Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Dagad a botrány az albán pékségek körül: kik azok az albán pékek?

Pék /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Mint arról korábban a Mindmegette is beszámolt, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az albán pékségek megkerülik a munkaügyi szabályokat, az általuk készített áru minősége pedig hagy némi kívánni valót maga után. Ezt a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, és egy belgyógyász is megerősítette. Na, de kik azok az albán pékek, és miért vannak itt?

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint hazánkban nem kevesebb mint 1300 albán pékség működik legálisan, melyeknek közel a fele, mindössze 15-20 tulajdonos kezében ven. Ez annyit tesz, hogy a hálózat valamivel több mint egy tucat ember kezében összpontosul, ráadásul az üzemeltető cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, de még a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak sem felelnek meg a tésztái.

Nébih: ha egy élelmiszer minősége eltér a fogyasztói igényektől, akkor közérdekű panaszbejelentést kell tenni /Fotó: Illusztráció - Shutterstock - Illusztráció
Nébih: ha egy élelmiszer minősége eltér a fogyasztói igényektől, akkor közérdekű panaszbejelentést kell tenni /Fotó: Illusztráció - Shutterstock - Illusztráció

Mint arról a Mindmegette is beszámolt, Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke megpróbálta kideríteni az albán pékségek termékeinek pontos tápanyagtartalmát, sótartalmát, de nem járt sikerrel. Az viszont tisztán látszik, hogy a vajas tésztából készült édes péksütemények rengeteg sót, cukrot és zsírt tartalmazhatnak, ami kellemetlen egészségügyi tüneteket okozhat. Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász, háziorvos és üzemorvos azzal egészítette ki a dietetikus szavait, hogy ezeknek a pékségeknek a termékeiben élve marad az élesztő a gyors és szakszerűtlen sütés miatt, ami ha a tápcsatornába jut, ott erjesztve bontja le az ottani táplálékot. Ez pedig olyan panaszokat okozhat, mint a gyomorfájás, gyomorfeszükés vagy hasi görcsök. Most a Mandiner továbbvitte a történetet, hogy kiderítse, kik is azok az albán pékek, akik egyébként nem is annyira albánok.

A lap megtudta, hogy 2020-ban az albán állampolgárok 37 százaléka már külföldön élt és dolgozott, ami 1,68 millió embert jelent. Tehát ebből a statisztikai adatból kiindulva egyáltalán nem meglepő, hogy a munkalehetőségek hiánya miatt Magyarországon is egyre több az albán pékség.

Az albán pékségek tésztái a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak sem felelnek /Fotó: Shutterstock - Illusztráció
Az albán pékségek tésztái a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak sem felelnek /Fotó: Shutterstock - Illusztráció

Az is helytálló állítás, hogy az albán pékek és cukrászok tényleg albánok, viszont nem Albániából származnak. A szakképzések leosztása gyakran nemzeti alapon történt az egykori Jugoszláviában, ez alapján pedig a koszovóiak lettek a villanyszerelők, a cukrászok és a pékek. Ők többnyire ma is ezeken a területeken tevékenykednek, ez a munkaerő pedig Magyarország is szívesen jön. Tehát, az albán pékségek igazából koszovói albán pékségek.

A Nébih egyébként azt javasolja ezekkel a pékárukkal kapcsolatban, hogy ha az élelmiszer minőségi jellemzői egyértelműen eltérnek a fogyasztói igényektől, akkor közérdekű panaszbejelentést kell tenni, melyet minden esetben szigorúan kivizsgál a hivatal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.