A fagyi története igen régre nyúlik vissza: i.e. 3000 környékén már a kínaiak és az egyiptomi fáraók is fogyasztottak jéggel összekevert gyümölcsöket, a mai fagylaltok ősét pedig 2500 évvel ezelőtt, a perzsa birodalomban találhatták fel. Itt a nagy hőség ellenére képesek voltak földalatti rendszerekben jeget készíteni, az ebből leszelt darabokhoz aztán a nyári hőségben gyümölcsöket és édesítést adtak. A szokást később átvették a görögök és a rómaiak is.
Európában a Római Birodalom bukása után egészen a reneszánsz korszakig feledésbe merült ez a desszert. Kínában viszont a 7-9. században fogyasztottak kámforral és liszttel összekevert, jégbehűtött kumiszt.
A 13-14. században aztán a jéghideg édesség Itáliából kiindulva eljutott a kontinens számos pontjára, igazi népszerűségét a nemesség körében Medici Katalinnak köszönhette a 16. században.
A tengerentúlra a bevándorlók vitték magukkal a receptet, New Yorkban 1790-ben nyílt az első fagylaltozó, a jeges édesség pedig az amerikai elnökök fogadásainak kedvelt szereplőjévé vált.
Bár tölcsért már 1896-ban egy New York-i olasz cukrász is készített, elterjedése sokkal inkább az 1904-es St Louis-i világkiállításhoz köthető: ekkor ugyanis egy gofrikészítő a tésztát vékonyra sütve és gyorsan összecsavarva segítette ki a poharakból kifogyó fagylaltosbódét. A tölcsér azóta is meghatározó kiegészítője a fagyizás rituáléjának: magasabb hosszúkás, alacsonyabb tömzsi, édes, csokis, mindenki megtalálja a kedvencét. Házi fagylalthoz vehetünk külön tölcsért, sőt könnyedén készíthetünk már otthon is, így az ételérzékenyek sem csak kehelyből fogyaszthatják a hűs finomságot.
A hagyományos fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és tojásból áll össze. A cukrászok a főzött fagyit tartják az „igazinak”, de az olasz fagyi például speciális gépekkel, főzés nélkül készül. A szintén nagy népszerűségnek örvendő sorbet tulajdonképpen egy jeges gyümölcspüré, ami mind zsír-, mind kalóriatartalomban messze alulmarad hagyományos társától. Ráadásul, mivel vízalapú, nem tartalmaz tejet és tojást, úgyhogy ételérzékenyek is fogyaszthatják. Elkészítése is sokkal egyszerűbb és minimum 25 százalékos gyümölcstartalmával egészségesebb is klasszikus verziójánál. A hagyományos fagylalt osztrák közvetítéssel, a sorbet pedig valószínűleg a törökökön keresztül került Magyarországra.
Nem kell Olaszországig vagy egy díjnyertes cukrászdába mennünk az igazán jó fagylaltért, hiszen otthonunkban is kikísérletezhetjük a tökéletes jeges desszertet.
A fagylaltgépet már az 1840-es években feltalálták Amerikában, melynek utóhatásaként az 1920-as évek végén beindult a tömegtermelés is. Manapság számtalan fagylaltgép elérhető, amelyekkel otthoni környezetben is el tudjuk készíteni a közkedvelt nyári desszertet, ráadásul olyan alapanyagokból és formában, amilyenben csak kedvünk tartja. Bár a legtöbb készüléket hosszú időn keresztül kell tárolni a mélyhűtőben, számos innovatív megoldás is elérhető már a piacon - többek közt a Gorenje legújabb fagyigépét sem kell mélyhűteni használat előtt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
(Forrás: PositiveAdamsky/Gorejne)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.