1 kg darált hús, disznó, marha, pulyka felső comb, de vegyes hús is lehet
50 g zsemlemorzsa vagy szikkadt kenyérbél
1 csokor petrezselyem (a fagyasztott is tökéletes ide!)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 csapott tk őrölt szerecsendió
1/4 tk szegfűszeg
50 g oliva olaj
40 g vaj
25 g liszt
400 ml alaplé
200 ml tejszín
1 ek Worchestershire szósz (ha nincs, elhagyható, vagy helyettesíthető szója szósszal!)
1/2 ek mustár
só
bors
A tálaláshoz: áfonyalekvár és krumplipüré.
Egy keverőtálban keverd a húst az apróra vágott hagymával, összenyomott fokhagymával, tojásokkal, zsemlemorzsával, fűszerekkel, felaprított petrezselyemmel, sóval és borssal.
Formázz a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat.
Végy egy vastag fenekű serpenyőt és hevíts benne 3 ek olajat közepesen forróra.
Több részletben, időnként meg-megforgatva süss a húsgolyókra kérget. A serpenyőt sose pakold túl, mert akkor pirulás helyett párolódni fognak a gombócok, és arra is ügyelj, hogy az edény alján a letapadt pörkök ne feketedjenek meg!
Vedd ki a gombócokat, majd dobd a serpenyőbe a vajat és olvaszd meg. Szórd rá a lisztet, kezdd el kevergetni habverővel, majd folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá az alaplevet, majd a tejszínt. Ha a mártás nagyon sűrű lenne, adhatsz hozzá még kevés vizet.
Keverd a mártáshoz a mustárt és a Worchestershire szószt, majd ízlés szerint sózd, borsozd.
Tedd vissza a lábasba a gombócokat, majd lassú tűzön főzd a mártással kb. 15-20 percig, amíg a gombócok közepe kellően átfő.
Tálald vajas krumplipürével és áfonyalekvárral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.