Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A curry egy olyan fűszerkeverék, amely visszaidézi a „Korona gyémántjának” konyháját. A currykben lévő, a különböző arányokban és összetételben szereplő indiai fűszerek más-más szaftos étel elkészítését teszik lehetővé az indiai konyhát csak laikus módon ismerő, műkedvelő szakácsok számára is.

Nemrég egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a britek nemzeti eledele a curry. Érdekes módon a korábbi hódítók, a portugálok és a hollandok konyhájában nem okozott ilyen gyökeres változást az indiai konyha, mint az angoloknál.

 

A curry rengeteg fűszer keveréke, számtalan fajtája létezik
A curry rengeteg fűszer keveréke, számtalan fajtája létezik

 

Az európai konyhában a curry a 17-18. században jelent meg. Ám már a 12. században, I. Richárd uralkodása idején is jellemző volt az angol úri konyhára a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a koriander, a kardamom és az ánizs használata. S ezekkel a fűszerekkel sokszor – az indiai konyhához hasonlatosan – erős fűszerezésű egytálételeket készítettek.

 

Készül a curry
Készül a curry

 

Aztán a 17. század közepétől – miután az angolok gyarmatosították Kalkuttát, majd Bombay-t – az egzotikus indiai ízek használata hatványozottabban jelent meg az angol konyhában. 1780 táján az londoni étlapokon már elfogadott tételként szerepelt a curry. S nagyjából ezzel egy időben, kereskedelmi forgalomban is megjelent a fűszerkeverék Angliában.

Az angol konyhában annyira otthonra lelt a curry, hogy Viktória királynő főszakácsának, Francatellinek a modern konyhát taglaló szakácskönyvében is szerepel. Sőt Mrs. Beeton 1861-ben megjelent saját szakácskönyvében már 14 féle curry receptet tesz közzé.

Az angolok olyannyira magukénak érzik ezt az ízvilágot, hogy saját curry kompozícióval is büszkélkedhetnek. A Chicken tikka masala egy velejéig angol curry. Az eredetileg létező, tandoorban (indiai kemencében) készített chicken tikkát egy kis paradicsomos, fűszeres mártásban kínálják, így válik egy eredeti indiai étel az angolok szívéhez olyan közelálló, hazai fogássá.

Indián kívül még Mianmarban, Srí Lankán, Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Malajziában és Indonéziában is a tradicionális konyha részét képezik a curryben található fűszerek és az ezekből kialakított keverékek.

Mi van a curryben?

 

Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani
Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani

A curry por összetétele nem csak országonként változik, hanem akár falvanként, családonként is más a bevált recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is sokban befolyásolja.

A teljesség igénye nélkül ezek a fűszerek szerepelhetnek a curry keverékben:

koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors

Csípős curry por: koriandermag, chili (akár többféle), mustármag, gyömbér, római kömény, görögszéna

Vindaloo: fokhagyma, kardamommag, fahéj, bors, koriander, chili, mustármag, kurkuma, gyömbér, babérlevél

A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.

A fűszerkeverékeket egyébként otthon is elkészíthetjük. Ebben az esetben az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt készítjük elő a keveréket, őröljük meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.

Mire jó a currypor?

Természetesen a mártásokon kívül a fűszerkeverék nagyon sokféle módon felhasználható. Tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, rizseket színezhetünk, húsokat pácolhatunk.

A currys húsos recepteknek se vége, se hossza. Gyakorta készül curry csirkéből, sertéshúsból, marhahúsból vagy halból. A thai konyhában a currymártásokat kókusztejjel gazdagítják, és gyakorta rákkal készítik.

 

Curry - itt mártás alakban is
Curry - itt mártás alakban is

 

Az alapvetően vegetáriánus Indiában ezekkel a fűszerekkel javarészt zöldséges egytálételeket ízesítenek. Nagyon jó curry készíthető krumpliból, karfiolból, csicseriborsóból vagy lencséből.

A curry összetevői - a kömény, a kurkuma és a paprika - szalicilsavat tartalmaznak, épp ezért egy tányér curry fejfájás ellen is jó.

Currys rizsleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma 
2 evőkanál rizs 
1 kávéskanál paprika 
1 kávéskanál currypor
frissen őrölt bors 
só 
1 kis pohár tejföl 
2 kávéskanál mustár 
1/2 l alaplé

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.

Karfiol curry

Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol 
1 közepes vöröshagyma 
só 
3 evőkanál vaj 
3 teáskanál currypor 
1 nagy paradicsom 
4-5 evőkanál tejföl

Elkészítés: A karfiolt megfőzöm. Kis vajban a karikára vágott hagymát és a gyömbér megpirítom. Hozzáadom a darabokra vágott paradicsomot, a tejfölt, a fűszerkeveréket és a karfiol rózsáit. Összerottyantom.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.