Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A kávé szerelmeseinek a nyári melegben sem kell feltétlenül lemondaniuk a kedvenc italukról, pusztán annyi a teendőjük, hogy valami hűs formában veszik magukhoz.
Jegeskávé és annak variációi

A jegeskávé igazi klasszikus. Sokféle változata létezik, a presszókávét ki ezzel, ki azzal toldja meg, de a végeredmény a legtöbb esetben igen hasonlatos: fagylaltkehely kávénak álcázva.

A jegeskávéba a legtöbb esetben vaníliafagyi kerül, de ezen kedvünk szerint változtathatunk. A gyümölcsös vonulat kivételével szinte bármilyen tejes alapú fagylalt jól működhet. A mokka, a csokoládé, a nugát, mogyoró, dió, pisztácia, karamella mind-mind olyan íz, amely kellemes harmóniákat ad a kávéval.

Ezeket az ízeket nem csak fagyi formájában adhatjuk a kávéhoz, hanem különféle szirupokkal, olvasztott csokoládéval, esetleg egy kevés alkohollal is könnyedén hangolhatjuk a jegeskávénkat. A kávét a fagylalton több-kevesebb hideg tejjel érdemes összeengedni, majd jöhet az egész megkoronázására a friss tejszínhab.

A laktózérzékenyeknek sem kell kimaradni a jóból, léteznek már laktózmentes fagyik, s a laktózmentes tejekkel, magtejekkel is tökéletes jegeskávékat készíthetünk. Mandulatejjel, kókusztejjel egyébkánt is izgalmas ízeket csempészhetünk a jegeskávéba.

Frappé, a görög klasszikus

Akiknek ezek a fajta kávék túl tömények, azoknak találták ki a könnyed frappét vagy a mostanság divatos jegeskávét, ahol a hűs vagy enyhén langyos tejbe a kávé jégkocka formájában kerül bele. Az eredmény igen látványos, de a fogyasztásával néhány percet biztosan várni kell.

A frappé sokak számára a kilencvenes évek görög nyarainak kitörölhetetlen emléke, szerencsére ma is van létjogosultsága, hiszen a tengerparti meleg mellett, a városi hőségben is segítségünkre van. Az instant kávé alapokon nyugvó ital elkészítése nem igényel extra alapanyagokat, csupán egy belépő szintű shakerre van szükség és máris kész a frappé.

Az olaszoknál nagyon kedvelt a freddo espresso illetve a freddo cappucino, amely a nyári megfelelője az adott italoknak, csupán annyi a különbség, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, a cappucinóra egy tisztes tejhabpaplat is fektetnek még.

Kávés jégkása, a kalóriaszegény hűsítő

Egy minőségi turmix segítségével nem csak laza kapcsolatot alakíthatunk ki a kávé és a tört jég között, hanem krémes kávékását, afféle smoothie-t is készíthetünk. Ennek a típusú kásának rengeteg változata lehet, a tejjel, tejszínnel, magtejjel készített variációkon kívül különféle ízeket csempészhetünk bele, sőt akár egy-két gombóc fagylaltot is tehetünk a turmixba az eredmény fokozásáért.

Kávéfagylalt házilag

A házi fagylaltkészítéshez alapvetően egy kézi habverőre, egy tálra, egy mélyhűtőre és egy jó receptre van szükség. A türelmes háziasszony ezek felhasználásával remek fagylaltokat készíthet.

A klasszikus, tejes alapú vaníliafagylaltból könnyedén kanyaríthatunk kávéfagylaltot, amelybe a lefőtt kávé mellé kerülhet keksz, kevés alkohol, s egy-két jóféle fűszer is. A kávés fagylaltban jó helye van a vaníliának vagy például a fahéjnak, de más összhatásokat is kipróbálhatunk, a lényeg, hogy a fűszer ne uralja el a fagylaltunkat.

Kávés pohárkrémek

A kávéból klassz hideg desszerteket is csinálhatunk, a különféle pohárkrémek kávés verzióival biztos sikert aratunk. A kávés krémeknek jó partnerei a különféle csokoládés, karamellás kiegészítők, kekszek, öntetek, lazításukra jó lehetőség a friss tejszínhab és néhány gyümölcs is kifejezetten kávébarát, mint például az áfonya. Extra egészséges és nagyon finom megoldás, ha egy fél adag kókusztejes jegeskávét kevés chia maggal keresztezünk, majd hagyjuk, hogy a magocskák megszívják magukat és máris kész a pohárdesszertünk.

A kávés pohárkrémek mellett a kávés desszerteket is érdemes kipróbálni, a tiramisunk kívül készíthetünk kávés sajttortát is, vagy épp egy nagyobb adag kávés panna cottával is meglephetjük a családot.

+ 1: Vietnámi kávé

A vietnámi kávé időigényes, de jó választás. A nagyjából 10 perces művelet során a pohár tetejére illesztett szűrőn keresztül lecsepeg a kávé a pohárban pihenő sűrített tejre, amihez ezután 2-3 nagyobb darab jeget kell adni, s így elkeverni az italt. Lusta nyári délutánokon élvezet nézni, ahogy elkészül.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.