Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A magyar bornak nincsen párja, legyen szó egy nyáresti beszélgetésről vagy a közelgő őszi szüretről, vagy a számtalan borkóstolóról, így érdemes néhány dolgot tudnunk a poharunkba kerülő nedűről.

Általánosságban elmondható, hogy a rozébor, illetve a rozéfröccs a nyár nagy kedvence, hiszen a vörös-és fehérbor keveréke kellemes társaság a napsütéses napokon. Rózsaszínes vagy lazacos színe az áztatás idejétől függ és országszerte találunk jó minőségű rozékat. Legkedveltebb alapanyaga a kékfrankos és általában 10 Celsius-fokon érdemes fogyasztani.
 

Bár a rozéval nem könnyű felvenni nyáron a versenyt, ám a fehérborok legalább annyira kedveltek, hiszen könnyed, gyümölcsös ízük igazi felfrissülést jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy a fehérborok kifejezetten jó hatással vannak a légzőszervrendszerünkre és a bennük levő antioxidánsoknak köszönhetően a rákkal is könnyebben vehetjük fel a harcot. Hazánkban a legnépszerűbb szőlőfajták közé tartozik a furmint, az olaszrizling, a cserszegi fűszeres és a chardonnay is. A termőhelyek tökéletesen kifejezik egy-egy bor jellegzetes ízét, így egy tokaji furmintot lehetetlen összetéveszteni például egy badacsonyival.

Ha a nagy nyári melegben fröccsöt szeretnénk inni, akkor nem árt tudni a bor és szódavíz arányokat.

Kisfröccs 1 dl bor, 1 dl szóda
Nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester 3 dl bor, 2 dl szóda
Vice- házmester 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr 4 dl bor, 1 dl szóda
Albérlő 1 dl bor, 4 dl szóda
Magyar-angol 6 dl bor, 3 dl szóda
Sportfröccs 1 dl bor, 4 dl szóda

A klasszikus testes, vörösboroknak elsősorban ősszel, télen van szezonjuk. Az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól folyamatosan vannak pro- és kontra érvek, azonban, mint mindenben itt is a mérték, az érték! A magyar vörösek egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy tanninban gazdagok, azaz a csersavtartalmuk magas, ezért is érezhető néhány korty után az összehúzó hatásuk a szájpadláson, illetve az ínyen. Ha figyelünk, itt is fellelhetjük a talaj jellegzetességeit, például az ásványi talajnak rendkívül jellegzetes íze van.
 

Ha borkóstolóra megyünk, akkor a következő dolgokra figyeljünk:

- kóstolás előtt nézzük meg, milyen a színe a borunknak

- pohárba töltést követően rögtön szagoljuk meg, majd pár perccel később is – érdekes dolgokat figyelhetünk meg

- vegyünk egy kortyot a szánkba, és próbáljunk meg minél több jellegzetes ízt felismerni

- együnk már a kóstolás előtt és közben is – kerüljük a fűszeres és majonézes ételeket

- fogyasszunk sok szénsavmentes vizet

- ne féljünk kérdezni – senki sem születik sommelier-nek

- ha nem ízlik a bor, köpjük ki – nem, nem ciki

- nem kell az összes bort meginni, fő a mértékletesség

- végezetül, amikor már kihívást jelent a beszéd és a járásunk is bizonytalan, akkor méltóságunkat megőrizve, hagyjuk el a helyszínt!

 

A szeptember 5-8. között megrendezésre kerülő 28. Budapest Borfesztivál remek alkalom arra, hogy kiváló borokat kóstoljunk.

 

ÍGY HŰTSD BE NYÁRON A BORT! >>>

Videó! KISFRÖCCS,HÁZMESTER, HOSSZÚLÉPÉS - ITT A NAGY FRÖCCSKISOKOS! >>> 
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.