Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus grízgaluska leves
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Alapételek

Üvegbe zárt nyár: így készül tartósítószer nélkül az édes eperbefőtt

Mivel javában érik az eper, ezért a szörpök és a lekvárok mellett néhány üveg befőttet is eltehetünk az őszi–téli hónapokra. Piros, édes, álomfinom és amitől még izgalmasabb: a befőtt levét frissítőként is fogyaszthatjuk!

A befőttek nagyon népszerűek kis hazánkban: nemcsak önmagukban, desszertként vagy sütemények ízesítésére használjuk, hanem köretként is gyakran kerülnek az asztalra tésztaételek, húsok mellé. Az eper befőzésétől sokan tartanak, mondván, a szemek túlságosan megpuhulnak és a végeredmény textúrája nem lesz igazán étvágygerjesztő. A titok az eper kiválasztásában rejlik: soha ne a korai eperből készítsünk befőttet, és válasszunk nagyobb, ép, feszes húsú szemeket. Arra is ügyeljünk, hogy az eper nem tartható el sokáig, ezért a leszedés után minél hamarabb el kell kezdeni a befőzést.

Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock
Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock

Az eperbefőtt hozzávalói:

  • 3 kg nagyobb szemű, egészséges eper
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, a szárakat, leveleket eltávolítjuk. Szűrőn hagyjuk lecsepegni.
  2. Közben a vizet felforraljuk a cukorral és hozzáadjuk a citromlevet.
  3. A szemeket eloszlatjuk az előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe: vigyázzunk arra, hogy ne tömörödjenek a szemek!
  4. A szirupot rákanalazzuk az üvegekben lévő eperre, lezárjuk az üvegeket, majd 5-10 percre fejre állítjuk, utána pedig 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock

Az eperszemek valóban kicsit összemennek, puhábbak lesznek a cukros lében, de a befőtt íze a nyarat idézi, és ugyanúgy fogyaszthatjuk önmagában, vagy felhasználhatjuk süteményekhez, mint kora nyáron – a leve pedig szörpként fogyasztható.

(Borítókép: Shutterstock)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.