5 adaghoz kézi mixer habverőjével keverj össze egy tálban 1 l görög joghurtot 20 dkg cukorral, 1/2 db citrom levével és 1 csipet sóval. Keverd a cukor teljes feloldódásáig, töltsd fagyigépbe, és fagyaszd legalább 25 percig.
Nem probléma. Fagyaszd meg a tálban kikevert masszát légmentesen lezárt dobozban! Ugyanolyan finom lesz, mint a géppel készített, csak legalább 4 óra hosszan kell fagyasztani. Közben óránként egyszer keverd át, hogy krémesebb legyen!
Felhasználás előtt tedd be a joghurtot a mélyhűtőbe kb. 30 percre, majd turmixold össze fagyasztott gyümölcsökkel, pl. eperrel, málnával, áfonyával. Ne keverd túl! Nem baj, ha a gyümölcs darabos marad. Az a lényeg, hogy a massza ne essen szét.
Az alapmasszához legjobb a sűrű görög joghurt. A normál natúr joghurtot hosszabb ideig keverd a cukorral, hogy kellően krémes legyen. A félzsíros rögös túró vagy natúr krémtúró alapú fagyit ugyanúgy kell készíteni, mint a joghurtost és fagyigépben elég félórát fagyasztani.
Használj bioboltban kapható szójajoghurtot, és édesítsd cukorral, esetleg cukorpótlóval. A masszát a leírtak szerint ugyanúgy fagyigépbe töltheted vagy egyszerűen megfagyaszthatod a mélyhűtőben.
A joghurtfagyi a cukortól lesz tökéletesen krémes állagú. Kiválthatod mézzel vagy juharsziruppal, de így a végeredmény sokkal inkább sorbet-ra emlékeztet.
Összetételtől függően a joghurtfagyi gombóconként 80–125 kcal-t tartalmaz. Kevesebb benne a zsír, mint a tejszínes fagylaltokban, viszont a mennyiségének akár 20%-át kitevő cukor megdobja a kalóriaértéket. (Összehasonlításul: egy gombóc eperfagyi kb. 52 kcal, egy gombóc normál joghurtfagyi kb. 54 kcal, egy gombóc csokifagyi kb. 86 kcal – feltétek és öntetek nélkül.)
A csillagcsöves habzsákból tálkákba, poharakba nyomott vagy kanállal kiporciózott joghurtfagyit megszórhatod pl. szeletelt mandulával, felaprított dióval, mogyoróval, chia maggal, diákcsemegével, müzlivel, kekszmorzsával, gumicukorral, cukormázas csokidrazséval, csokireszelékkel vagy tortadarával. Jól mutatnak rajta a bogyósok, valamint a kis darabokra vágott egyéb gyümölcsök, pl. a nektarin és az őszibarack. Egy langyos karamell- vagy nugátszósszal tovább fokozhatod az élvezeteket.
+ 1 tipp
Kanalazd a joghurtos masszát jégkészítő formába. Minden adagba nyomj egy szem áfonyát és fogvájót, majd fagyaszd meg a fagyinyalókát!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.