Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Alapételek

5 tipp, amitől mindig tökéletes lesz a grillezett sajt

A nyári kerti partik menüsorából nem hiányozhatnak a legfinomabb zöldségek mellett a grillezett sajtok sem. Most utóbbi elkészítéséhez adunk tuti tippeket!

Aligha akad a baráti társaságokban olyan, aki ne szeretné a sajtot, ezért biztos, hogy nem maradhat ki a grillszezonból. A legszélesebb körben elérhető változat a halloumi, hiszen – nemes egyszerűséggel – erre a sajtféleségre gondolunk, amikor azt mondjuk, grillsajt.

Ilyen a tökéletes grillsajt

Ez a jellegzetesen sós, grillezéskor kívül ropogósra sülő, belül azonban puha és olvadt sajtféle igen népszerű a görög konyhában, ám valójában Ciprusról származik. Hagyományosan juh- és kecsketejből készül, de sok helyen (ahol e kettő nehezebben elérhető) gyártják tehéntejből is. Rendkívüli sósságát a pácolásra használt oldatnak köszönheti. Állagában leginkább a mozzarellához hasonlít, de valamivel keményebb annál. Kiválóan grillezhető, mert olvadáspontja magas, ezért formáját megtartva sül. Grillezés közben nem folyik szét, a belseje ugyanakkor puha marad, míg kívül kellemesen megpirul.

S hogy melyek a tökéletes grillsajt titkai? Íme összegyűjtöttük a legfontosabb grillezési tudnivalókat.

1. Megfelelő méret

Mindannyian tapasztaltuk már legalább egyszer, hogy a grillről lekapott sajt bár étvágygerjesztő illatú és külsejű, beleharapva a textúrája inkább gumira emlékeztet. Hogy ezt mostantól elkerüljük, ügyeljünk rá, hogy legalább 1-1,5 cm vastag szeleteket vágjunk a sajtból. Tudniillik, ha túl vékonyra vágjuk, akkor a benne lévő nedvesség szinte azonnal távozik, s kialakul a gumiszerű állag.

2. Megfelelő eszköz

Ha nem a grillen készül a sajt, akkor fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, ekkor olaj sem szükséges hozzá. A kerti grillrácsra pedig mindenképpen érdemes úgy feltenni a sajtszeleteket, hogy előtte nagyon vékonyan, tényleg csak egy leheletnyi olajjal, megkenjünk az oldalait.

Érdemes a sajtot vastagabb szeletekre vágni, és csak néhány percig grillezni (Fotó: Shutterstock)
Érdemes a sajtot vastagabb szeletekre vágni, és csak néhány percig grillezni (Fotó: Shutterstock)

3. Gyorsan megsül

A húsokkal szemben a grillezett zöldségeknek és a sajtoknak megvan az az előnye, hogy percek alatt elkészülnek. Sőt, nem is szabad túl sokáig sütni őket, mert könnyen megégnek. Ráadásul a sajt gumiszerűségét az is okozhatja, ha túl sokáig marad a grillen. Az egyik oldalát 2-3 percig süssük a forró serpenyőben vagy grillsütőben, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát már csupán 1-2 percig süssük. Kész is, nem kell többször átfordítgatni.

4. Frissen az igazi

A legfinomabb a grillezett sajt akkor, ha épp csak hagyjuk annyit hűlni, hogy már fogyasztható legyen. Néhány perc elegendő ehhez, ugyanis eddig őrzi meg igazán jól a megfelelő állagát. Minél tovább hűl, annál keményebbé, rágósabbá válik, és rossz hír, de újramelegítve sem számíthatunk sok jóra.

A halloumi nyersen is fogyasztható, de sütve az igazi (Fotó: Shutterstock)
A halloumi nyersen is fogyasztható, de sütve az igazi (Fotó: Shutterstock)

5. Tárolási tippek

A még meg nem sütött/grillezett sajt jól tárolható, ezért érdemes kis adagokban kisütni, mindig annyit, amennyi el is fogy. A csomagolás felbontása után légmentesen záródó edényben, a hűtőben maximum 3 napig tárolhatjuk. Ha ennél hosszabb idő múlva tervezzük felhasználni, akkor készítsünk hozzá sóoldatot: 1 csésze vízhez 1tk. sót adunk, összekeverjük, és ebben hagyjuk a sajtot. Ezzel a módszerrel legfeljebb 2 hétig őrizgethetjük a hűtőben.

(Forrás: Easy Cheesy Vegetarian, Cook It Real Good)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.