A piskótakészítésnek több iskolája is van: egyben verjük fel a tojást, vagy külön, és végül adjuk hozzá a kemény fehérjehabot? Kell-e bele pár kanál víz? Esetleg egy kis olaj vagy más zsiradék?
Nos, ha jól felverjük egyben a tojásokat, akkor a piskótatekercshez tökéletes így, ha tortaalapnak készítjük, akkor más tartásra van szükség, ebben az esetben külön verjük habbá a fehérjét, és utólag forgassuk a tésztába óvatosan a habos tojásfehérjét.
A piskótát ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, megszórhatjuk gyümölcsökkel, mindent visz a meggyes piskóta, de persze barackkal, szilvával is tökéletes. A kisült piskótát kínálhatjuk sodókkal, csokiszósszal, de lehet mindenféle torta alapja is.
Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt. Ez az alap. Vagyis 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót, aki szereti, darált dióval is helyettesítheti.
A tojásfehérjés tál mindig legyen teljesen száraz, zsírmentes! A fehérjét és a sárgáját mindig pontosan válaszd szét, ha sárga darab marad a fehérjében, sosem lesz kemény a hab! Ne nyisd ki a sütőajtót 20 percnél hamarabb! A tojásfehérjét ne verd túl keményre, mert széttörik, amikor összekevered a többi hozzávalóval.
A sárgáját mindig keverd habosra a cukorral! Sose használj porcukrot kristálycukor helyett! Vannak, akik szerint a tökéletes piskóta titka a hideg alapanyag, ők a tojást, a lisztet, a cukrot, de még a keverőtálat is hűtőbe teszik. Eyy msáik iskola szerint az is elég,ha a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek, tehát, ha fél órával a készítés előtt előveszed a hozzávalókat, ugyanígy tökéletes lesz végeredmény! Ha a lisztet szitálod, könnyebb, levegősebb lesz a piskóta. Mielőtt kifordítod a sütőtálból, szórd be egy kis porcukorral a rácsot vagy a sütőpapírt, így biztosan nem ragad rá!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.