A tökéletes babgulyás elkészítése igényel némi időt és türelmet, de a végeredmény szinte biztosan kárpótol a konyhában tett erőfeszítésekért. A gulyás főzése közben fontos, hogy figyeljünk a folyadékmennyiségre is, mivel a hosszú főzési idő miatt hajlamos elfőni a levét. Pótoljuk, ha szükséges, na és persze a fűszerekkel se spóroljunk. A babgulyás frissen, még melegen tálalva az igazi, a friss, ropogós kenyér és a csípős paprika pedig nem hiányozhat mellőle. Ha egy igazán magyaros kajára fáj a fogatok, akkor érdemes kipróbálnotok ezt a receptet.
Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab
- 20 dkg füstölt tarja
- 50 dkg marhagulyáshús
- 1 szál füstölt kolbász karikázva
- 3 szál sárgarépa felkarikázva
- 1 szál fehérrépa felkarikázva
- 1 db zellergumó zöldjével
- 1 db t. v. paprika felkockázva
- 1 db paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 db burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 db babérlevél
- 2 tk kömény
- 1 ek édes-nemes pirospaprika
- 1 ek zsír
Elkészítés:
- Egy leveses fazékba rakjuk a zsírt. Felhevítjük, majd a marhahúst körbepirítjuk rajta. Ha színt kapott, kivesszük a fazékból, és a visszamaradt zsiradékra tesszük a felkockázott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikát is. Picit dinszteljük, majd a feldarabolt paradicsomot is beletesszük.
- Ezután visszakanalazzuk az előpirított húst a fazékba, megszórjuk pirospaprikával, fűszerezzük köménnyel és babérlevéllel, beledobjuk a felszeletet fokhagymát, a felkockázott füstölt tarját, aztán újra borsozzuk. Végül felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve nagyjából 2 órán keresztül főzzük.
- Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk az átmosott, előzőleg 24 órára beáztatott babot a zellerlevéllel együtt. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, ha pedig úgy érezzük, akkor egy kevés vízzel is felönthetjük. Lefedve főzzük tovább nagyjából egy-másfél órán át.
- A következő lépésben a fazékba kerül a sárga- és fehérrépa, ízlés szerint a megpucolt, felkockázott zellergumó is mehet, majd a felszeletelt füstölt kolbász. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, ízesítjük, majd további fél órát hagyjuk főni.
- Utolsó lépésben hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, és addig főzzük, amíg megpuhul. Az elkészült babgulyást ízlés szerint erős paprikával és friss kenyérrel tálaljuk.
Ajánljuk még: