletekre vágni, és csak néhány percig grillezni (Fotó: Shutterstock)

3. Gyorsan megsül

A húsokkal szemben a grillezett zöldségeknek és a sajtoknak megvan az az előnye, hogy percek alatt elkészülnek. Sőt, nem is szabad túl sokáig sütni őket, mert könnyen megégnek. Ráadásul a sajt gumiszerűségét az is okozhatja, ha túl sokáig marad a grillen. Az egyik oldalát 2-3 percig süssük a forró serpenyőben vagy grillsütőben, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát már csupán 1-2 percig süssük. Kész is, nem kell többször átfordítgatni.

4. Frissen az igazi

A legfinomabb a grillezett sajt akkor, ha épp csak hagyjuk annyit hűlni, hogy már fogyasztható legyen. Néhány perc elegendő ehhez, ugyanis eddig őrzi meg igazán jól a megfelelő állagát. Minél tovább hűl, annál keményebbé, rágósabbá válik, és rossz hír, de újramelegítve sem számíthatunk sok jóra.

A halloumi nyersen is fogyasztható, de sütve az igazi (Fotó: Shutterstock)
A halloumi nyersen is fogyasztható, de sütve az igazi (Fotó: Shutterstock)

5. Tárolási tippek

A még meg nem sütött/grillezett sajt jól tárolható, ezért érdemes kis adagokban kisütni, mindig annyit, amennyi el is fogy. A csomagolás felbontása után légmentesen záródó edényben, a hűtőben maximum 3 napig tárolhatjuk. Ha ennél hosszabb idő múlva tervezzük felhasználni, akkor készítsünk hozzá sóoldatot: 1 csésze vízhez 1tk. sót adunk, összekeverjük, és ebben hagyjuk a sajtot. Ezzel a módszerrel legfeljebb 2 hétig őrizgethetjük a hűtőben.

(Forrás: Easy Cheesy Vegetarian, Cook It Real Good)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.