Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Alapételek

Üvegbe zárt nyár: így készül tartósítószer nélkül az édes eperbefőtt

Mivel javában érik az eper, ezért a szörpök és a lekvárok mellett néhány üveg befőttet is eltehetünk az őszi–téli hónapokra. Piros, édes, álomfinom és amitől még izgalmasabb: a befőtt levét frissítőként is fogyaszthatjuk!

A befőttek nagyon népszerűek kis hazánkban: nemcsak önmagukban, desszertként vagy sütemények ízesítésére használjuk, hanem köretként is gyakran kerülnek az asztalra tésztaételek, húsok mellé. Az eper befőzésétől sokan tartanak, mondván, a szemek túlságosan megpuhulnak és a végeredmény textúrája nem lesz igazán étvágygerjesztő. A titok az eper kiválasztásában rejlik: soha ne a korai eperből készítsünk befőttet, és válasszunk nagyobb, ép, feszes húsú szemeket. Arra is ügyeljünk, hogy az eper nem tartható el sokáig, ezért a leszedés után minél hamarabb el kell kezdeni a befőzést.

Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock
Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock

Az eperbefőtt hozzávalói:

  • 3 kg nagyobb szemű, egészséges eper
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, a szárakat, leveleket eltávolítjuk. Szűrőn hagyjuk lecsepegni.
  2. Közben a vizet felforraljuk a cukorral és hozzáadjuk a citromlevet.
  3. A szemeket eloszlatjuk az előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe: vigyázzunk arra, hogy ne tömörödjenek a szemek!
  4. A szirupot rákanalazzuk az üvegekben lévő eperre, lezárjuk az üvegeket, majd 5-10 percre fejre állítjuk, utána pedig 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock

Az eperszemek valóban kicsit összemennek, puhábbak lesznek a cukros lében, de a befőtt íze a nyarat idézi, és ugyanúgy fogyaszthatjuk önmagában, vagy felhasználhatjuk süteményekhez, mint kora nyáron – a leve pedig szörpként fogyasztható.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.