Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Desszert

A Kossuth-kifli, ami nem is kifli - itt az eredeti recept!

Kossuth kifli recept
A félhold alakú sütemény valójában nem kifli, és az sem biztos, hogy ez volt a jeles politikus kedvence. Lássuk, miért róla nevezték el mégis!

A sokak kedvenc vasárnapi süteményének számító mandulás finomság, a Kossuth kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Ebben a városban ülésezett a 19. században az országgyűlés, amelyen Kossuth Lajos két főrendű özvegy – született Révay Anna bárónő és Pongrácz Bóra grófnő – képviseletében vett részt. Neve akkor lett országosan ismert, amikor az 1832–1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési Tudósításokat és a levél formában terjesztett kéziratos lapban a reformellenzéket népszerűsítette.

Pozsonyiból Kossuth kifli

Az ifjú ügyvéd Pozsonyban rendszerint Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is.

A Kossuth-kifli igazi kedvenc generációk óta – népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá
A Kossuth-kifli igazi kedvenc generációk óta – népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legenda is kötődik hozzá

Kossuth és a pozsonyi Gundelként elhíresült vendéglős életének van egy másik közös helyszíne is: 1848 elején Palugyay vette át a Zöldfa fogadót (ma Hotel Carlton), amelynek a politikus is törzsvendége volt, és erkélyéről mutatta be az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. (Az erkélyt a két világháború között a mai Magyarország területére szállították, 1996 óta a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.)

Kossuth kifli, Kossuth rostélyos és Kossuth kenyér

Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. Vélhetően így kapta a nevét a Kossuth-rostélyos és a Kossuth-kenyér is. Utóbbi a kor jellegzetes édessége volt, a mandulával és csokoládédarabkákkal ízesített szárazabb teasüteményt a Pilvaxban is kínálták.

A Kossuth-kiflinek napjainkban többféle változatát készítik, de az alapja mindegyiknek vajas piskótatészta, és az „igazit” mandulával szórják meg.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.