Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Epres blondie
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sok embert foglalkoztat az a kérdés, hogy az albán pékségek körül érezhető jellegzetes illat, és a termékek egyforma és összetéveszthetetlen íze minek köszönhető. Ennek jártunk utána.

Biztosan sokaknak feltűnt, hogy az ilyen pékségek körül ugyanaz az érdekes illat terjeng, termékeik íze pedig szinte semmiben nem különbözik egymástól, legyen az sós vagy édes.

A Magyar Pékszövetség elnöke is megfogalmazta aggályait az albán pékség kapcsán /Fotó: Shutterstock
A Magyar Pékszövetség elnöke is megfogalmazta aggályait az albán pékség kapcsán /Fotó: Shutterstock

Nos, mi is utánaolvastunk a rejtélynek, és egészen a Redditig kellett mennünk, hogy választ kapjunk a kérdésre.

- Mi okozza az albán pékségek/tészták jellegzetes szagát és ízét? - tette fel a kérdést egy felhasználó, akinek nem kellett sokat várnia a válaszokra.

- Élesztő. Valószínűleg sok élesztőt használnak. Egyébként ugyanazt az élesztőt és lisztkeveréket használja az összes albán pékség.

- Anyám pék (bár nem albán), és szerinte azért, mert mindenhol ugyanazt a tésztát használják, szó szerint az összes péksüteményükhöz.

- ...amiben valószínűleg nem sok természetes anyag van. Egyszer a kocsiban felejtettem egy vaníliás szívet. 1-2 hétig volt ott nyár közepén. A kocsi a napon parkolt. Amikor kivettük a zacsiból, megszagoltuk. Jó illata volt, ba**ki! Mint amikor frissen megveszed a pékségben. Soha többet nem tettem be a lábam egy albán pékségbe sem.

- Zöldalmás fagyit ettem egy ilyen fagyizónak nevezett laborban. A fogaim, a nyelvem, a szám olyan zöld lett, hogy percekig kellett kaparni és mosni utána.. Soha többet ilyen moslékot.

- Én egy ilyen helyen dolgoztam, a fagyi kifejezetten finom volt, mert rendes fagyasztott gyümölcsöt is tettek bele, de a színezék ami benne van, megfogta mindenem. Nagyon nehéz lekaparni, ha az megfogja a ruhádat vagy a szádat.

Nincs új a nap alatt, a hozzászólók vélekedései teljesen összhangban vannak a korábban megszólaló dietetikusok és belgyógyászok véleményével. Tehát, az illat a sok cukor és keletlen élesztő keverékének lehet az eredménye. Hívhatjuk ezt egy speciális elegynek is, ám tény, hogy a péksütemények elkészítésének folyamata közel sem szakszerű. Az egyforma íznek oka pedig nem más, mint hogy mindenhez ugyanazt a tésztát használják, legyen az virslis kifli vagy bármilyen péksüti. Ha esetleg te is kíváncsi vagy a témára adott véleményekre, azt a Redditen te is elolvashatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.