Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Nyíregyházának számos kulináris finomságot köszönhet a világ. Legyen szó a nyírségi gombóclevesről, a szabolcsi töltött káposztáról, vagy egy tányér mákos kukoricáról, elkerülhetetlen, hogy akár csak egy jóllakott sóhajjal is, de megemlékezz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről az ebéd végén. Ám azzal tisztában vagy, hogy a klasszikus szabolcsi ételek véget nem érő listájáról a kiflis gyros sem hiányozhat? Most utánajártunk, hogy mi a titka a ma már határokon átívelő hírnévvel bíró, a fővárosiak által csak Nyíroszként emlegetett különleges streetfoodnak.

Ha egy nyíregyházit gyrosozni hívsz a fővárosban, vagy az ország bármely pontján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül, akkor tudd, hogy az ő fejében legelőször a kiflis verzió fog megjelenni, majd csak utána a pitás. Ez nem is csoda, hiszen azon a környéken már több mint 30 éve, hogy kifliből készül, így nem túlzás kijelenteni, hogy ott a gyrosozásnak kultúrája van, és a város egyik meghatározó védjegyévé vált. Na, de mégis miben különbözik a nyíregyi kiflis gyros a hagyományostól? Mert ugye a szabolcsinak az ég világon semmi köze sincs a törökhöz, sem pedig a görög változatokhoz.

A klasszikus szabolcsi ételek véget nem érő listájáról a kiflis gyros sem hiányozhat /Fotó: Mindmegette
A klasszikus szabolcsi ételek véget nem érő listájáról a kiflis gyros sem hiányozhat /Fotó: Mindmegette

Összességében majdnem ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a sokak számára ismert és kedvelt nemzetközi verzió. Az alapváltozatban a csirkehús egy nagyobb kifliben kap helyet, amire uborka, paradicsom, hagyma, sajt és egy olyan különleges szósz kerül, ami a legtöbb esetben az adott hely specialitása. Szóval a titok nyitja leginkább a kifliben és a rengeteg mártásban keresendő, na és persze abban, hogy nyíregyházi. Egyébként van, ahol a kiflit is megpirítják, a feltétek közül opcionálisan választható még kukorica, gomba és más egyéb zöldségek is, ám ha nagyon ínyencek vagyunk, sült bacon szalonnával is kérhetjük. A kifli különlegességét az is jól mutatja, hogy nem fogsz hozzájutni bármelyik élelmiszerboltban, illetve pékségben, hiszen nem egy hétköznapi pékáruról van szó. A szabolcsi gyrososoknak már évtizedek óta megvan a jól bejáratott beszállítója, szóval ha otthon készítenéd el, legelőször a kiflit szerezd be.

Van, ahol a Nyírosz kiflijét is megpirítják  /Fotó: Mindmegette
Van, ahol a Nyírosz kiflijét is megpirítják /Fotó: Mindmegette

Egy kis történelem

Az, hogy pontosan mi a története a kiflis változatnak, biztosat nem lehet tudni. Leginkább legendák, visszaemlékezések és szubjektív véleményeket terjednek róla. A nyírségi gyros kialakulásának legvalószínűbb forgatókönyve, hogy amikor a rendszerváltás után már megérte vállalkozásba kezdeni, de alapanyagoknak még híján volt az ország, leginkább keleti rész, akkor terjedhetett el igazán a kiflis változat. Ha volt is pita, drágábban lehetett hozzájutni, amit akkoriban nem biztos, hogy egy utcai árus ki tudott termelni magának. A környező városokban annak idején semmilyen gyros nem volt, csak melegszendvics, francia pirítós, hot dog, a jól menő helyeken pedig már a hamburger is előfordult. Mire megérkezett a gyros, az már pitás volt, Nyíregyen pedig továbbra is a kiflis változat maradt a köztudatba annak ellenére, hogy már a pitás változat is elérhető volt.

A klasszikus nyíregyi gyros kiflijéhez nem egyszerű hozzájutni /Fotó: Mindmegette
A klasszikus nyíregyi gyros kiflijéhez nem egyszerű hozzájutni /Fotó: Mindmegette

Tény, hogy Magyarország nem tartozik a világ nagy hardcore gyros fogyasztó társadalmai közé, ám mégis elképzelhető, hogy néhány évtized múlva, a szabolcsi gyrost olyannyira a magunkénak fogjuk érezni, mint a lecsót. Ebben az esetben bizony a nyíregyházi lesz az eredeti magyar, amit saját ízlésünkre formáltunk. Szóval ha Nyíregyházán jársz, ne hagyd ki ezt a különleges kulináris élményt, és tolj be te is egy jó kiflist. Már az első harapás után tudni fogod, hogy miért is jó ennyire ez a kaja.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.