Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Alapételek

Így süss tökéletes francia tejpitét

Cseresznyés-meggyes clafoutis
Itt a nyár, érik a cseresznye, nincs most jobb szezonális desszert, mint a clafoutis! Robotgép nélkül is összedobhatod 10 perc alatt mindig otthon tartott alapanyagokból és gyümölcsből, ráadásul nem kell megvárni, hogy sütés után kihűljön.

Hozzávalók
A krémesen könnyű, félig palacsintára, félig sült pudingra emlékeztető cseresznyés tejpitéhez csupán tej, tojás, liszt, cukor, só, gyümölcs, valamint a forma kikenéséhez nem kevés vaj kell. A tejet felerészben tejszínre cserélheted, és a masszát pl. vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, kardámommal ízesítheted.

Cseresznye
A francia tejpite, a clafoutis (ejtsd: klafuti) hagyományosan a Limousin régióra jellemző fekete cseresznyével készül. Itthon legjobb a szomolyai fekete, de nyugodtan helyettesítheted más zamatos fajtákkal, pl. germersdorfival.

Eredetileg a cseresznyét nem magozták ki, mert a mag mandulás ízt kölcsönöz. Nem akarsz köpködni és nem bánod, hogy a clafoutis a magozott cseresznyétől a créme brulée-hez hasonló állagú lesz? Pár csepp keserűmandula-aromával gondoskodhatsz a plusz ízről.

Más gyümölcsök
Magozott cseresznye helyett használj inkább kevesebb levet engedő meggyet. Szezontól függően szabadon kísérletezhetsz vékony cikkekre vágott barackkal, körtével, almával vagy feldarabolt rebarbarával, továbbá áfonyával, eperrel, málnával, szederrel, egressel, nagy szemű szőlővel. Próbálkozhatsz még mirabolánnal (cseresznyeszilvával) és kimagozott szilvával, sőt keverheted is a gyümölcsöket.


Zöldségek
Sós irányba mennél? Keverj parmezános vagy zöldfűszeres tésztát, és gyümölcs helyett gazdagítsd a clafoutis-t tetszés szerint cukkinivel, sárgarépával, gombával. A zöldségeket koktélparadicsommal, olajbogyóval vagy lazaccal kombinálhatod és végül megszórhatod sajttal.

Tészta
A hozzávalókat habverővel vagy kézi mixerrel dolgozd csomómentesre. Ne keverd túl a tésztát, mert nyúlós lesz! Nem kötelező pihentetni, de nem árt neki. Pihentetés után könnyedén keverd át.

Tipp: A meglehetősen híg masszát érdemes csőrös keverőtálban vagy nagy mérőkancsóban összeállítani, mert abból könnyebb a sütőformába önteni.


Sütőforma
A hőt egyenletesen vezető vastag falú piteformában, jénai tálban vagy öntöttvasserpenyőben a clafoutis alja és oldala is jól átsül. A porcelán-, kerámia- és üvegformát alaposan kend ki vajjal! Tapadásmentes vagy szilikonformánál erre nincs szükség.

A tészta alig emelkedik meg sütés közben. Egy 30 cm-es kerek formában túlságosan lapos lesz, ezért 26-28 cm-est válassz.

A masszát ramekin- vagy kis szufléformákban is megsütheted. Ez azért jó megoldás, mert a clafoutis az állaga miatt nehezen szeletelhető, és egy nagy formából általában csak kanállal lehet tányérokra porciózni.


Tudtad?
A ramekin (ramequin) hasonlít a szufléhoz, de a képviselőfánkhoz hasonlóan, felvert tojásfehérje nélkül készül és ugyanúgy felfújódik a sütőben.

A klasszikus ramekinforma vastag és egyenes falú, az anyaga többnyire porcelán vagy kerámia. Nemcsak ramekin és szuflé, hanem clafoutis, crème brûlée vagy kis adag csőben sült étel készítésére is alkalmas. Partikon mártást, mártogatóst vagy mogyorót kínálhatsz benne.


Sütés
A recepted utasítása szerint melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra, légkeverés esetén 20 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre, majd tedd a formát a sütő aljába (kb. a 2. sínre) csúsztatott rácsra.

A clafoutis akkor jó, ha a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes és rezgős. Kb. 40 perc után érdemes tűpróbával ellenőrizni: a beleszúrt hústűnek tisztán kell kijönnie.


Tálalás
A clafoutis második fogásnak és édességnek egyaránt kiváló. A sütőből kivéve azonnal szitálj rá porcukrot, esetleg hintsd meg pirított szeletelt mandulával is. Nem bírsz várni? Megkóstolhatod melegen, de langyosan, egy gombóc vaníliafagylalttal a legfinomabb.


Klasszikus alaprecept
4 adaghoz oszlass el 60 dkg cseresznyét egy alaposan kivajazott formában. Vegyíts el 10 dkg lisztet 9 dkg cukorral és 1 csipet sóval egy tálban, adj hozzá 4 db tojást, majd dolgozz bele apránként 1,25 dl tejszínnel elkevert 1,25 dl tejet. Keverd simára habverővel, öntsd a cseresznyére, és süsd a 180-190 fokra előmelegített sütő alsó részében 40-45 percig. Tűpróba után szórd meg porcukorral, és hagyd langyosra hűlni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.