A sütőtökös pite az őszi szezon sztárja. Az omlós pitetésztára mézédes tökös töltelék kerül, az egészet pedig az aprított dió koronázza meg. Ha van otthon sütőtököd, készíts belőle mennyei pitét. Videón mutatjuk a receptet.
Ősszel nincs is jobb, mint sütőtököt sütni, aminek fűszeres és édes illata belengi az egész lakást. A sütőtök már önmagában is finom csemege, de főételek alapanyaga, sütemények fő alkotóeleme is lehet. Sütőtök kerülhet muffinba, kevert süteménybe, készülhet belőle krémleves, tésztás fogás, de ami igazán király, az a sütőtökös pite. Fűszeres és édes a krém, míg a tésztaalap omlós és ropogós. Ez így együtt olyan mámorító kombináció, hogy egy szeletnél meg sem lehet állni.
A sütőtök mellé remekül passzolnak a mézeskalács fűszerei, így a krémbe tehetünk fahéjat, szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, gyömbért, sőt akár rózsaborsot is. Nem szabad azonban egyiket sem túlzásba vinni, mert ezek mind erős, intenzív fűszerek, amelyek legrosszabb esetben meg is keseríthetik a krémet. Ha csak egy leheletnyit használunk, akkor viszont fenséges pitét kapunk. A díszítésnek a fantáziánk szab határt, kerülhet rá grillázs vagy késsel apróra vágott dió, kiszúróval levélformájú linzereket is süthetünk, hogy még teljesebb legyen az őszi hatás.
Ha szeretnéd kipróbálni ezt a minden ízében őszi süteményt, akkor nézd meg a receptünket, amit videón is megmutatunk!
Íme a sütőtökös pite receptje videón!
Hozzávalók (24 centis piteformához):
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1/2 db narancs reszelt héja
só
1 db tojás
A töltelékhez:
40 dkg sütőtök
5 dkg porcukor
1/2 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt szerecsendió
1/2 tk. őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 ek. vaníliaaroma
½ db narancs reszelt héja
3 db tojás
1 csipet só
1 dl habtejszín
Elkészítés:
A sütőtököt sütőben megsütjük.
A sütőtökös pite elkészítéséhez a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat és a porcukrot egy késes aprítóba tesszük. Jöhet hozzá egy fél narancs reszelt héja és egy csipet só, majd az egészet géppel morzsásítjuk. Ezután hozzáadunk egy egész tojást, és tésztává dagasztjuk. Kézzel gombóccá formázzuk, és folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
A megsült sütőtökről leszedjük a héját, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, majd jöhet a fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg és a vaníliaaroma. Kerül még bele reszelt narancshéj, három tojássárgája és egy csipet só. Az egészet alaposan összekeverjük. Ha a tök nem elég édes, jöhet bele még porcukor, majd egy deci habtejszín, és alaposan összekeverjük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőtökös keveréket.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és piteformába tesszük. A kilógó széleket lecsípjük, és a maradék tésztát újragyúrva, majd visszahűtve felhasználhatjuk a dekorációhoz. A tészta alját az ujjbegyünkkel több helyen lenyomkodjuk, hogy kis mélyedések keletkezzenek.
A nyers tésztára kanalazzuk a tölteléket, és 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük a legalsó rácsra, alsó-felső sütési módon. 50-60 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.
Kihűtve, a maradék tésztából vágott levélformákkal és vágott dióval díszítjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.