Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A kávé szerelmeseinek a nyári melegben sem kell feltétlenül lemondaniuk a kedvenc italukról, pusztán annyi a teendőjük, hogy valami hűs formában veszik magukhoz.
Jegeskávé és annak variációi

A jegeskávé igazi klasszikus. Sokféle változata létezik, a presszókávét ki ezzel, ki azzal toldja meg, de a végeredmény a legtöbb esetben igen hasonlatos: fagylaltkehely kávénak álcázva.

A jegeskávéba a legtöbb esetben vaníliafagyi kerül, de ezen kedvünk szerint változtathatunk. A gyümölcsös vonulat kivételével szinte bármilyen tejes alapú fagylalt jól működhet. A mokka, a csokoládé, a nugát, mogyoró, dió, pisztácia, karamella mind-mind olyan íz, amely kellemes harmóniákat ad a kávéval.

Ezeket az ízeket nem csak fagyi formájában adhatjuk a kávéhoz, hanem különféle szirupokkal, olvasztott csokoládéval, esetleg egy kevés alkohollal is könnyedén hangolhatjuk a jegeskávénkat. A kávét a fagylalton több-kevesebb hideg tejjel érdemes összeengedni, majd jöhet az egész megkoronázására a friss tejszínhab.

A laktózérzékenyeknek sem kell kimaradni a jóból, léteznek már laktózmentes fagyik, s a laktózmentes tejekkel, magtejekkel is tökéletes jegeskávékat készíthetünk. Mandulatejjel, kókusztejjel egyébkánt is izgalmas ízeket csempészhetünk a jegeskávéba.

Frappé, a görög klasszikus

Akiknek ezek a fajta kávék túl tömények, azoknak találták ki a könnyed frappét vagy a mostanság divatos jegeskávét, ahol a hűs vagy enyhén langyos tejbe a kávé jégkocka formájában kerül bele. Az eredmény igen látványos, de a fogyasztásával néhány percet biztosan várni kell.

A frappé sokak számára a kilencvenes évek görög nyarainak kitörölhetetlen emléke, szerencsére ma is van létjogosultsága, hiszen a tengerparti meleg mellett, a városi hőségben is segítségünkre van. Az instant kávé alapokon nyugvó ital elkészítése nem igényel extra alapanyagokat, csupán egy belépő szintű shakerre van szükség és máris kész a frappé.

Az olaszoknál nagyon kedvelt a freddo espresso illetve a freddo cappucino, amely a nyári megfelelője az adott italoknak, csupán annyi a különbség, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, a cappucinóra egy tisztes tejhabpaplat is fektetnek még.

Kávés jégkása, a kalóriaszegény hűsítő

Egy minőségi turmix segítségével nem csak laza kapcsolatot alakíthatunk ki a kávé és a tört jég között, hanem krémes kávékását, afféle smoothie-t is készíthetünk. Ennek a típusú kásának rengeteg változata lehet, a tejjel, tejszínnel, magtejjel készített variációkon kívül különféle ízeket csempészhetünk bele, sőt akár egy-két gombóc fagylaltot is tehetünk a turmixba az eredmény fokozásáért.

Kávéfagylalt házilag

A házi fagylaltkészítéshez alapvetően egy kézi habverőre, egy tálra, egy mélyhűtőre és egy jó receptre van szükség. A türelmes háziasszony ezek felhasználásával remek fagylaltokat készíthet.

A klasszikus, tejes alapú vaníliafagylaltból könnyedén kanyaríthatunk kávéfagylaltot, amelybe a lefőtt kávé mellé kerülhet keksz, kevés alkohol, s egy-két jóféle fűszer is. A kávés fagylaltban jó helye van a vaníliának vagy például a fahéjnak, de más összhatásokat is kipróbálhatunk, a lényeg, hogy a fűszer ne uralja el a fagylaltunkat.

Kávés pohárkrémek

A kávéból klassz hideg desszerteket is csinálhatunk, a különféle pohárkrémek kávés verzióival biztos sikert aratunk. A kávés krémeknek jó partnerei a különféle csokoládés, karamellás kiegészítők, kekszek, öntetek, lazításukra jó lehetőség a friss tejszínhab és néhány gyümölcs is kifejezetten kávébarát, mint például az áfonya. Extra egészséges és nagyon finom megoldás, ha egy fél adag kókusztejes jegeskávét kevés chia maggal keresztezünk, majd hagyjuk, hogy a magocskák megszívják magukat és máris kész a pohárdesszertünk.

A kávés pohárkrémek mellett a kávés desszerteket is érdemes kipróbálni, a tiramisunk kívül készíthetünk kávés sajttortát is, vagy épp egy nagyobb adag kávés panna cottával is meglephetjük a családot.

+ 1: Vietnámi kávé

A vietnámi kávé időigényes, de jó választás. A nagyjából 10 perces művelet során a pohár tetejére illesztett szűrőn keresztül lecsepeg a kávé a pohárban pihenő sűrített tejre, amihez ezután 2-3 nagyobb darab jeget kell adni, s így elkeverni az italt. Lusta nyári délutánokon élvezet nézni, ahogy elkészül.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.