Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Borok

3 hárslevelű, melyet jó szívvel ajánlunk

fehérbor
Ha egy kedves, gyümölcsös és a termőhelyet kifejező bort keresünk, akkor érdemes elidőzni a hárslevelű palackjai előtt. Ez a szőlőfajta megérdemli, hogy felfedezzük a különböző arcait, és persze arról se feledkezzünk meg, hogy milyen ritkasággal van dolgunk, ha hársat kóstolunk.

A hárslevelű a Kárpát-medencében őshonos, helyi fajta, amely szinte csak Magyarországon található meg. Nagyon kis mennyiségben még a szomszédos országokban is, például Ausztriában telepítettek belőle, illetve meglepő módon Dél-Afrikában is találni hárslevelű tőkéket. Nálunk egyértelműen Tokajhoz kötik, egyike az ottani borvidéken engedélyezett hat fajtának. Emellett az Egri, a Mátrai és a Villányi borvidékeken jelentős, és a Somló egyik kiemelt szőlője is.

Fajtaborként és házasításokban is kóstolhatjuk, gyakori partnere a furmint, amit virágos aromáival könnyedebbé tesz. Ez a virágosság az egyik jellemzője: a hárs, a bodza és egyéb fehér szirmú virágok illata általában jelen van a boraiban. Emellett hársméz és sárga húsú gyümölcsök érződnek benne. Elegáns száraz borokat ad, közepes testtel és élénk savakkal, de édes borként is érdemes kóstolni, főleg Tokajból késői szüretelésűként, de szamorodniban vagy tokaji aszúban is egyre gyakrabban kap helyet a furmint mellett.

Ételpárosítás

A száraz stíluson belül elkülöníthetünk könnyedebb, üdébb kategóriát, és találunk hosszabb érlelésű, érettebb tételeket is. Előbbinél jó választásnak bizonyulnak a saláták, a fehér húsú szárnyasok és a grillezett halak, a párolt zöldségek, a kemény sajtok és az egyszerűbb tésztaételek.

A tartalmasabb hárslevelűk mellé jól passzolnak a sütőben sült zöldségek, akár a sertéshúsok, a tejszínes, vajas mártással készült fogások. Ha édes borként kerül az asztalunkra, akkor mézes süteményekhez, gyümölcsös desszertekhez bontsuk, vagy akár egy közepesen erőteljes ízvilágú kéksajthoz.

Kerekes Hárslevelű 2017

Kerekes Tamás a Mátrai borvidéken dolgozik. Elődei generációk óta foglalkoztak szőlőműveléssel és borkészítéssel itt, ezt a hagyományt vitte tovább a fiatal borász. Négy dűlőjükben a természetességre törekszenek, kerülik a gyomirtók használatát, a borkészítés során spontán erjesztenek. A 2017-es hársat hordóban és tartályban erjesztették és érlelték. Az érett gyümölcsök mellett megjelenik benne a gesztenyeméz, a gyógynövények, az aszalt körte és az édesfűszerek.

Petrény Solaria Hárslevelű Superior 2016

A Petrény család már az 1600-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel az Egri borvidéken. A kétezres évek elején vett új lendületet a történetük, azóta a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a borhoz és a gasztronómiához kapcsolódó élményeket találhatunk meg náluk, Egerben járva. A hárslevelű aromatikája sárga húsú gyümölcsökre és hordófűszerekre épül, kis mézességgel. Kerekség, érettség jellemzi. Ha vacsorához bontanánk, akkor egy tejszínes mártással készülő sült hús mellé érdemes kitölteni.

Pajzos Tokaj T-Hárslevelű 2019

A tokaji pincészet két területen dolgozik, a bodrogolaszi Pajzos- és a sárospataki Megyer-dűlőben. Az 54 hektáros termőterületen furmint, hárslevelű, sárga muskotály és zéta ültetvények találhatók. A hárslevelűből, mint az egyik kiemelt fajtából, készítenek könnyed, reduktív tételt, komoly dűlőset és édes bort is. Elegáns és üde száraz alap hársuk egy jól iható tétel, amelyben zöldalmát, mezei virágokat és pomelót érezni. Nem igényli a nagy felhajtást, de pont ezért bármikor jólesik belőle egy pohárral.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.